“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Bij binnenkomst in het kantoor van de succesvolle start-up MiniBrew laat de enorme collectie uitgestalde bierflesjes geen ruimte voor twijfel – hier werken bierliefhebbers aan een missie. Naast de kantoortuin bevindt zich een ruimte die meer weg heeft van een laboratorium dan een kantoor. CEO Edwin Blom: “Hier testen we dagelijks recepten en aanpassingen aan de machines.” Blom wijst trots op de rij MiniBrews die staan te brouwen. “We zijn in samenwerking met de Universiteit van Leuven verschillende recepten aan het optimaliseren. Volgende week komen er nog meer bij – dan staan hier vijftig fusten extra bier worden gebruikt om te fermenteren.”
CEO Edwin Blom is een bekend gezicht in de bierbranche. De oud-Grolsch-directeur maakte de overstap naar de start-up. Blom: “Ik ben iemand die snel verbindingen ziet en legt. Zowel op strategisch vlak als tussen mensen. De snelheid van de start-up en de kansen die er liggen voor MiniBrew drijven mij om elke dag kritisch te kijken naar wat we doen en hoe dat nog beter kan.”
Sinds 1991 is het in Nederland toegestaan om thuis bier te brouwen, maar toch kiezen veel consumenten nog voor de horecatap of een kratje uit de supermarkt. Blom: “Bier brouwen is echt een soort wetenschap, het leest heel nauw. Minimale verschillen kunnen een enorme impact hebben op de uitkomst van je product.” Veel consumenten wilen niet thuisbrouwen omdat het moeilijk is om lekker bier te brouwen en vel tijd kost, maar daar brengt de volautomatische thuisbrouwerij van MiniBrew verandering in. Met een makkelijk te bedienen machine kan nu iedere bierliefhebber thuis zijn favoriete bier brouwen. De machine neemt een groot gedeelte van het complexe proces voor zijn rekening en de makers hebben het product voorzien van sensoren die in verbinding staan met een app. In de app worden brouwers ondersteund met stap-voor-stap instructies en feedback over het brouwproces. Maar de app zal brouwers ook inspireren en verbinden. “We stimuleren dat brouwers hun recepten met elkaar delen of verkopen via het platform, waardoor er een community ontstaat.”
Maar de sensoren voorzien niet alleen de brouwer via de app van waardevolle informatie. Want ondanks dat bier en data op het eerste oog weinig met elkaar gemeen lijken te hebben, bleek juist data voor Minibrew een van de sleutels tot het succes. Blom: “MiniBrew is een machine om te bier mee te brouwen en een digitaal platform. Via de sensoren in de machines krijgen wij unieke data over hoe klanten bier ontdekken, brouwen en consumeren. Grote commerciële brouwers kunnen niet dergelijke specifieke data in de supermarkt en horecagelegenheden genereren. De slimme technologie geeft inzicht in alle fasen van het brouwproces en consumptie. Echt waardevolle informatie en uniek in de markt.”
Wij hebben goed de klantbehoefte in kaart gebracht en een belangrijke sleutel tot succes is het gebruiksgemak van MiniBrew. Zo kan de thuisbrouwer brouwpakketten met ingrediënten bestellen en thuis laten bezorgen. De thuisbrouwer kan de codes op de pakketten scannen en krijgt vervolgens via de app instructies om het specifieke recept te bereiden. Het is ook mogelijk om eigen ingrediënten te gebruiken en zelf recepten te ontwikkelen, die je ook op het platform kan plaatsen. Blom: “Bierbrouwen gaat volgens een nauwkeurig proces dat heel makkelijk verstoord kan worden. Het is daarom heel belangrijk dat het systeem brouwers van verschillende niveaus ondersteund.
Voor goed bier moeten alle onderdelen van de machine goed schoon worden gemaakt na gebruik. Brouwen is voor 80% van de tijd schoonmaken, maar door het unieke MiniBrew Cleaning in Place systeem is het slecht 10%. Door constant de user experience, gebruikservaring, centraal te stellen maakt MiniBrew thuisbrouwen toegankelijker, leuker en kun je er heel lekker bier mee brouwen.” Voor bedrijven heeft MiniBrew het Après Work concept gelanceerd: samen met collega’s ontdekken, brouwen en genieten van het eigen gemaakt bier.
Het disruptieve karakter van MiniBrew heeft een enorme aantrekkingskracht op investeerders. Al heeft het bedrijf zichzelf in eerste instantie bewezen via crowfunding. Blom: “Crowdfunding brengt diverse voordelen met zich mee. We hebben een campagne gedaan op Indiegogo, waarbij we binnen een maand 33 machines moesten verkopen. Dat werden er 86. Dit was voor ons belangrijk bewijs dat er vraag is naar het product. Vervolgens kun je via andere wegen geld binnenhalen, via zowel subsidies als investeerders.” Inmiddels is er een zestal investeerders aan boord, waaronder VOC Capital Partners en Hoving & Partners. Blom werkt intensief met hen samen aan de groei van de organisatie: “Onze investeerders brengen niet alleen financiële middelen in, maar ook capability en het zijn ook belangrijke sparringpartners die kennis, ervaring en hun netwerk meebrengen aan tafel.”
Innovatie staat hoog op de agenda bij MiniBrew. Blom: “We hebben een uniek en innovatief product gemaakt als het gaat om kwaliteit, look & feel en de integratie van smart technology. We kijken altijd naar de slimste manier om het zowel het productieproces als onze organisatie in te richten. Zo worden veel onderdelen van de machine in het testtraject via 3D-printtechnologie gemaakt in China. Dat levert kwalitatief hoogstaande onderdelen op en geeft ons de vrijheid om snel te schakelen als er aanpassingen moeten worden gemaakt in het design.”
Edwin Blom heeft in zijn eerste jaar een stevig en kwalitatief sterk team gebouwd. Blom: “Ik kijk met name naar het talent van een individu. Een nieuwe collega moet talent in haar of zijn vakgebied hebben, maar ook het talent hebben om snel te leren. Wij zijn een organisatie, die heel snel groeit. Nu de eerste producten geleverd worden, gaan we als organisatie ook een volgende fase in. Dat betekent enerzijds dat we onze blik enigszins moeten verschuiven naar de voorkant van de organisatie. Het betekent ook dat we onze capability gaan verbeteren door veel tijd en aandacht gaan steken in het inrichten en verbeteren van processen, het installeren van de juiste tools en het aannemen van talent.”
En de toekomst? Blom: ” Het is spannend, maar veelbelovend. Dat is ook hetgeen waardoor je elke dag scherp en gedreven bent: het is een groot en sterk idee, maar er is altijd risico dat het mis gaat. Er zijn nu 600 machines en fusten verkocht. Vanaf juni 2018 worden de eerste gecertificeerde machines geproduceerd en in de tweede helft van 2018 verstuurd naar de eerste beta-users en brouwerijen. Het product voldoet nu aan de specificaties en hebben de testen goed doorlopen, maar we moeten altijd zorgen dat door extra testen en optimalisaties de kwaliteit meer is geborgd.” Bier is een wereldwijde markt, dus internationale ambities liggen voor de hand. Blom: “Je ziet in alle landen de trend van kleinschalig gebrouwen bier opkomen, en wij spelen daar direct op in. In 2018 is de introductie in de Nederland en de UK en in 2019 zal een verdere uitrol in Europa plaatsvinden. MiniBrew heeft de potentie om een wereldwijde disruptie in de biermarkt te veroorzaken en daar werken wij elke dag met heel veel plezier en gedrevenheid aan om dit te realiseren.”