Jan-Pieter Ebben

Jan-Pieter Ebben maakte een Consulting Exit van Roland Berger Strategy Consultants naar AkzoNobel. Hij heeft daar meerdere functies vervuld en is inmiddels Supply Chain Cluster Controller.Een Exit van de Zuidas naar de Botlek?


"Ik ben sinds dit jaar plant controller en Finance Manager ad interim bij AkzoNobel’s locatie in de Botlek. Onze belangrijkste producten zijn chloor en loog. Als je zout oplost in water en dat onder spanning zet, ontstaat chloor en loog is het restproduct dat overblijft. Wij leveren per pijpleiding de basischemie aan onze klanten, producenten die er eindproducten van maken. PUR-schuim en PVC worden met chloor gemaakt. Meer basisindustrie dan dit vind je bijna niet."

Wat valt er onder jouw verantwoordelijkheid?


"Bij Finance komt uiteraard boekhouden kijken, maar ook strategie, operationele planning en compliance. Ik fungeer als onafhankelijke scheidsrechter bij de afweging hoe we resources als geld, mensen en materialen verdelen tussen de afdelingen. Het management team moet op basis van gefundeerde informatie de juiste beslissingen kunnen nemen. Ik schrijf de financiële rapportages die richting het hoofdkantoor gaan en iedere maand bespreek ik de inzichten die hieruit naar voren komen met het MT, maar ook met alle lagen daaronder."

Ook met de operationele teams?


"Tot aan de individuele teams van de fabrieken aan toe. Maar ik bekijk wel heel goed wat voor hen relevante informatie is en probeer zo duidelijk mogelijk inzichtelijk te maken hoe goed ze het hebben gedaan. En dat is niet per  definitie  met  gedetailleerde  SAP  of  Excel-rapportages. Ik leg uit welke conclusies er getrokken kunnen worden en wat mij opvalt. De ploegen werken vaak met kleine materialen en ik laat zien of ze de kosten daarvan laag hebben gehouden en hoe efficiënt ze waren. Ik krijg enorm veel energie wanneer juist die laag, die het dichtst op de werkvloer zit, meedenkt over verbeteringen en kostenbesparingen."

En doen ze dat ook daadwerkelijk?


"We gaan binnenkort bijvoorbeeld de hele fabriek uit elkaar halen voor groot onderhoud (turnaround). Daar hebben we allerlei materialen voor nodig. Een wachtchef die de materialen bestelde voor een andere klus, kwam laatst naar me toe of het niet handiger was als we grotere slangen zouden bestellen, zodat we ze twee keer kunnen gebruiken. Die praktische intelligentie is goud waard. En het terugkoppelen van resultaten van verbeteringen naar initiatiefnemers is een fantastische taak. Dat is een moment dat ik ontzettend trots ben op de mensen die hier werken."

Hoe is het om met mensen te werken die minder ambitie hebben dan jij?


"Ze hebben niet minder ambitie, hun ambitie is van een andere orde. Ze zijn veel meer gericht op hun eigen processen en taken, op hun specifieke rol. Mijn rol is om over processen en taken heen te kijken, het (financiële) overzicht te houden. Ik leer hier ontzettend veel over hoe je omgaat met operators en de dynamiek als een fabriek vanwege veiligheidsredenen stil ligt. In een corporate of business development functie op het hoofdkantoor kom je die dynamiek bijvoorbeeld niet tegen. Maar ja, je hebt er daar dus ook geen last van."

Je moet voor deze exit wel warm worden van cijfertjes."Ik heb niet voor niets voor econometrie gekozen; ik heb al van jongs af aan interesse gehad in cijfers en wiskunde, maar ik kon na mijn studie geen maandafsluiting maken of een audit begeleiden. Dat is iets om op te letten: een multinational heeft veel meer middelen om je als newbee in Finance te begeleiden en de systemen te leren kennen dan een kleine organisatie. Ik heb me voorgenomen om voorlopig nog binnen Finance te blijven, maar AkzoNobel is een organisatie waarin je gestimuleerd wordt om ook andere disciplines uit te proberen. Dat laatste is zelfs een voorwaarde voor een General Management-rol van niveau. Finance ervaring is een grote pre. Dus wat betreft zit ik goed."2015 – nu
Supply Chain Cluster Controller Zuid en Oost Europa & Afrika, AkzoNobel Decorative Coatings

2013 – 2015
Manager Finance & Control, AkzoNobel Industrial Chemicals

2012 – 2013
EVB Cluster Controller, AkzoNobel Industrial Chemicals

2004 – 2012
Project Manager, Roland Berger Strategy Consultants

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.