“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Jeroen Mustert wilde voor zijn veertigste General Manager worden. Dat is gelukt. Hij werkt nu bij Wessanen Benelux, een organisatie met een missie waar hij volledig achterstaat en zich meer dan 100% voor inzet. Werken bij Wessanen betekent voor hem de ideale combinatie tussen iets goed doen voor de wereld in een competitieve, commerciële omgeving. Aanleiding voor dit gesprek is de betrokkenheid van Wessanen Benelux bij de campagne AchterBio.
“Jazeker. Voor mij is biologisch de enige manier voorwaarts voor de voedingsketen. En dat geldt niet alleen voor mij, maar heel Wessanen staat AchterBio.”
“Het is een campagne die in mei 2016 is gestart en loopt tot en met 2018. Het doel is om meer aandacht te vragen voor het Europese keurmerk voor biologische producten. Op dit moment is het aandeel van biologische producten in de levensmiddelenproducten slechts 3% in Nederland. Onze ambitie, en ook die van Bionext – de branchevereniging voor biologische producten waar Wessanen lid van is én de initiator van deze campagne – is om dat veel groter te krijgen. Er zijn zoveel keurmerken en stemmen in het land dat het af en toe wat diffuus is voor consumenten wat biologisch nu eigenlijk is. Het is heel bewust geen campagne voor Wessanen of over onze producten, het gaat echt over de mogelijkheid voor consumenten om op een simpele manier voor biologisch te kiezen. We richten ons op de ‘lichtgroene consument’ die gewoon boodschappen doet bij de Jumbo, Albert Heijn, Plus of noem maar op.”
“Alle leden van Bionext doen mee en we ontvangen ook financiële ondersteuning van de Europese Unie. Verder mag iedereen zich aanmelden, je kunt de materialen gewoon downloaden van de website. Hoe meer aandacht hoe beter, dan wordt het echt een beweging.”
“Wij steunen de campagne financieel en voeren de materialen van AchterBio door in al onze uitingen. 70% van de producten in ons portfolio voldoen al aan de eisen van het keurmerk en het keurmerk staat duidelijk op de verpakking. We hebben het AchterBio-plaatje toegevoegd aan onze website, de e-mailhandtekening en op onze LinkedIn-pagina komt het steeds weer naar voren. Eigenlijk in alle uitingen die we doen laten we zien dat we AchterBio staan.”
“Om een aantal redenen. Het keurmerk voor biologisch is een echte certificering. Je mag dat niet zomaar voeren, je moet aan strenge eisen voldoen. Het is zelfs een wettelijk beschermde term! Het keurmerk is van toepassing op de hele keten dus productie, verwerking, verpakking, transport en ga zo maar door. De controle wordt gedaan door Skal, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast past het heel goed bij waar Wessanen voor staat, ‘healthier food, healthier people, healthier planet’. Al onze producten zijn vegetarisch, fair trade, biologisch of nutritioneel. 70% van ons productassortiment is biologisch.”
* Skal Biocontrole: de toezichthouder op de betrouwbaarheid van biologische producten.
“De campagne is niet gericht op het belang van Wessanen maar het belang van de hele biologische industrie. Kijk, als wij daar met ons assortiment een biologisch graantje van meepikken dan schaam ik me daar niet voor. Er is niets mis met iets goeds doen voor de wereld en tegelijkertijd geld verdienen.”
“Klopt, een paar jaar geleden is alles omgegooid. Onze biologische merken hebben we altijd gehad, maar daar lag niet het zwaartepunt. Eigenlijk was er helemaal geen focus, we hadden aan de ene kant gezonde thee en aan de andere kant ongezonde kroketten en frisdrank. Veel merken in de portfolio groeiden niet of waren niet winstgevend. En het zorgde voor een gigantische complexiteit, want er is totaal geen overlap tussen het runnen van een drankenfabriek in Amerika en een krokettenfabriek in Nederland. Onder het vorige management is de transitie gestart, maar de radicale doorvoering is door het huidige management gedaan. En dat zie je terug in de cijfers.”
