Emma Lok - Advies voor meer vrouwen op de werkvloer

Gepubliceerd op: 11 nov 2021

Na zes jaar bij Procter & Gamble nam Emma Lok een radicale stap in haar carrière. Ze verliet het bedrijfsleven om zich in te zetten voor een maatschappelijke missie. Dat deed ze vijf jaar als zakelijk directeur bij OneWorld, en sinds 2019 als directeur Strategie & Communicatie bij WOMEN Inc., dé belangenorganisatie die emancipatie van vrouwen versnelt. Top of Minds sprak met Emma over gelijke kansen voor vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt.

Advies 1: Neem een voorbeeld aan Pippi Langkous.
“De overstap van Procter & Gamble naar OneWorld had niet groter kunnen zijn,” vertelt Emma. “Ik ging van internationaal naar lokaal, van een commerciële naar een gesubsidieerde organisatie, van een vaste functie naar een functie die ik zelf moest creëren, en van een corporate organisatiecultuur naar een creatieve cultuur. Ik dacht destijds net als Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Die houding zouden meer vrouwen mogen hebben, volgens Emma. “Vaak filter je bij je eerste oriëntatie al op factoren als locatie, aantal uren en wat je hiervoor gedaan hebt. Daarmee sluit je een heleboel dingen uit, en die onbewuste keuzes zijn zonde. Je werk gaat zo veel tijd en energie vragen, dat het belangrijk is om te achterhalen wat je echt wilt doen. Laat je niet beperken in je ambities, dream big. Aan praktische zaken valt vast wel een mouw te passen als je wordt aangenomen voor jouw droombaan. Als ik geen voorbeeld had genomen aan Pippi Langkous, zat ik nu nog steeds in het bedrijfsleven, terwijl mijn hart sneller gaat kloppen van werken aan een maatschappelijke missie.”

CV Emma Lok

 

2019 – heden: Directeur Strategie & Communicatie, WOMEN Inc.

2014 – 2019: Zakelijk manager, OneWorld

2008 – 2014: Verschillende commerciële rollen, Procter & Gamble

2002 – 2008: MBA Marketing Management, cum laude, Rijksuniversiteit Groningen 

Advies 2: Weet wat jou drijft in een baan.
“Hoewel de overstap extreem was, voelde ik me direct net zo thuis bij OneWorld als bij Procter & Gamble,” vertelt Emma. “Dat gevoel zat hem voor mij blijkbaar niet in de aspecten die anders waren, maar in de uitdaging die ik zelf in de rol zag. Wat jij zelf wilt bereiken in je baan hoeft niet hetzelfde te zijn als je functieomschrijving – al zullen er waarschijnlijk wel raakvlakken zijn. Bij Procter & Gamble heb ik verschillende functies gehad; de rode draad was mijn specialisatie in beauty-producten. Wat ik daar gaaf aan vond, was het consumentenonderzoek. Door consumenten te observeren en met hen in gesprek te gaan, onderzochten we hun gedrag en afwegingen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door gedragsverandering. Daar heb ik veel over geleerd bij zowel Procter & Gamble als OneWorld, en dat zet ik nu in bij WOMEN Inc.”

Advies 3: Herken systemische ongelijkheid.
“Door mijn zakelijke achtergrond zie ik dingen door een bedrijfskundige bril en herken ik systemen in de wereld,” legt Emma uit. “Een voorwaarde voor een betere wereld is dat iedereen mee kan doen. Maar vijftig procent van de bevolking is vrouw en heeft structureel minder kans om mee te doen, van gezondheid tot middelen bezitten tot arbeidsmarkt tot in beeld komen in de media. Ook in Nederland. Nederland is bovendien een vreemde eend in de bijt: we denken dat we heel progressief zijn en het heel goed doen op het gebied van gendergelijkheid. Maar uit de cijfers blijkt dat we op veel punten juist achterlopen, zoals het anderhalf-verdienersmodel, de loonkloof, pensioenkloof en ouderschapsverlof. Dat vertekende zelfbeeld staat vooruitgang in de weg, omdat daardoor een gevoel van urgentie mist.”

Advies 4: Zie het anderhalf-verdienmodel niet als standaard. “Nederland is sterk ingericht op het anderhalf-verdienmodel, waarbij mannen fulltime werken en vrouwen parttime, in combinatie met anderhalf keer zo veel zorgtaken. Veel partijen gaan stilzwijgend van dit stereotype uit, en dat heeft niet alleen nadelen voor vrouwen, maar ook voor mannen en werkgevers. Neem de zorg en het onderwijs. In deze sectoren zijn vrouwelijke professionals oververtegenwoordigd en is een parttime contract de norm. Werkgevers bieden nieuwe medewerkers als vanzelfsprekend een parttime contract aan, terwijl diezelfde werkgevers ook kampen met grote personeelstekorten. Ik raad werkgevers dan ook aan om hierover op regelmatige basis in gesprek te gaan met hun medewerkers. Bij aanvang van het dienstverband, maar ook bij de jaarlijkse evaluatie. Je zult verbaasd zijn hoe vaak mensen parttime werken omdat dat de standaard is in bepaalde sectoren.”

