Marketing Manager

Marketing Manager

 • Marketing
 • Energy
 • Den Bosch
 • 896 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Energiedirect.nl werkgeverspagina voor andere vacatures

Energiedirect.nl gaat sneller dan het licht. Ze zijn de grootste challenger in de Nederlandse energiemarkt, lanceren het ene na het andere digitale product en zijn sinds kort de hoofdsponsor van PSV. Tel daarbij op dat de hele energiesector door een transformatie gaat waarbij data, duurzaamheid en decentralisatie steeds belangrijker worden. Uitkomst: een zeer interessant speelveld voor een datagedreven Marketing Manager.

Energiedirect.nl

Energiedirect.nl is de cowboy van de Nederlandse energiemarkt. Door een innovatieve marktbenadering zijn ze inmiddels de #4 energieleverancier van Nederland. De slogan is Lekker Direct. En dat dekt de lading: goede, voordelige energiecontracten die klanten eenvoudig via de app kunnen inzien en/of aanpassen.

Een voorbeeld is één van de eerste campagnes uit 2016: ‘Tablet cadeau, hebben we niet. Het scherpste tarief? Hebben we wel’. De online belofte is recent verder uitgewerkt met de app Regelneef. Met Regelneef kunnen klanten gemakkelijk hun rekeningen inzien, tarieven bijstellen, meterstanden doorgeven en vragen stellen aan de (online) webcare.

Naast de positionering van Lekker Direct en online zal de komende tijd veel aandacht gaan naar het thema duurzaamheid. Sinds 1 januari 2017 levert energiedirect.nl 100% groene stroom en dat wordt nog verder uitgewerkt. Zeker nu energiedirect.nl onderdeel is van het groene energiebedrijf innogy liggen hier veel kansen.

Bij energiedirect.nl heerst een sterke start-up mentaliteit: focus op innovaties, testen en bijsturen. Een voorbeeld daarvan is de pilot ‘LaadSlim’ in samenwerking met energiemanager Maxem. Tachtig klanten van energiedirect.nl met een elektrische auto doen mee. De auto wordt extra snel opgeladen op momenten dat er in huis weinig stroom verbruikt wordt. Gaan thuis de verwarming, TV, wasmachine, waterkoker en föhn weer aan? Dan remt het laden van de auto tijdelijk af, totdat het verbruik in huis (bijvoorbeeld ’s nachts) weer afneemt. Voor klanten van energiedirect.nl betekent dit meer grip op het energieverbruik, goedkoper laden op dalmomenten en het aanleggen van netverzwaring (al snel zo’n € 670 per jaar) is niet meer nodig.

“We kijken continu hoe we onze klanten meer voordeel kunnen bieden, nu en in de toekomst. Wij geloven dat elektrisch vervoer de spil wordt van het energielandschap. Met deze proef onderzoeken we de waarde van slim laden. Als het succesvol is, dan schalen we op.” – Jorrit Pijlman, Marketing Director energiedirect.nl

Vacature: Marketing Manager

De Marketing Manager is eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen van alle verschillende proposities van energiedirect.nl. Hij/zij geeft leiding aan een team van vijf activatiemarketeers. Op basis van klantgegevens, klantgedrag en trends in de markt ontwikkelen zij samen nieuwe marketingconcepten.

Doel van de functie

De Marketing Manager is succesvol wanneer de mix van acquisitie, retentie en loyaliteit in totaal verbetert. Dat betekent dat hij/zij stuurt op zowel het vergroten van het marktaandeel als op de korte- en langetermijnwaarde. De Marketing Manager ontwikkelt concepten en initiatieven om dat te bereiken. Hij/zij werkt nauw samen met het Marketing Communicatie team dat de proposities naar campagnes vertaalt. Twee voorbeelden van succesvolle initiatieven:

 • Personalisatie: Door middel van geavanceerde segmentatie mogelijkheden kan energiedirect.nl real-time gepersonaliseerde websites presenteren. Of iemand al klant is of klant wil worden: de communicatie en aanbiedingen worden zo goed mogelijk toegesneden op de behoefte van die klant. Dit resulteert in hogere conversie en meer tevreden klanten.
 • Klantloyaliteit & Service Marketing: Met de gratis app Tankey krijgen klanten van energiedirect.nl 5 cent korting per liter brandstof bij 180 tankstations door heel Nederland. Uit de gebruiksgegevens blijkt dat klanten bereid zijn tot 7 kilometer om te rijden voor goedkopere benzine. Als ze dat doen, zullen ze niet snel weggaan bij energiedirect.nl. De eerste resultaten wijzen erop dat mensen hun abonnement minder snel opzeggen.

Lid van MT

Het formule-team energiedirect.nl wordt aangestuurd door Jorrit Pijlman (Marketing Director). Zijn afdeling bestaat uit drie teams: Marketing Communicatie (5 fte), Digital (10 fte) en Activatie (5 fte). Deze Marketing Manager geeft leiding aan het Activatie-team en is lid van het MT voor energiedirect.nl. Vanuit zijn/haar MT-rol heeft de Marketing Manager een belangrijke stem in de koers van het merk, de werkwijze en toekomstvisie. Hij/zij werkt nauw samen met andere professionals binnen marketing en heeft een directe lijn naar sales.

Leidinggevende rol

Het team van de Marketing Manager bestaat uit vijf (senior) Marketeers. De werkzaamheden zijn verdeeld per campagne, elke Marketeer is dus betrokken bij acquisitie, retentie en loyaliteit. De Marketeers maken daarnaast deel uit van verschillende Channel Teams (de kanalen zijn: online, face-to-face, retail en inbound/outbound call) waarbinnen kruisbestuiving plaatsvindt met het salesteam van energiedirect.nl.

Datagedreven en conceptueel

Dit is een analytische, conceptuele en resultaatgerichte functie. De uitdaging is het koppelen van een propositie aan het juiste kanaal, gericht op de juiste groep klanten. De Marketing Manager en diens team maken veelvuldig gebruik van klantsegmentatie, customer insights en andere databronnen. Campagnes zijn immers het meest effectief wanneer de boodschap voor de (potentiële) klant zo relevant en onderscheidend mogelijk is.

Profiel

 • Vanaf 7 jaar Business en/of Propositie Marketing
 • Conceptueel en datagedreven marketeer
 • Lid van het MT energiedirect.nl
 • Teammanager
 • Analytisch en commercieel
 • Leidinggevende ervaring

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.