Interview met Bart Linck & Rogier Fonteijn

Gepubliceerd op: 17 jun 2019

Koninklijke Verkade heeft alles weg van een succesvolle start-up, maar dan mét 150 jaar historie. Sinds het bedrijf in 2016 door het internationale Pladis Global werd overgenomen, heeft het bedrijf een reusachtige groei doorgemaakt. Een win-win propositie: Pladis verzekerde zichzelf door de koop van een toonaangevende speler op het Europese continent; Koninklijke Verkade bleef het autonome, ambitieuze bedrijf dat het altijd was, terwijl het de slagkracht verveelvoudigde. De ambitie is helder: the world’s fastest growing snack company worden.

Business van scratch opbouwen

Toen Commercial Manager Impulse Channels Europe Bart Linck (38) in 2015 de overstap van Heinz naar Koninklijke Verkade maakte, had hij al snel door dat hij bij dit bedrijf écht impact kon maken. “Toen ik binnenkwam, stond de Out of Home-strategie nog in de kinderschoenen. Van de directie kreeg ik de verantwoordelijkheid, de ruimte én het vertrouwen om de business van from scratch neer te zetten.’ Een geweldige kans, waarbij Bart zijn ambitie niet onder stoelen of banken stak: in drie jaar tijd de omzet en het marktaandeel verdubbelen. “De kans om een business echt van A tot Z op te tuigen is uniek: er zijn niet veel bedrijven waar je zoveel invloed op de business kunt uitoefenen als bij Verkade.”

Bart Linck, Koninklijke Verkader

 

Rogier Fonteijn, Koninklijke Verkader

Het ‘Verkadegevoel’

Ook voor Sales Manager Retail Rogier Fonteijn (41) was het een mooi moment om in te stappen toen hij in 2013 van Reckitt Benckiser naar Verkade kwam. “Het feit dat het bedrijf te boek staat als organisatie die echt om mensen en hun ontwikkeling geeft, sprak me aan. Ik hoorde medewerkers spreken over het “Verkadegevoel”- dat triggerde me, zonder dat ik precies wist wat ze ermee bedoelden. Nu, 6,5 jaar later, weet ik exact wat het Verkadegevoel inhoudt: een diepgewortelde trots op ons historische en culturele erfgoed, voelbaar in het hele bedrijf. Hoe mooi dat een oerhollands bedrijf als onderdeel van een grote global player in de kern nog altijd een familiebedrijf is, maar dan met de daadkracht van een multinational.”

Nederlandse voorbeeldfunctie

Als een van de wereldwijde leiders in koek- en zoetwaren is pladis Global actief in meer dan 120 landen. Vooral in Amerika, Japan en Noord-Afrika is het bedrijf een van de grootste spelers. De combinatie van de enorme groeiambitie, de talloze merken die eronder vallen en de aanwezige financiële middelen zorgen wereldwijd voor legio kansen. Op het Europese continent wordt Verkade binnen pladis gezien als de meest professionele organisatie, met een dominante leiderschapsrol als gevolg. Andere landen volgen de Nederlandse ontwikkelingen en gekozen koers op de voet. Die voorbeeldfunctie biedt volop ruimte voor creativiteit en ideeën om te kunnen uitvoeren.Naast Verkade en Sultana zijn de afgelopen paar jaar de merken Godiva, Flipz, BN, Carr’s, Ülker en McVitie’s aan het portfolio toegevoegd. Welk ander bedrijf kan zeggen zoveel merken te hebben gelanceerd in de Nederlandse markt.

Displays voor de ramadan in de supermarkt

Rogier: “Als het een goed idee is én de sommen kloppen, is de kans groot dat het uitgevoerd wordt. Daarbij geldt een simpele vraag als leidraad: waar wordt het geld aan uitgegeven en wat levert het ons op? Verkade is altijd op zoek naar nieuwe, rendabele manieren om te investeren – liefst in interessante, duurzame samenwerkingen. Strategisch onderhandelen zit in ons DNA. Is een klant bereid een stap extra te zetten, dan zijn wij dat ook. Samen bereik je nou eenmaal veel meer!”

Zodra er draagkracht voor een plan is, kan er snel geschakeld worden. Dat bleek bijvoorbeeld toen Rogiers team het idee opvatte om Ülker, na een succesvolle Ramadan test, vast in supermarkten te willen introduceren. Rogier: “Toen duidelijk werd dat we in slechts tien weken tijd een volledig nieuw merk wilden lanceren in Nederland, waren er hier en daar zeker de nodige gefronste wenkbrauwen. Toch besloten we ervoor te gaan. Met een geweldige inzet, overtuigingskracht en samenwerking tussen alle disciplines en kanalen is dit gerealiseerd”

Directe invloed op de koers

Kansen zien en snel schakelen zijn kernwaarden binnen Verkade. Ook door het beperkte aantal managementlagen – slechts drie – kunnen medewerkers direct invloed uitoefenen op de strategische koers. Het is een compacte organisatie waarin lijnen zeer kort zijn en medewerkers volledig aligned zijn. ‘Wat is het beste voor de business?’ luidt elke dag weer de vraag, waarbij antwoorden, challenges en adviezen over disciplines en kanalen heen gegeven worden. Het zorgt voor een leerzame en uiterst prettige werksfeer waarin mensen op een integere manier met elkaar omgaan. Plus: de collectieve ambitie hebben om te blijven leren en het bedrijf continu een stap verder te brengen. Een mooi voorbeeld is dat van chocoladetabletten in het petrolkanaal. Terwijl de hele markt met 8% daalt, groeit Verkade met 6 procent. Hoe dat kan? “Door het verschil te maken in prijs, verscheidenheid in smaken en het bouwen aan een partnership met onze klanten,” stelt Bart. “Juist in een markt waarvan men denkt dat er niets te winnen valt, bewijzen wij graag het tegendeel.”

Franse koekjes in de schappen

Bart: “Een van de mooiste dingen aan werken voor Verkade is de overvloed aan kansen die nog in het verschiet liggen. Geweldig om aan zo’n ambitieus bedrijf met zoveel mooie merken mee te kunnen bouwen. Zo zie ik als de recente lancering van een Frans koekjesmerk BN in Nederland als een mijlpaal. Acht weken na de eerste gesprekken lagen ze als promotie bij de klant – goed voor bijna een miljoen omzet op de teller. Zo snel kan het gaan.”

Geen bedreigingen, maar kansen

De markt verandert, onder meer door de toenemende vraag naar producten met minder suiker. Dat zien ze bij Verkade liever als een mooie kans, dan als een bedreiging. “Natuurlijk nemen we onze verantwoordelijkheid en leveren we producten met minder suiker, vet en zout en kijken we naar producten met meer granen en vezels,” aldus Rogier. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Zo was Verkade het eerste merk in Nederland dat Fair Trade chocolade verkocht. “Elke afzonderlijke categorie – koek, tussendoor, chocola en savoury – vraagt om een eigen, pragmatische benadering, waardoor we op verschillende schaakborden tegelijk spelen. Deze industrie kent een behoorlijk complexe dynamiek, maar is daardoor juist extra uitdagend.”

Godiva Chocolade Pladis Verkade

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.