Head of Data

Head of Data

 • IT
 • Energy
 • Den Bosch
 • Gepubliceerd op: 23 mei 2024
 • Vanaf 15 jaar werkervaring
 • 1129 views

Kandidaatprofiel*

 • Ten minste 15 jaar werkervaring
 • Ervaring met het ontwikkelen en implementeren van bedrijfsbrede datastrategieën
 • Leidinggevende ervaring in data science, analytics en -governance
 • Ervaring met grote hoeveelheden consumentendata
 • Bij een groot commercieel B2C-(retail)bedrijf
 • Executive stakeholdermanagementskills

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

Direct solliciteren

Als marktleider wil Essent klanten meenemen in de volgende stap in de energietransitie. Het bedrijf zorgt ervoor dat iedereen nu en in de toekomst toegang heeft tot betaalbare en duurzame energie. Het realiseren van Essents strategische doelstellingen is afhankelijk van de juiste inzet van data. De datastrategie valideren en implementeren is de belangrijkste opdracht voor de Head of Data.

Over Essent

Essent is marktleider op het gebied van energie- en gaslevering in Nederland. Op verschillende kantoren in het hele land zetten zo’n 1.350 medewerkers zich dagelijks in om de Europese energietransitiedoelen te realiseren. Dat doen zij door middel van slimme, innovatieve samenwerking waarbij focus, ownership en discipline aan de basis van succes liggen. Hier dragen meerdere business units succesvol aan bij.

Met onder meer het landelijke servicepartnernetwerk, dat valt onder de business unit Future Energy Home (FEH), de business unit Essent Infrastructure Solutions (EIS) en de ontwikkeling van waterstofinitiatieven wil Essent de energietransitie versnellen en zijn duurzame ambities waarmaken. Het landelijk dekkende netwerk met eigen technische installatiebedrijven helpt particulieren, woningcorporaties, het mkb en zakelijke klanten bij verduurzamen. EIS realiseert en exploiteert innovatieve en duurzame energie- en warmtesystemen voor bedrijventerreinen, steden en de industrie. Daarmee biedt deze business unit een concrete totaaloplossing voor alle zakelijke energievraagstukken. Tot slot ziet Essent in de energietransitie een belangrijke rol voor waterstof. Daarom werkt het bedrijf hard aan zijn waterstofproposities, en streeft het ernaar een toonaangevende leverancier van groene waterstof in Nederland te worden.

Onderdeel van E.ON
Essent is onderdeel van E.ON Group, een van de grootste energiebedrijven in Europa. Naast Essent vallen ook labels als Energiedirect en Vandebron onder E.ON. In de Europese energietransitie streeft E.ON naar duurzaam leiderschap. Dat doel is gekoppeld aan de ambitie om in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn. Essent is een warm, maar ook een zeer resultaatgedreven bedrijf waar de lat hoog ligt en hard gewerkt wordt.

Vacature: Head of Data

De belangrijke strategische en commerciële doelen van Essent kunnen alleen gerealiseerd worden met de juiste datastrategie, die de Head of Data ontwikkelt en valideert. Een inhoudelijke, inspirerende visie op data en kennis van B2C (retail) businessmodellen vormen de basis van die strategie. Door middel van programmasturing zorgt zij/hij voor een effectieve implementatie en verwezenlijking van de gestelde objectives. Besluitvorming vindt plaats in afstemming met de relevante business stakeholders op executive level, die de Head of Data met heldere inzichten weet te overtuigen. Zij/hij zoekt altijd proactief verbinding met de business en vervult in die relatie een brugfunctie. Die verbinding is noodzakelijk om gezamenlijk goede resultaten te behalen.

De Head of Data geeft leiding aan het MT Data, dat naast haar/hem drie Data Managers telt. Deze Data Managers sturen bijna veertig fte’s aan dataprofessionals aan. Naast deze vakinhoudelijk zeer sterke teamleden, heeft de Head of Data ook beschikking over de meest geavanceerde tooling. Juist door de cruciale rol van data in de algehele strategische agenda van Essent, is het cruciaal dat de Head of Data een integraal onderdeel van de organisatie is. Zij/hij neemt proactief het voortouw om met de verschillende business units meerwaarde te creëren en samen de doelstellingen te realiseren. Zelf rapporteert de Head of Data direct aan Henriette Setz, die als Director of Operations onderdeel is van het Strategic Leadership Team van Essent.

Programmamanagement
Naast de strategische en verbindende component vormt programmamanagement een prominent onderdeel van de rol. De Head of Data richt de besturing van een meerjarig programma effectief en efficiënt in en zorgt er met haar/zijn heldere, gestructureerde manier van leidinggeven voor dat alle betrokken business units en teams van het bedrijf op één lijn zitten.

“Omdat vrijwel al onze strategische doelstellingen afhankelijk zijn van data, is de strategie die de Head of Data ontwerpt bepalend voor het succes. Vereisten: een achtergrond in data, sterk ontwikkeld businessgevoel en uitstekend stakeholdermanagement.” – Henriette Setz, Director of Operations

De ideale kandidaat is een gedreven Head of Data die ervaring heeft met grote hoeveelheden consumentendata. Maar ook een ervaren managementconsultant met ruime expertise in het datadomein kan in deze positie succesvol zijn. De Head of Data buigt zich als eindverantwoordelijke voor de volledige data-afdeling op het hoogste niveau over de strategische agenda. En daarmee heeft zij/hij grote impact. Niet alleen op het realiseren van de strategische ambities van Essent, maar op de gehele energietransitie.

Interesse?

Essent werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Jessica Lim via jessica.lim@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Jessica Lim Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Solliciteer op deze functie

Head of Data

 • Vul je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen

 • Hidden
 • Deel je CV en optioneel LinkedIn URL
 • Max. bestandsgrootte: 10 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.