Olaf Gietelink

Olaf Gietlink was Consultant bij McKinsey & Company en maakte in 2011 de overstap naar TomTom. Hij werkt daar nog steeds en is inmiddels Director Strategic Initiatives. Waarom TomTom?


"Na mijn periode bij McKinsey zocht ik een Nederlandse multinational, liefst op het gebied van automotive technologie, in de buurt van Amsterdam. Er was eigenlijk maar één optie en dat was TomTom, een dynamisch bedrijf met een grote strategische uitdaging. Hier vond ik de perfecte mix van strategie en technologie."Wat doe je als, director business development?


"Ik bouw nieuwe business, dat betekent dat ik voortdurend naar nieuwe kansen in de markt zoek. Ik houd me bezig met marktanalyse, ik scan de mails die we dagelijks ontvangen van uitvinders met de meest fantastische ideeën en ik houd in de gaten wat er op conferenties en blogs gebeurt op het gebied van technologie die voor ons interessant lijkt. Uit die brij van data en ideeën selecteer ik de levensvatbare concepten. Voorbeeld van zo’n concept is TomTomTaxi, een service voor taxichauffeurs waarmee zij ritaanvragen kunnen ontvangen."Je begon je carrière bij TNO. Wat deed je daar?


"Bij TNO voerde ik voornamelijk onderzoeksopdrachten uit voor de automotive industrie, voor alle grote autofabrikanten en hun toeleveranciers. Die opdrachten lagen vooral op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe technologie, zoals intelligente navigatie-ondersteuning. Ik groeide door, was al snel projectmanager, maar deed tegelijk een promotieonderzoek aan de TU in Delft. Er was weinig tijd over om daarnaast nog een lijnmanagementcarrière binnen TNO te starten. Het had een volgende stap geweest kunnen zijn, maar na zeven jaar TNO leek het me goed om mijn carrière elders voort te zetten."Dat werd McKinsey, waarom?


"Ik wilde leren hoe je van onderzoek komt tot de daadwerkelijke ontwikkeling van nieuwe technologie en ik wilde het naar de markt brengen ervan begrijpen. Ik vroeg me af waar ik dat het beste kon leren en kwam uit bij strategieconsulting. McKinsey zag ik dus vooral als een goede leerschool. Ik begon als associate en wilde graag verder in de technologiesector, maar ik ontdekte dat consulting in Nederland sterk gericht is op de financiële sector. De eerste twee jaar werkte ik vooral bij banken en verzekeraars en dat vond ik minder interessant dan ik had gehoopt. ‘Olaf, dit past helemaal niet bij jou!’, kreeg ik tijdens feedbacksessies soms te horen. Na twee jaar, of eigenlijk al na één, was ik er klaar mee. Ik leerde veel, McKinsey is een fantastische organisatie om voor te werken en op papier deed ik leuke opdrachten, maar de dagelijkse praktijk was niet wat ik ervan verwacht had. Ik zat nog een jaar lang via McKinsey op een paar automotive projecten in Duitsland en dat was leuker, daar kon ik ook waarde toevoegen, maar ik besloot toch op zoek te gaan naar mogelijkheden buiten McKinsey."Was je zonder McKinsey ook bij TomTom terechtgekomen?


"Nee, want vanuit een puur technische rol is het moeilijk om terecht te komen in een business development of strategierol als deze. De stap is te groot. Ik had zowel de technische achtergrond op automotive- en navigatiegebied, als de ervaring met strategieconsulting en die combinatie was uitzonderlijk genoeg om deze baan te kunnen krijgen. Ja, McKinsey heeft mijn carrière wel opengebroken."Zou je jouw pad aanbevelen?


"Ik raad niemand aan om promotieonderzoek te doen naast een andere baan. En achteraf gezien had ik graag eerder de stap gemaakt naar strategieconsulting. Nu was ik al 33 toen ik bij McKinsey begon, dat was best oud. Strategieconsulting op zich beveel ik zeker aan, het is een goede leerschool."Wat adviseer je jonge mensen die een exit overwegen?


"Kies, bij elke carrièrestap die je maakt, voor een baan die je écht leuk vindt. Probeer niet van tevoren uit te stippelen waar je over vijf jaar precies wilt zijn. Je plan komt toch nooit uit."

2017 – nu
Vice President Product Marketing, TomTom Automotive

2013 – 2017
Director Strategic Initiatives, TomTom Telematics

2011 – 2013 
Director Business Development, TomTom

2008 – 2011
Associate, McKinsey & Company

2007 – 2008
Consultant Integrated Safety Systems, TNO Science & Industry

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.