Door medische en technologische doorbraken wordt er in de zorg steeds meer mogelijk. Tegelijkertijd stijgen de zorgvraag en kosten door demografische verschuivingen. Voor de moderne zorgorganisatie is de uitdaging om de vooruitgang van kwaliteit én betaalbaarheid hand in hand te laten gaan. Daar zet OLVG zich voor in. De afdeling Business Control helpt daarbij door middel van zakelijk perspectief. Om de rol als sparringpartner voor de zorgorganisatie en board te versterken, is er ruimte voor een professional met een achtergrond in finance en/of consulting.
Over OLVG
Ruim 65 procent van de nieuwe Amsterdammers wordt in OLVG geboren. OLVG is dan ook hét stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam. Deze moderne zorgorganisatie biedt jaarlijks medische zorg aan circa 500.000 patiënten. OLVG is een ambitieus, topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis op twee hoofdlocaties in Amsterdam-Oost en -West en heeft polikliniekfuncties op locatie Spuistraat.
De organisatie is opgebouwd uit resultaatverantwoordelijke eenheden (RVE’s) in het primaire proces, het ondersteunende proces en op ziekenhuisoverstijgend niveau. Primaire processen zijn de medische specialismen, waaronder Hart, Longen, Vaten, KNO, Oncologie, Orthopedie, Hersenen, Stofwisseling en Vaten. Ondersteunende processen zijn generalistische processen ter ondersteuning van de specialismen, zoals bijvoorbeeld Spoedeisende Hulp, Intensive Care en Radiologie. Ziekenhuisoverstijgende processen zijn bijvoorbeeld Finance, HR, IT en Marketing. RVE’s zijn locatie-overstijgend. Medische RVE’s worden duaal aangestuurd door een Unit Leider met een medische achtergrond en een Bedrijfskundig Manager.
[toggle title_open=”Fusie: Samen Beter'” title_closed=”Lees meer over de fusie van 2015″ hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]
In 2015 werd de fusie met Stichting Sint Lucas Andreas Ziekenhuis voltooid. De strategie ‘Samen Beter’ focust op het maximaliseren van synergie en processen. Deze doelmatigheid is cruciaal om de kwaliteit van de zorg te blijven verbeteren én om de gezondheidszorg in bredere zin betaalbaar te houden. In 2016 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot één financiële organisatie met één gezamenlijk ERP-systeem; de primaire en ondersteunende processen zijn verder geïntegreerd en Operationeel Managers en Teamleiders zijn zorgvuldig geselecteerd en benoemd. De totale bedrijfsopbrengsten waren dat jaar 568 miljoen euro, met een bedrijfsresultaat van 9,4 miljoen euro. Voor de periode 2017-2019 is wordt gefocust op vijf topics:
- Locatiebeleid
- E-health
- Partnerships
- Trots op OLVG
- Een topziekenhuis (óók in zakelijk opzicht
[/toggle]
Alle 5771 medewerkers dragen vanuit hun eigen specialisme bij aan de zorg van vandaag, van morgen en van volgende generaties. Lees meer over werken bij OLVG.
Vacature: Business Controller Planning & Control
De Business Controller is een sparringpartner voor de RvB en de RVE’s en draagt op die manier bij aan een gezonde bedrijfsvoering. Deze financial is o.a. verantwoordelijk voor de planning- en controlcyclus, bedrijfseconomisch beleid, kostprijsmodel, budget planning en prognoses. Hij/zij denkt proactief mee met de RvB en de Unit Leiders van de RVE’s over beleid en maatregelen om de bedrijfseconomische prestaties te verbeteren.
Het is een senior functie binnen het Planning & Control team van 12 FTE. Daarom coacht hij/zij Planning & Control Adviseurs en geeft hij/zij functioneel leiding aan Planning & Control Analisten. Zelf rapporteert de Business Controller aan het Hoofd Planning & Control, Eva de Bres. De Bres heeft zelf een achtergrond in consulting (A.T. Kearney) en is sinds begin 2016 verantwoordelijk voor de afdeling.
“Ik kan hier bijdragen aan de maatschappelijke missie om gezondheidszorg betaalbaar en bereikbaar te houden. Doelmatigheid in processen is van belang voor zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van de zorg, en daar kunnen wij als financials een waardevolle rol in spelen.”- Eva de Bres, Hoofd Planning & Control
Planning- en controlcyclus
Ieder jaar bepaalt de Raad van Bestuur (RvB) voor de zomer de uitgangspunten voor de interne begroting. Op basis daarvan dienen de RVE’s jaarplannen en begrotingen in. De Business Controller ondersteunt RVE’s bij het opstellen van business cases en toetst voornemens aan de meerjarenramingen. Vervolgens integreert hij/zij de jaarplannen en begrotingen tot het centrale jaarplan en de begroting voor het hele ziekenhuis.
Nadat de begroting is goedgekeurd door de Raad van Toezicht (RvT) stelt de RvB de interne budgetten vast. De Business Controller ondersteunt ook in dat proces, bijvoorbeeld door business cases op te stellen, investeringsaanvragen uit te werken en diverse scenario’s uit te werken voor strategische keuzes.
De Business Controller bewaakt deze budgetten. Vanuit het integrale datawarehouse worden voor de RVE’s maandelijkse rapportages opgesteld over productie, personeel, kosten en opbrengsten, kwaliteit en registratie. De Business Controller analyseert de cijfers en stelt managementrapportages op met integrale stuurinformatie. Periodiek is er een bespreking van de uitkomsten tussen de RVE’s, Business Control, Management en de RvB. De Business Controller is daarnaast ook verantwoordelijk voor rapportage aan externe stakeholders (o.a. VWS, NZa, RGS, banken, zorgverzekeraars, etc) en ondersteunt de financiële administratie in het opstellen van de jaarrekening.
Enerzijds gaat om een analytisch uitdagende rol, anderzijds zijn ook (stakeholder)management en het coördinerende component cruciaal voor succes. Een financial of consultant met de juiste skills kan grote impact maken op de zorg van de toekomst.
Profiel
Achtergrond
- WO-niveau
- RA, RC en/of MBA
- Vanaf 5 jaar relevante ervaring
- In finance of consulting
- Managementervaring
Persoonlijkheid
- Systematisch
- Conceptueel
- Betrokken
- Initiatiefrijk
- Communicatief
Vaardigheden
- Planning & Control
- Auditing
- Coördineren
- Verandertrajecten
- Procesinrichting