Voor veel mannen is het anderhalf-verdienmodel een voltijd-klem. “Zestig procent van de mannen wil liever meer tijd met hun kinderen doorbrengen,” zegt Emma, “maar denkt de stap om minder te gaan werken niet te kunnen nemen uit angst voor negatieve consequenties voor hun carrière of onbegrip van collega’s en leidinggevenden .” Daar kan alleen verandering in komen door de mogelijkheden te blijven bespreken op het werk en de politiek aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om een systeem te creëren dat gelijke kansen faciliteert in plaats van bestaande ongelijkheden versterkt zoals nu. 

Zeventig procent van de vrouwen die parttime werken geven aan onder bepaalde voorwaarden juist meer te willen werken. Die voorwaarden hebben vooral te maken met dingen die werkgevers en de overheid moeten regelen, denk bijvoorbeeld aan (zo goed als) gratis kinderopvang en flexibel werken. Daarnaast bestaat er bij sommigen het beeld dat meer werken onder de streep nadelig uit kan pakken door toeslagen, terwijl dat niet altijd zo is. Emma: “Als vrouw is het belangrijk om je goed te informeren, bijvoorbeeld met de Werkurenberekenaar.nl. Alleen dan kun je bewuste keuzes maken die zijn gebaseerd op feiten, niet op onjuiste aannames. Ook als je in het verleden bewust hebt gekozen om minder te gaan werken, zit je daar niet aan vast. Ga het gesprek weer aan wanneer je meer wilt werken, ook wanneer je zelf nog tobt over praktische bezwaren. Blijf je bijvoorbeeld overdag verantwoordelijk voor bepaalde zorgtaken? Misschien biedt thuis of ’s avonds werken mogelijkheden.”

Advies 5: Onderzoek waar je recht op hebt. Met correctie voor deeltijd/voltijd is de loonkloof in Nederland nog steeds 14 procent. Dat verschil heeft volgens Emma meerdere oorzaken. Zo werken vrouwen bijvoorbeeld vaker in sectoren waar de lonen lager liggen zoals de zorg en het onderwijs, maar is het ook een reflectie van het feit dat vrouwen minder vaak doorstromen naar de top van organisaties en dat vrouwen soms minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s in dezelfde functie. “Ruim 85 procent van de werkgevers vindt dat dat laatste niet mag,” aldus Emma, “en 75 procent van hen denkt dat er geen loonkloof in hun organisatie is. Ik raad organisaties dan ook sterk aan om intern te onderzoeken of er sprake is van ongelijke beloning. Als het niet speelt, kun je dat vol trots communiceren. Blijkt onverhoeds dat het toch mis is, dan kun je het gericht aanpakken. Ook voor werknemers begint het met onderzoeken. Vraag anderen wat zij verdienen zodat je beter kunt inschatten of je goed ingeschaald wordt of vraag je werkgever om onderzoek te doen.”

Advies 6: Vat ongelijke behandeling niet persoonlijk op. Wat te doen als uit je onderzoek blijkt dat je minder betaald krijgt dan een mannelijke collega? “Betrek het niet op jezelf,” adviseert Emma. “Bedenk dat dat het systeem is en niets met jou te maken heeft. Datzelfde geldt wanneer je gepasseerd wordt voor een promotie, of als je wordt afgekapt in een meeting. Het is nergens voor nodig om onzeker te worden. Houd je hoofd koel en bedenk dan of je er nu wat aan gaat doen, en zo ja, wat. Het zijn maatschappelijke ongelijkheden in plaats van problemen op individueel niveau. Sinds ik dit weet, kan ik er persoonlijk veel beter mee omgaan. Ik kan het van me afzetten; en als ik besluit er wel iets mee te doen, ben ik zelfverzekerder.”

Systemische ongelijkheid kun je niet in je eentje oplossen. Emma: “Zoek rolmodellen op om je aan op te trekken, een vertrouwenspersoon of mentor die je kan helpen beter te navigeren in een cultuur die (onbewust) is ingesteld op mannen, en medestanders met gelijke belangen. Geef je mening wanneer HR een meedenksessie organiseert. Wil je promotie maken? Bespreek je ambities met je leidinggevenden en vraag expliciet wat ervoor nodig is om die stap te maken. Ga actief het gesprek aan.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.