Carrièreadvies van Stefan Terink

Gepubliceerd op: 27 feb 2020

Stefan Terink begon zijn carrière als consultant bij een adviesbureau. Na acht maanden nam hij ontslag. “Er zijn mensen die dat onverstandig zouden noemen,” glimlacht hij. Vandaag de dag is Stefan Marketing & Sales Director bij Smurfit Kappa. “Persoonlijke ontwikkeling, groeikansen en uitdagingen zijn belangrijke drijfveren voor me. Na 4,5 jaar bij Smurfit Kappa ben ik nog lang niet uitgeleerd.” 

Advies 1: Neem de tijd om uit te vinden wat je écht blij maakt in je werk. 

Hij werkte pas acht maanden als consultant toen hij doorhad dat zijn eerste baan niet was wat hij zocht. “De verwachtingen die ik had kwamen niet uit. Weten wat je écht blij maakt in een baan is cruciaal om gelukkig te zijn én om van meerwaarde voor het bedrijf te zijn. Dat kan zowel inhoudelijk zijn – ‘Ik wil heel graag General Manager worden bij bedrijf X’ – maar ook zoiets als: ‘Ik wil veel flexibiliteit in m’n werk’. Ga op zoek naar een rol of organisatie waar je dat voldoende terugvindt.”

Advies 2: Als iets niet is wat je ervan hoopt, onderneem dan actie

“Maar dat hoeft zeker niet altijd zo ‘drastisch’ te zijn als ik deed – door een andere baan aan te nemen. Actie ondernemen kan ook binnen je eigen rol of organisatie. Een nieuwe uitdaging zoeken, een nieuw project lanceren – anything. Als je maar niet afwacht tot de situatie vanzelf beter wordt, want dat gebeurt zelden.”

Advies 3: Geef zelf aan waar jij behoefte aan hebt om te groeien en te ontwikkelen

“Er zijn bedrijven die heel duidelijk een ontwikkelpad voor hun medewerkers uitstippelen. Bij Smurfit Kappa doen we dat anders. Wij hebben liever dat medewerkers zelf aangeven waar ze heen willen, en dan doen wij er alles aan om dat te faciliteren. Wat ons betreft start ontwikkeling en groei bij de medewerker zelf. Voor mij werkt dat heel goed. De afgelopen jaren heb ik meerdere trainingen op business schools gevolgd die volledig afgestemd waren op mijn persoonlijke ontwikkelbehoefte. Neem af en toe een stap terug om te overzien waar je mee bezig bent, en vooral om vast te stellen waar je naartoe onderweg bent. Als je weet wat je volgende stap is, kun je vervolgens bepalen wat je nodig hebt om er te komen.”

“Zeker voor mijn generatie, de welbekende millennials, is het essentieel om te blijven ontwikkelen en te blijven leren. De crux is om een zo breed mogelijk inzetbare skill set te ontwikkelen.” Stefan Terink, Marketing & Sales Director bij Smurfit Kappa

CV Stefan Terink

2018 – heden
Marketing & Sales Director, Smurfit Kappa


2018-2018

Marketing & Business Development Manager, Smurfit Kappa


2016-2017
PA to CEO Europa, Smurfit Kappa


2015-2016
PA to CEO Benelux, Smurfit Kappa


2015-2015

Consultant, Arthur D. Little


2013-2014

Business Analyst, Arthur D. Little


2013-2013

Consultant, Simon-Kucher & Partners

 

 

Advies 4: Manage je energie in plaats van je tijd

Hij las het ooit in een Harvard Business-artikel en tijdens een training kwam het heel prominent terug: hoe belangrijk het is om een goede balans tussen je energiebronnen te bewaren. “Werk en privé loopt steeds meer door elkaar heen, niemand werkt meer alleen tussen 9 en 5. Je moet zelf aanvoelen hoe het met je energiebronnen gesteld is, en daarin de juiste balans zoeken. De ene dag werk ik tot laat door en vind ik dat helemaal prima, terwijl ik een andere dag start met een flinke tocht op mijn racefiets. Door bewuste keuzes te maken, ben je in je werk veel productiever.”

Advies 5: Wat je als manager ook doet, ga niet micro managen

Een van de redenen waarom Stefan het in zijn eerste baan voor gezien hield, is dat zijn leidinggevende nogal van het micromanagen was. “Ik hoop dat ik andere mensen dat niet aandoe. Natuurlijk geef ik duidelijkheid en ga ik op de details in om mensen te helpen. Als iemand aangeeft extra ondersteuning nodig te hebben, stuur ik uiteraard bij. Maar het liefst geef ik mensen zoveel mogelijk vrijheid en ownership om hun rol uit te voeren. Zelf heb ik in mijn rol veel vrijheid, fantastisch vind ik dat.”

Advies 6: Leer mensen geen trucje, maar biedt inzicht

Het was de metafoor waarmee Novib in de jaren ‘90 hoge ogen gooide: geef mensen in ontwikkelingslanden geen vis, maar leer ze vissen. Stefan heeft een vergelijkbare strategie in gedachten voor Smurfit Kappa. “Ik zou graag zien dat we naar een lerende organisatie toe bewegen, eentje die continu in ontwikkeling is. De markt vraagt nieuwe dingen van ons, andere typen klanten dienen zich aan en de belangen van stakeholders zijn veranderd. Daardoor komen we als bedrijf voor andere uitdagingen te staan. Ik hoop dat we in de toekomst leren op welke manier we onszelf continu opnieuw uitvinden en daarmee beter inspelen op veranderingen om ons heen.

Advies 7: Blijf ontdekken en ontwikkelen

Dat continu heruitvinden betrekt hij ook op zichzelf. “Zeker voor mijn generatie, de welbekende millennials, is het essentieel om te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Wie weet of mijn baan over twintig jaar nog bestaat? De crux is om een zo breed mogelijk inzetbare skill set te ontwikkelen. Bezoek een conferentie, lees een boek, doe een training – en neem die kennis mee terug naar je organisatie. Maar zorg vooral dat het een bron van inspiratie voor jezelf is.”

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.