Arbeidsmarktbarometer augustus

Arbeidsmarktbarometer augustus

  • HR
  • Consulting
  • Amsterdam
  • 1427 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Top of Minds – vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Maandelijks rapporteren we over het verloop van de executive arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. We doen dit aan de hand van onze eigen executive-arbeidsmarktbarometer: het aantal vacatures dat bij Top of Minds openstaat, vergeleken met het aantal in dezelfde maand vorig jaar. Door het relatief grote aanbod aan executive vacatures is ons platform immers een representatieve graadmeter voor de executive arbeidsmarkt, zij het met name voor posities in de nieuwe wereld: alles wat digitaal of online is.

De ‘Grote Beer curve’

Begin dit jaar werd er druk gespeculeerd over hoe het herstel eruit zou komen te zien. Wordt het een V, U of L-curve?

Wat zich nu aftekent lijkt nog het meest op het bekende sterrenbeeld. Eerst hard omlaag, dan een geleidelijk herstel en tot slot een plotselinge sprong omhoog. En daar zitten we nu, met 23% meer vacatures die we momenteel hebben openstaan.

Wat is er gemeten?

Het gaat hier om een vergelijking maand-op-maand, wat voorkomt dat seizoenseffecten een rol spelen. Dus +23% betekent dat er we in de maand augustus 2020 23% meer vacatures in portefeuille hadden dan in augustus 2019.

Blijft dit zo?

Op korte termijn wel. Onze pipeline, die een opsomming geeft van de omzet vertegenwoordigd door de actieve opdrachten die we in portefeuille hebben ook degene in pitch en intake-fase, staat op dit op moment hoger dan ooit tevoren.

Hoe breed is het herstel?

Vrij breed. Momenteel heeft nog ‘slechts’ 65% van de vacatures betrekking op de ‘nieuwe wereld’. Zo noemen we gemakshalve de vacatures die afkomstig zijn van on-line pure-players of betrekking hebben op digital transformation. De andere 35% komt uit traditionelere sferen. 

Dus een groeiende executive arbeidsmarkt in een krimpende economie?

Arbeidsmarkt en economie zijn niet 1-op-1 aan elkaar gekoppeld. Althans, niet de arbeidsmarkt in het topsegment.

De bedrijvenmarkt in een crisis laat zich verdelen in winnaars en verliezers. Bij de winnaars is de vraag naar nieuwe mensen evident: zij moeten ineens hard groeien. En voor de ‘verliezers’ (liever: ‘aanpassers’) geldt dat er veel transformatie gaande is. En dat gaat ook weer gepaard met het aantrekken van nieuwe mensen met complementaire skills.

Contact

Arbeidsmarktbarometer augustus Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.