Als het eerste digitale recyclingbedrijf ter wereld zet Myne een grote stap richting circulair metaalgebruik. De komende jaren wil Myne haar technologie flink op gaan schalen en nieuwe fabrieken neerzetten. De COO stoomt de organisatie daarvoor klaar en leidt de groei in goede banen.
Over Myne
Metalen zijn overal: van de autoindustrie en de bouw tot de energiesector en de lucht- en ruimtevaart. We kunnen niet meer zonder, maar tegelijkertijd zijn de voorraden eindig en is het winnen ervan kostbaar en slecht voor de planeet. Het Nederlandse bedrijf Myne heeft hier een oplossing voor. Samen met de TU Delft ontwikkelde Myne de Xorter: een machine die met behulp van AI en robots metalen scheidt. Voorheen was recycling vaak downcycling: van hoogwaardige grondstoffen naar laagwaardige producten; Myne maakt uit de producten van vandaag de circulaire metalen van morgen.
Met de Xorter zet Myne metaalafval om in grondstoffen die dezelfde kwaliteit hebben als primair metaal. Het belangrijkste product van het bedrijf is volledig circulair aluminium. Myne produceert on demand, met precies de gewenste specificaties en tegen de laagste kosten. Daarbij biedt het volledig digitale proces enorme voordelen op het gebied van production control en transparantie, wat cruciaal is in een tijd met steeds striktere klimaateisen en bedrijven die moeten kunnen aantonen hoe zij hun metalen sourcen.
“Wij zijn ‘the new mining’. We werken toe naar een wereld waarin metalen niet meer uit de grond gehaald worden doordat we oneindig kunnen recyclen. Daarmee verminderen we de klimaatimpact van metaalproductie met 95 procent..” -Martijn van de Poll, co-CEO
Wat Myne betreft, is aluminium nog maar het begin. De komende jaren gaat de samenwerking met de TU Delft in volle vaart door en verwacht men ook lijnen neer te zetten gericht op hoogwaardig en circulair koper, messing en staal. Het bedrijf richt zich op het doorontwikkelen en perfectioneren van de technologie om vanaf 2025 flink op te schalen, zowel in Nederland als internationaal. Om zich op die grote stap voor te bereiden, wil Myne nu op gerichte en strategische posities zijn organisatie versterken.
Vacature: Chief Operations Officer
Myne is gevestigd in Harderwijk, telt 75 medewerkers en heeft een omzet van zo’n 400 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in de komende jaren – nadat de technologie zich heeft bewezen – een enorme groei door te maken. De COO wordt lid van het MT en is een van de drijvende krachten achter het realiseren en managen van die ontwikkeling. Zij/hij tilt de operatie naar een volgend niveau, onder andere door de nieuwste inzichten op het gebied van technieken, processen en automatisering toe te passen, en zorgt ervoor dat alles op dagelijkse basis vlekkeloos verloopt. De COO stuurt een team van ruim veertig mensen aan, verdeeld over onder andere logistiek, locatiebeheer, onderhoud en operations planning. Zij/hij zorgt voor een optimale structuur en heeft aandacht voor de groei en ontwikkeling van het team.
“De nieuwe COO gaat echt meebouwen aan de toekomst van Myne. Daarom zoeken we een ondernemend, strategisch en communicatief sterk persoon die zich net als wij vol passie in wil zetten voor een duurzamere wereld.” – Anco Vos, Chief Commercial Officer
De grote topics waar de COO zich in de komende jaren met name op richt, zijn cultuur, teamontwikkeling, veiligheid en operational excellence. Bovendien is de COO nadrukkelijk betrokken bij het commerciële aspect. Vanuit een klantgerichte mindset denkt zij/hij bijvoorbeeld mee over producteisen, hoe die in te vullen en hoe daarover te rapporteren. Daarnaast heeft de COO een belangrijke rol in het opschalen van het bedrijf. Zij/hij is in de lead voor het realiseren en vervolgens leiden van nieuwe locaties, eerst in Nederland en later ook internationaal. Daarbij is het cruciaal dat alle locaties een uitstraling krijgen die past bij de hoogwaardige metalen die het bedrijf produceert.
Het proces van Myne is heel fysiek: grote stromen metaal die door een machine gaan. Om de operatie naar een hoger niveau te tillen, helpt het de COO als zij/hij daar gevoel bij heeft en er energie van krijgt om door de fabriek lopen en te begrijpen hoe het werkt. Tegelijkertijd vraagt de rol om de communicatieve flexibiliteit om effectief te schakelen met zowel medebestuursleden als met de operationele mensen in de fabriek. Alleen vanuit een brede betrokkenheid, een goed inzicht in de processen en een uitstekend begrip van de laatste innovaties in het vakgebied, is de COO in staat om de operatie te stroomlijnen.
Interesse?
Myne werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Marlies Hoogvliet via marlies.hoogvliet@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.