Mute video

Mute video

Unmute video

Mute video

Corporate Communications Manager

Corporate Communications Manager

  • Marketing
  • Consumer
  • Utrecht
  • Vanaf 10 jaar werkervaring
  • 2017 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de McDonald’s werkgeverspagina voor andere vacatures

McDonald’s heeft een heldere missie: steeds bewuster om te gaan met de impact van het bedrijf op de wereld om ons heen. Een uitgelezen kans voor de Corporate Communications Manager om deze ambitie om te zetten in tastbare voorbeelden en zo de reputatie van dit wereldmerk verder te versterken.

Over McDonald’s

Vraag in Baku, Quito, Tokyo, Casablanca, Praag of Sydney naar de dichtstbijzijnde McDonald’s en je wordt moeiteloos de weg gewezen. Met meer dan 39 duizend vestigingen in honderd verschillende landen is de grootste restaurantketen ter wereld letterlijk overal. Ook in ons land zijn er 257 restaurants met de iconische Golden Arches.

Het recept voor succes? Een internationaal merk dat haar gelijke niet kent en de lokale vrijheid om daar het maximale uit te halen. Ieder land heeft een eigen eetcultuur waar McDonald’s op inspeelt met unieke producten. Bij ons is dat bijvoorbeeld met de oer-Hollandse McKroket en de HomeStyle Crispy Chicken. Aangevuld met Icons als de Big Mac en de Quarter Pounder biedt de restaurantketen een aansprekend menu. Dat trekt al in Nederland elke week zo’n drie miljoen gasten aan.

“Onze schaal geeft ons de kans en verantwoordelijkheid bij te dragen aan een betere wereld. We willen een goede buur zijn en zetten ons in voor minder afval, duurzamere producten, minder CO2-uitstoot, verantwoorde voeding en goed werkgeverschap.” – Michèle Boudria, Managing Director van McDonald’s Nederland

De lokale vrijheid gaat bij McDonald’s bijzonder ver. Amerika geeft richtlijnen voor het logo en de menuklassiekers, maar laat de marketingteams in de landen verder volledig vrij. Van strategie tot campagnes en van het eerste onderzoek tot de lancering van nieuwe producten, het wordt allemaal uitgedacht in het Nederlandse hoofdkantoor, dat vanaf april 2022 gevestigd is in Utrecht.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Om marktleider te blijven, legt McDonald’s de lat hoger en hoger. Dat is terug te zien in de producten die worden ontwikkeld (zoals de Homestyle Crispy Chicken en de McPlant) en de vooruitstrevende merkcampagnes, zoals het Good Times Island. Ook werkt het bedrijf aan meer vegetarische opties, het makkelijker maken van een verantwoorde keuze, recycling, klimaatacties, digitale innovaties en haar rol als goede werkgever. Al deze vernieuwingen hebben duidelijk effect: de jaarlijkse omzet is in ons land in 2021 gegroeid tot bijna 960 miljoen euro. McDonald’s trekt meer gasten die ook nog eens vaker terugkomen.

Het team Corporate Communications bouwt verder aan de positieve reputatie van het bedrijf. Vier medewerkers zijn onder aansturing van de Head of Corporate Communications, die verantwoordelijk is voor de brand-impact-communicatiestrategie, campagnemanagement, reputatiemanagement, pers- en mediabeleid en customer services. Door nog meer focus op brand-impactpijlers als Planet, People, Community en Food, is in dit team ruimte voor een Corporate Communications Manager.

Vacature: Corporate Communications Manager

De Corporate Communications Manager is eindverantwoordelijk voor de communicatiestrategie om de merkreputatie verder uit te bouwen aan de hand van de brand-impactpijlers. Daarnaast leidt zij/hij enkele van de communicatieprojecten die hieruit voortvloeien. Een belangrijke bijrol voor de Corporate Communications Manager is weggelegd op het terrein van woordvoering en persvoorlichting. Zij/hij springt doeltreffend in op alle ongeplande externe aandacht, bijvoorbeeld in de media.

De Corporate Communications Manager bouwt aan het corporate brand, met focus op vier onderwerpen. McDonald’s realiseert zich de impact als werkgever en besteedt daarbij bijvoorbeeld aandacht aan recruitment, een veilige werkplek en het belang van leren en ontwikkelen. Daarnaast is het bedrijf zich bewust van haar rol in een schone omgeving zonder afval, de impact die het kan maken met voedselkwaliteit, de transitie naar meer kip en vegetarisch, het belang van verantwoorde keuzes in voeding – met oog voor dierenwelzijn – en de impact op lokaal niveau in de directe omgeving van de 257 restaurants.

De Corporate Communications Manager zet haar/zijn strategische kennis en visie op elk van deze thema’s in. Zij/hij verwoordt elk onderwerp in een passende visie en zet deze om in de juiste tactische aanpak. De Corporate Communications Manager heeft een scherp oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en hoe deze aansluiten bij de purpose van het bedrijf. Vervolgens weet zij/hij deze om te zetten in de meest relevante communicatieboodschap.

Om de ambitie voor het corporate brand tastbaar te maken, werkt de Corporate Communications Manager nauw samen met de Manager Sustainability en collega’s van de Real Estate, Supply Chain en Marketing teams. Samen brengen zij concrete voorbeelden uit de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, over het voetlicht. De Corporate Communications Manager neemt hierin de lead en stuurt crossfunctionele teams aan om de merkreputatie naar het volgende niveau te brengen.

De Corporate Communications Manager handelt bij het beschermen van de merkreputatie, public affairs en stakeholdermanagement in overleg met de Head of Corporate Communications die hier primair verantwoordelijk voor is. De Corporate Communications Manager is een sterspeler die dialoog creëert en steeds het gemeenschappelijk belang weet te vinden. Voor het beschermen van de merkreputatie is de Corporate Communications Manager als tweede persoon een rots in de branding op het gebied van crisis- en issuemanagement. Dit kan gaan om onverwachte gebeurtenissen in restaurants of in de productieketen. In voorkomende gevallen maakt zij/hij een statement voor externe partijen, zoals media, en verzorgt zij/hij woordvoering en persvoorlichting.

“De fundamenten voor onze brand-reputationstrategie liggen er. Op die pijlers bouwen we samen de reputatie verder. De Corporate Communications Manager is hierin voor mij een rechterhand en stevige sparringpartner.” – Eunice Koekkoek, Head of Corporate Communications

De Corporate Communications Manager is samen met de teamleden verantwoordelijk voor het stroomlijnen van de interne communicatie, in overleg met de Director HR. Daarnaast bewaakt en evalueert zij/hij de dienstverlening van externe bureaus.

De Corporate Communications Manager is als persoon gericht op verbinding. Zij / hij levert een grote bijdrage aan de kernwaarden van de organisatie én aan de uitstraling naar de buitenwereld. De dynamiek van de consumentenomgeving levert een uitdagende opgave, waar de klant altijd centraal staat en waar geen dag hetzelfde is. De Corporate Communications Manager rapporteert aan de Head of Corporate Communications, die namens het team rapporteert aan Global Corporate Relations. Voor een ondernemende en strategische communicatieprofessional is dit het ideale speelveld om wereldwijd uit te blinken.

 

Interesse?

McDonald’s werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Emily Olij via emily.olij@topofmids.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

 

Contact

Emily Olij Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.