“We zitten in een groeimarkt. Daar hebben we ook bewust voor gekozen. Als je kijkt naar de consument, de handel, de landbouw en ook de politiek – in al die domeinen is steeds meer aandacht voor biologisch. Deze markt zal blijven groeien, want consumenten willen alleen maar meer bewuster en duurzamer gaan eten en drinken. Dus we kunnen dit zeker volhouden. Maar het is natuurlijk wel afhankelijk van onszelf. Wessanen staat nu aan het begin van een volgend hoofdstuk, we moeten onze bedrijf- en merkpositioneringen actief naar buiten blijven brengen. Nu staan CEOs van conventionele multinationals op congressen te vertellen over gezondheid en duurzaamheid, maar eigenlijk zouden wij daar natuurlijk moeten staan.”
“Op de werkvloer is onze missie overduidelijk aanwezig. Onze lunches zijn biologisch, als we een meeting buiten de deur hebben proberen we biologisch te eten en we organiseren elk jaar Organic Day. We hebben dit echt verankerd in ons bedrijf. We willen niet alleen dat Wessanen als bedrijf goed doet voor de wereld, maar verwachten dit ook van onze mensen. Daarom is een van de doelen waar onze werknemers op beoordeeld worden het verkleinen van je persoonlijke footprint. Dat kan onder andere door meer biologisch te eten, minder vlees te eten, korter te douchen, groene energie te gebruiken of te carpoolen. Dat mag je allemaal zelf weten, maar aan het einde van de rit heeft het wel invloed op hoeveel salarisverhoging je krijgt.”
“Natuurlijk is gezond zijn voor een groot deel afhankelijk van wat je eet. Onze producten bieden een gezonder alternatief – voor jezelf en voor je omgeving. Maar ook voldoende beweging is essentieel. Vorig jaar hebben we inderdaad meegedaan aan de Dam-tot-Damloop. Zo hebben we meer dan €4.500,- opgehaald voor het bomenproject in Bolivia dat we steunen. Door het planten van bomen hebben we alle CO2 emissie van Wessanen Benelux gecompenseerd. Dit jaar doen we mee aan de Amsterdam Triatlon. Welk doel we daarmee steunen is nu nog niet bekend, maar dat heel Wessanen meedoet staat vast en we zijn al hard aan het trainen!”
“Nee, onze mensen mogen zelf beslissen hoe ze aan het verlagen van hun footprint werken en ze mogen zelf kiezen of en hoe ze mee doen aan de sportactiviteiten. De praktijk wijst echter uit dat er veel animo voor is. We hebben bijvoorbeeld een Green Team dat bestaat uit vijf mensen die allerlei activiteiten organiseren waardoor onze missie ook intern blijft leven. Nou, daar hoef ik echt geen rondje voor te doen om te vragen of iemand het alsjeblieft wil oppakken. Nee, ik krijg genoeg aanmeldingen! Laatst had het Green Team een sportdag georganiseerd om te trainen voor de Amsterdam Triatlon en bijna iedereen was er! Je wordt bewuster van je omgeving en gemotiveerder om jezelf te verbeteren doordat je bij Wessanen werkt. Je bent een ambassadeur van ons bedrijf.”
“Absoluut. Dat is een standaard vraag.”
“Ik was op zoek naar meer diepgang. Ik vroeg mezelf: kan ik het allemaal wel verantwoorden? Voor de maatschappij, mezelf en mijn kinderen. Nou niet altijd natuurlijk. Bij Wessanen zijn we naast commercieel ook echt met iets goeds bezig. We proberen bij Wessanen de wereld een stukje beter achter te laten dan hoe wij het aantroffen. Dat doen we door onze producten, die allemaal vegetarisch, biologisch, nutritioneel of fair trade zijn. En ook door alle extra activiteiten zoals het planten van de bomen in Bolivia. Het verhaal naar mijn kinderen, dat ik bewuste en duurzame levensmiddelen verkoop, is meer verantwoord dan het verhaal toen ik frisdrank, sigaretten of schoonmaakmiddelen verkocht."
