E-commerce Manager

E-commerce Manager

 • E-commerce
 • Consumer
 • Pijnacker
 • 730 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Bever werkgeverspagina voor andere vacatures

Bever ging er op het Retailer of the Year Gala in Santpoort met de Omni-channel Award 2015 vandoor. Een hele prestatie voor een van oorsprong klassieke retailer die pas sinds vier jaar een webshop heeft. De omni-channel strategie die ze nu voeren wordt continu bijgeschaafd om die frontrunner positie te behouden. De E-commerce Manager die Bever wil aantrekken bewaakt de kwaliteit van de webshop en zorgt dat ze volgend jaar óók de Webshop Award winnen.

In de winkel en online

Bever staat bekend als een van de weinige klassieke retailers die erin is geslaagd zich te ontwikkelen tot succesvol omni-channel bedrijf. De winkels zijn ‘experience-centers’, vanwaaruit regelmatig clinics worden georganiseerd. Klanten ontvangen advies op maat en kunnen de producten uitproberen. In de winkel in Houten is bijvoorbeeld een grindpad van 35 meter aangelegd, om je nieuwe schoenen te testen. De website is het platform waar klanten zich kunnen oriënteren, inspiratie opdoen en de producten kunnen kopen. De website is overigens ook beschikbaar ín de winkels, op tablets en bij de servicebalie.

“We zijn dus op de goede weg, maar er is tegelijkertijd nog wel veel werk aan de winkel.” – Pieter Saman, CEO Bever

Iedereen bij Bever is op de hoogte van de omni-channel strategie en draagt daar op zijn/haar eigen manier aan bij. Winkelpersoneel wijst op de mogelijkheid van click-en-collect en marketeers zetten zowel offline als online campagnes uit. De E-commerce Manager beheert een van de meest cruciale schakels in de omni-channel customer journey, namelijk: de webshop.

Vacature voor een E-commerce Manager

De webshop bestaat pas vier jaar, en is goed voor 20% van de totale omzet van Bever. De E-commerce Manager is de commercieel ‘eigenaar’ van deze succesvolle winkel en coördineert alle online activiteiten die leiden tot meer bezoekers en natuurlijk verkopen. Deze persoon is P&L verantwoordelijk, dus zowel voor de inkomsten via de webshop, als voor het online marketingbudget, uitgaven aan (media)bureaus en kosten voor webtransacties. De E-commerce Manager maakt bijvoorbeeld een kosten-batenanalyse voor de verpakkingen en zorgt voor het minimaliseren van de kosten voor het verzenden van die pakketjes. Kortom, het doel van de E-commerce Manager is het optimaliseren van het commerciële resultaat van de webshop. De E-commerce Manager stuurt een team aan van zeven professionals: één Web Analist, drie Category Specialisten, één Teamlead Online Marketing en twee Online Marketeers. De E-commerce Manager zorgt dat het team zich verder kan ontwikkelen op professioneel, inhoudelijk en persoonlijk vlak. De E-commerce Manager rapporteert zelf aan Daniel Peters (Director Marketing & Omni-Channel). Hij was betrokken bij het ontwikkelen van de online strategie die nu, in samenwerking met de E-commerce Manager, geïmplementeerd wordt. De strategie rust op drie pijlers:

1. Optimaliseren van het huidige e-commerce kanaal

Hoewel Bever wordt geprezen om de kwaliteit van hun webshop, werken ze al een aantal maanden aan een nieuwe. Deze responsive website wordt eind 2016 gelanceerd. Het continu optimaliseren van de vernieuwde desktop-versie van de website en de mobiele website, is een van de grotere projecten waar de E-commerce Manager zich in vastbijt. Belangrijke vragen zijn: hoe gedragen de bezoekers zich? Stijgt de conversie-ratio? Wat zijn de belangrijkste producten en categorieën en hoe verschilt dat met de winkels? Willen bezoekers ook weten waar de dichtstbijzijnde winkel is? En hoe verhoudt de mobiele website zich tot de dektop-versie? De E-commerce Manager stelt deze vragen aan de Web Analist, die de data induikt om de antwoorden te vinden. Op basis van die antwoorden geeft de E-commerce Manager input aan het Development team om bepaalde aannames te testen (A/B-testing). De E-commerce Manager is succesvol als op basis van deze testen het commercieel resultaat van de webshop verbetert.

2. Category management implementeren binnen de online omgeving

De E-commerce Manager is op strategisch en uitvoerend niveau betrokken bij het implementeren van category management in de webshop. Er wordt op dit moment al gewerkt met het indelen van de producten naar activiteit. Concreet betekent dat: een pagina met alle producten voor klimmers en tips over de mooiste klimroutes uit het 360º Magazine. En dat natuurlijk ook voor de andere activiteiten: kamperen, fietsen, yoga en wintersport.

“We verwachten dat de conversie flink omhoog zal gaan wanneer alles voor één bepaalde sport bij elkaar staat.” – Daniel Peters, Director Marketing & Omni-channel

Het verder uitwerken van de category management benadering op de webshop, gebeurt in nauwe samenwerking met de drie Category Specialisten en de afdelingen buying, merchandising en marketing. Het doel is het vergroten van de samenwerking tussen de afdelingen en het introduceren van commerciële sturing vanuit de productcategorieën.

3. Opzetten en uitbreiden van de online marketing activiteiten

In samenwerking met de Teamlead Online Marketing werkt de E-commerce Manager aan de online marketing strategie. Denk daarbij aan: het verbeteren van de huidige email marketing activiteiten (personalisatie) en inspirerende online campagnes, maar ook proberen op basis van data uit de verschillende kanalen voorspellingen te kunnen doen en de omni-channel benadering verder doorvoeren via online marketing activiteiten. Voor Bever – als omni-channel retailer – is het essentieel dat deze online marketingactiviteiten zowel directe online sales als winkelbezoek genereren. Het Online Marketingteam wordt zelfstandig aangestuurd door de Teamlead Online Marketing, deze persoon begeleidt de twee Online Marketeers bij hun werkzaamheden.

Kandidaatsprofiel

 • Oplossingsgericht
 • Kritisch
 • Conceptueel denker
 • Zelfstandig
 • Data-driven

Ervaring

 • Minimaal zes jaar relevante werkervaring
 • E-commerce binnen FMCG/retail
 • Pure player

Interessant, want

 • Verder optimaliseren van een van de meest succesvolle webshops van Nederland

Contact

E-commerce Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.