Pasqal Pasqal

Pasqal

Kwantumrekenen
Kwantumcomputing is niet noodzakelijkerwijs de volgende technologische vooruitgang na supercomputing. De wetenschap nam een stap terug en vond het computergebruik helemaal opnieuw uit. Het huidige computergebruik maakt gebruik van bestaande hardware en codeertalen die gebaseerd zijn op bits, die 0 of 1 kunnen zijn. Kwantumcomputing is gebaseerd op qubits, die 0 of 1 kunnen zijn, of 0 én 1 tegelijk, de zogenaamde superpositie. Het vakgebied versmelt computerwetenschap met kwantumfysica en vereist nieuwe hardwaretechnologie. Deze nieuwe hardware heeft op zijn beurt een nieuwe taal nodig om de software te schrijven die de kwantumcomputer vertelt wat hij moet doen. Sinds 2010 is de wetenschap snel vooruitgegaan, maar er zijn nog steeds enorme uitdagingen. Theoretisch zijn kwantumcomputers duizenden keren sneller dan de huidige rekenkracht en vorig jaar waren zowel Amerikaanse als Chinese prototypes in staat om complexe berekeningen op te lossen die zelfs met de krachtigste supercomputers ter wereld niet mogelijk zouden zijn geweest. Quantum computing heeft de kracht om echte problemen op te lossen, bijvoorbeeld door geavanceerde klimaatmodellering en het simuleren van proeven met nieuwe medicijnen, en dit ongelooflijke potentieel zal zich naar verwachting de komende jaren materialiseren met overheden en bedrijven die miljarden investeren.

Over Pasqal
Pasqal is een voorloper op het gebied van kwantumcomputing en bouwt momenteel aan een Europese technologiekampioen. In januari 2022 zijn het Franse Pasqal en het Nederlandse Qu&Co gefuseerd in een ware krachtenbundeling: de Fransen leiden de ontwikkeling van quantum computing hardware en de Nederlanders bouwen de software, die uniek is in het veld en een belangrijke succesfactor. Samen gaan ze verder als “Pasqal” en zijn ze trots op Europa. Er werken ongeveer 70 mensen, waarvan 55 met een PhD. Het team van 15 medewerkers in Amsterdam wil de komende jaren doorgroeien naar 75 medewerkers.

Pasqal bouwt kwantumhardware en -toepassingen die tegemoet komen aan de behoeften van klanten op het gebied van biowetenschappen, elektronica, auto’s, lucht- en ruimtevaart en financiën. In de huidige fase van de technologie werkt het bedrijf samen met zijn toekomstige klanten, waaronder Airbus, Johnson & Johnson, Siemens, Covestro, LG, Credit Agricole, EDF, Commerzbank en BMW en High Performance Computing centra zoals CINECA, Forschungszentrum Jülich en GENCI om deze toepassingen gezamenlijk te ontwikkelen.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.