Lead Category Management

Lead Category Management

 • Sales
 • Consumer
 • Veghel
 • Gepubliceerd op: 24 juli 2017
 • 515 views

Jumbo staat geen moment stil. Zo is jumbo.com sinds het moment van lancering een succes, is er een landelijk netwerk aan pick-up points uitgerold en loopt de organisatie voorop in de trend van blurring met de overname en integratie van La Place. Ook worden er steeds nieuwe winkelconcepten aan de retailfamilie toegevoegd. Zo maakt Jumbo gezond eten steeds beter bereikbaar voor iedereen. De constante factor is de cultuur, krachtig samengevat: Samen, Ondernemen, Winnen.

Het grootste assortiment van Nederland

Jumbo staat bekend om het enorme assortiment. Gemiddeld hebben winkels 20.000 verschillende producten in het schap, voor de Foodmarkt zijn dat er nog meer. Ook online heeft Jumbo het grootste supermarktassortiment van Nederland. A-merken, het Jumbo Huismerk en budgetmerken. Zo’n uitgebreid assortiment vind je nergens anders.

Category Management

De afdeling die verantwoordelijk is voor het afstemmen van het assortiment op de veranderende wensen van de klant, wordt aangestuurd door een aantal Unit Managers. Aan hen rapporteren Category Management Leads, die op hun beurt ieder een team van Assortimentsmanagers en Assistenten aansturen. De afdeling bestaat uit ruim tachtig ambitieuze, hoogopgeleide professionals. Professionals die de ruimte krijgen zich te verdiepen, met de organisatie mee te groeien en (crossfunctioneel) door te groeien. Daarom staat Jumbo open voor commercieel talent op meerdere instapniveaus.

Lead Category Management

Of het nu Fris of Vers is, Kruidenierswaren of Wasmiddelen, iedere Lead Category Management wordt gedreven door pure passie voor wat zich afspeelt binnen zijn/haar schapmeters. De Lead Category Management stelt een ijzersterk jaarplan voor de categorie op en inspireert zijn/haar team om zich nog verder in hun categorie in te leven en plannen voor hun assortimentsgroepen uit te werken en te implementeren. Daarbij is er veel ruimte voor differentiatie naar locatie en innovatie in het schap.

Uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants blijkt dat de online retailmarkt in Nederland in vijftien jaar tijd met 700% zal toenemen tot circa 40 miljard euro. Niet verwonderlijk dus, dat Jumbo zich nu middenin een transitie bevindt naar een volledige omnichannel inrichting. Ook loopt de retailer op de markt vooruit wat betreft blurring en de ontwikkeling van nieuwe winkelconcepten. Indrukwekkend, vooral gezien de ongeëvenaarde omvang van het assortiment. Voor de Lead Category Management betekent deze transitie enerzijds een verbreding van de horizon (over meer kanalen heen) en anderzijds een verdieping (in categorie-expertise):

Omnichannel categorie-denken – Waar formules zoals La Place, Jumbo, Foodmarkt en Jumbo.com geïntegreerd worden, ontstaan verschuivingen in productaanbod. Ook worden er nieuwe winkelconcepten geopend met eigen assortimentsformules. Voor de Lead Category Management schept dit kansen om de klant steeds opnieuw positief te verrassen. Neem de webshop – naast het volledige offline assortiment worden hier nog zo’n 100.000 SKU’s extra aangeboden. Waar mogelijk worden successen uit het ene kanaal uiteraard uitgerold naar de andere kanalen.

“In mei 2017 openden we onze eerste Foodmarkt City in Groningen. Foodmarkt City heeft een ultra-vers assortiment en is de eerste supermarkt die ook warme maaltijden thuisbezorgt. De ambitie is om honderd van dit soort winkels te openen. We hebben nu 600 winkels, dus dat wordt een substantieel onderdeel van onze omzet. Mede door dat kanaal-portfolio-spel is Jumbo op het gebied van categoriemanagement een van de spannendste werkplekken van Nederland.” – Lees het volledige interview met Commercieel Directeur Ed van de Weerd.

Categorie-inhoudelijk expertise – Vaak groeien de Leads Category Management intern door van de ene naar de andere categorie. Generalisme bevordert het delen van best practices en interne cohesie. Maar binnen de omnichannel-organisatie worden ook diepgang en inhoudelijk expertise steeds sterker gewaardeerd, met name voor categorieën die niet gedomineerd worden door A-merken. Alleen door op de hoogte te blijven van de laatste ins en outs kunnen Leads Category Management het portfolio af blijven stemmen op de behoeften van de klant en iedere maand nieuwe innovaties in het schap laten verschijnen.

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Solliciteer op deze functie

Lead Category Management

 • Vul je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen

 • Hidden
 • Deel je CV en optioneel LinkedIn URL
 • Max. bestandsgrootte: 10 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.