Lars de Kock

Na anderhalf jaar ging hij weg bij McKinsey, hij wist wat hij wilde en vond dat hij er klaar voor was. Lars de Kock ging werken bij Deli Maatschappij. Inmiddels is hij Managing Director bij Totaalmarkt.nl. Auke Bijnsdorp sprak met hem over zijn carrière.

Wat doe je bij Deli Maatschappij?
"Ik ben een soort interne strategy consultant en voer M&A trajecten uit. Deli is een oud Nederlands bedrijf dat groot is geworden in de handel van tabak, rubber, thee en andere grondstoffen, en tegenwoordig vooral houtgerelateerde producten levert aan de bouw en aan retailers. We hebben vijftien dochterondernemingen die vrijwel autonoom gemanaged worden. Vanuit de holding kijken we mee bij belangrijke strategische beslissingen en spelen we een leidende rol bij M&A trajecten."

Welke vragen krijg je als interne consultant?


"Vrijwel dezelfde die ik als Strategy Consultant kreeg, variërend van nieuwe markten en producten, tot reorganisaties en lange termijn strategie. Het verschil is dat ik nu veel nauwer betrokken ben bij de besluitvorming en de uitvoering, waardoor het advies wat minder vrijblijvend wordt; het moet op papier kloppen, maar ook realistisch en uitvoerbaar zijn. Daarnaast heb ik op M&A gebied een meer uitvoerende rol in het hele overnametraject: van eerste contact tot het uitonderhandelen van een deal sheet, het verzorgen van due diligence, koopovereenkomsten, integratieplannen, enzovoorts."

Heb je altijd al iets gehad met blokhutten en binnendeuren?


"Nee, totaal niet. Ik heb als Strategy Consultant echter geleerd dat er niet zoiets bestaat als een oninteressante sector, hoogstens een sector die je nog niet kent. In elke sector spelen dezelfde vraagstukken: waar ben je als bedrijf goed in, wat doen de concurrenten, waar kunnen we nog groeien en hoe kunnen we dingen beter of slimmer doen? De sectorinhoudelijke kennis komt gaanderweg, en ik kan je vertellen dat ook de deurenmarkt best interessant is!"

Heb je gevonden wat je zocht?


"Ja. Ik wilde meer concrete waarde uit mijn adviezen zien en daarnaast bedreven raken in het volledige M&A proces. Er is hier minder pluche dan bij McKinsey; we rijden minder dure auto’s en de faciliteiten zijn minder luxe. Aan de andere kant is de work-life balance vele malen beter en heb ik bovendien veel meer controle over mijn agenda. Inhoudelijk vind ik het bovendien spannender om meer verantwoordelijkheid te dragen over de adviezen die ik uitbreng. De collega’s zijn daarnaast diverser, je vindt hier zowel ‘book smarts’ als ‘street smarts’. Je leert snel de ‘street smarts’ niet te onderschatten. Er zitten ondernemers tussen die hun bedrijf groot hebben gemaakt en verkocht hebben aan Deli; zij hebben misschien nog nooit een ‘issue tree’ gemaakt, maar hebben wel alweer een hele bak geld verdiend terwijl jij nog met je slide bezig bent."

Wat is jouw toekomstperspectief?


"Deli heeft de expliciete verwachting dat Business Development Managers binnen twee tot drie jaar doorstromen naar een lijnmanagement functie bij één van de dochters. Onze huidige CEO is zelfs ooit begonnen als Business Development Manager, dus de doorgroeimogelijkheden zijn er zeker. Enkele van mijn voorgangers zijn doorgestroomd naar een groepsfunctie, bijvoorbeeld Business Development Director, of Chief Information Officer en weer andere zijn zelf gaan ondernemen of zijn naar een investeringsmaatschappij gegaan."

Na 1,5 jaar vertrok je bij McKinsey; is dat niet net iets te vroeg?


"Het is inderdaad wat sneller dan gebruikelijk, maar ik wist wat ik wilde, ik vond dat ik er klaar voor was, en vond het dan ook onnodig om principieel twee tot drie jaar vol te maken omdat dat zo hoort. Het is wel iets wat je uit moet leggen, maar ik krijg meestal begrip voor het feit dat ik zelf keuzes durf te maken."

2014 – nu 
Managing Director, Totaalmarkt.nl

2013 – 2014
Investment Manager, Menthe Capital

2011 – 2013 
Business Development Manager, Deli Maatschappij

2009 – 2010
Associate, McKinsey & Company

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.