“Of ik spijt heb? Nee. Ik maak rond kerst altijd de balans op. Heb ik succes gehad? Heb ik geleerd? En heb ik lol gehad? Als ik een van deze drie vragen negatief moet beantwoorden dan is het tijd om verder te kijken. Een carrière wordt gedreven door jezelf en wat je zoekt in het leven, voor mij zijn deze drie principes het belangrijkste.”
“Ik wilde graag voor mijn veertigste General Manager worden.”
“Om General Manager te worden heb je marketing- en saleservaring nodig. En het liefst ook betrokkenheid bij supply chain en leiding geven. In het begin van mijn carrière heb ik vooral marketingfuncties gedaan, in 2003 kon ik de overstap maken van Coca-Cola naar Reckitt Benckiser om daar Trade Marketeer te worden en dus commerciële ervaring op de doen. Ik had toen ook naar Nike kunnen gaan, in de functie van Global Marketing Director voor het Michael Jordan merk. Elk weekend een mooie basketbalwedstrijd kijken, samenwerken met Michael Jordan. Ja, daar moest ik wel even over nadenken. Als je het aan mijn jongens vraagt dan was de stap naar Reckitt Benckiser de stomste keuze van mijn leven haha. Maar bij Nike zou ik weer werken in een marketingfunctie, de keuze voor Reckitt Benckiser was een rationele beslissing en een zinvollere stap richting General Management.”
“Voor mij blijft het toch bij die drie principes: resultaat, leren en lol hebben. Carrière maken kan alleen op basis van resultaat, alleen dan krijg je die promotie of word je uitgenodigd door bedrijven om bij hen ook zulke resultaten neer te zetten. Het is je ticket voor een carrière. Leren is meer persoonlijk, ik zou iedereen willen adviseren om niet te focussen op meer geld, een mooie functietitel of meer van dat soort oppervlakkige dingen. Je moet je koffertje vullen met kennis, ervaring en skills. Zeker in het begin van je carrière. En tot slot, lol. Ik heb alles altijd met veel plezier en passie gedaan. Neem het allemaal niet té serieus. De crux is: als je iets met passie doet dan ga je waarschijnlijk ook betere resultaten halen en dan komt het geld vanzelf wel.”
“Ik denk dat het helpt als je een eindstation in gedachten hebt. Dan kan je de mogelijke stappen daar naartoe gaan uitstippelen. Dat heeft mij geholpen in de afweging tussen Reckitt Benckiser en Nike bijvoorbeeld. Wat ik ook iedereen kan aanraden is een mentor. Dat kan een coach zijn om eens in de zoveel tijd mee te sparren. Je baas of manager of gewoon een vriend die je kan helpen te kiezen. Ik heb naast een professionele mentor ook altijd iemand gehad waar ik veel respect voor had en van leerde. Voor mij was dat Bart Becht, de ex-CEO bij Reckitt Benckiser. Hoewel hij me heeft aangenomen, wist hij dat zelf niet. Ik heb hem dat nooit verteld. Maar het heeft mij geholpen om zijn zakelijke model en principes te begrijpen, zijn manier van werken en doen te bestuderen en te kijken welke stappen hij heeft gezet. Dus als we dat allemaal samenvatten komt het neer op de drie principes, het formuleren van een einddoel en de spiegel opzoeken bij een mentor.”
Tekst: Vivian Videler
2013 – nu
General Manager, Wessanen Benelux & Duitsland en lid van Executive Leadership Team, Wessanen
2011 – 2012
General Manager, Reckitt Benckiser Nederland
2006 – 2011
General Manager, Reckitt Benckiser Thailand, Filipijnen en Indochina
2003 – 2006
Global Trade Marketing Director, Reckitt Benckiser HQ
2001 – 2003
Marketing Director, Coca-Cola Company Nordics
1997 – 2001
Marketing posities, Coca-Cola Company Midden-Oosten
1993 – 1997
Marketing posities, RJ Reynolds Tobacco International
1989 – 1990
Marketing posities, Kraft Foods
1989 – 1990
Marketing & Sales Trainee, Unilever