“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Iedere multinational kent het spanningsveld tussen centraal en lokaal: zonder centrale coördinatie, geen synergie; maar te veel regie belemmert de lokale effectiviteit. Een spel dat Fabian van Schie als geen ander begrijpt. Hij is verantwoordelijk voor Koninklijke Verkade in Nederland, onderdeel van het internationale pladis. Top of Minds sprak met hem over zijn ervaring als lokaal verantwoordelijke in een grote multinational.
Advies 1: Stap uit je comfortzone
Fabian begon als Management Trainee bij Kraft Foods en maakte daarna de overstap naar L’Oréal. Daar werkte hij ruim drie jaar als marketeer, om vervolgens aan de slag te gaan in Sales. Een stap buiten zijn comfortzone, en dat zou hij iedereen aanraden: “Grijp de kansen die je krijgt, juist als ze oncomfortabel voelen. Zo kom je in situaties terecht die nieuw voor je zijn, maak je bijzondere dingen mee en blijf je jezelf ontwikkelen.”
Vooral aan het scherpe onderhandelen met retailers moest hij erg wennen. “In Marketing moest ik ook wel eens onderhandelen met bureaus en leveranciers. Dan was ik degene die de inkoopselectie maakte. Nu waren de rollen omgedraaid. Dat vraagt een hele andere manier van denken.”
Uit zijn comfortzone treden, leverde Fabian een breed commercieel profiel op. “De combinatie van Marketing én Sales bleek voor veel bedrijven interessant. Toen Verkade me vroeg voor de rol van Marketing Activation Manager en om lid te worden van hun Commercieel MT was dat een kans die ik niet kon laten liggen.”
Advies 2: Sta open voor nieuwe manieren van werken
In 2015 werd United Biscuits, de toenmalige moedermaatschappij van Koninklijke Verkade, overgenomen door het Turkse Yildiz Holding en in 2016 samengevoegd met andere snacks- en zoetwarenactiviteiten in pladis. “Voor ons was de overname heel mooi nieuws.” vertelt Fabian daarover. “pladis heeft in die eerste jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd, waaronder in upgrades van het machinepark en extra focus op de merken en innovatie.”
De overname zorgde voor een volledig nieuwe dynamiek. “De lat ging direct omhoog. Alles draaide, en draait nog steeds, om groei. Dat geeft enorm veel enthousiasme. Het was mooi om weer onderdeel te zijn van een ondernemende organisatie.” Maar in het begin bleek zo’n nieuwe eigenaar ook lastig. “We kwamen uit een Angelsaksische cultuur en gingen over naar een familiebedrijf met een wat paternalistische inslag. Dat gaf weleens wrijving.”
Dankzij een goed cultuurprogramma en wederzijds begrip verloopt de samenwerking nu goed. Wat Fabian uit die periode vooral mee heeft genomen, is om open te staan voor andere manieren van werken. “In het begin leidden de verschillen soms tot frustratie. Het beleid voelde ad hoc en verstoorde daardoor onze eigen plannen. Uiteindelijk hebben we daar ook veel van geleerd. We zagen in dat wij misschien wel té planmatig werkten. Wat zij deden was eigenlijk een soort agile, wat in ons vakgebied toentertijd nog helemaal geen bekende term was.”
CV Fabian van Schie
2019-heden: Managing Director, Koninklijke Verkade / Commercial Director pladis BeNeLux
2016-2019: Marketing Director Europe, Pladis Global
2015-2016: Marketing Director Europe & North America, United Biscuits
2013-2015: Head of Marketing, United Biscuits
2010-2013: Marketing Activation Manager, United Biscuits
2009-2010: Key Account Manager, L’Oréal
Advies 3: Zorg dat local en global elkaar versterken
De markt voor koekjes en tussendoortjes is de laatste jaren volop in beweging. “De interesse van de consument verschuift naar de uiteinden van het spectrum”, zo legt Fabian uit. “Of extra lekker om jezelf te verwennen, of functioneel en gezond bijvoorbeeld voor na het sporten. Ook wordt het aandeel out-of-home steeds groter en zorgt de opkomst van e-commerce voor een andere dynamiek.” Verkade speelt strategisch in op al die trends. “Twee jaar terug hebben we een ingrijpende verandering ingezet. We werken onder andere aan nieuwe merkpositioneringen, aanpassingen in ons productportfolio en een update van het distributieproces.” Zo wil Verkade onder de noemer ‘strijden om de landstitel’ snel weer leidend zijn in haar categorie.
Voor Verkade als opzichzelfstaand bedrijf zou zo’n transformatie lastig zijn. Als onderdeel van een groot internationaal bedrijf heeft Verkade wél de benodigde slagkracht. “pladis zorgt natuurlijk voor kapitaal, maar brengt ook veel expertise in. Zo helpt een global team ons om onze data beter te ontsluiten met behulp van machine learning en maken we gebruik van pladis’ agile coaches.” Maar uiteindelijk draait succes om het overtuigen van de lokale consument. “Die moeten we over de streep trekken. Dat is dan weer waar onze mensen in Zaandam in uitblinken.”
Waar bij andere multinationals de vrijheidsruimte voor lokale teams soms te beperkt is, is daar bij Verkade geen sprake van. “We krijgen veel ruimte om zelf in control te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Maar daarin worden we wel ondersteund door een global powerhouse dat de waarde ziet van onze lokale merken. Het is gaaf om te zien welke stappen we de laatste jaren al hebben kunnen zetten.”
Advies 4: Wees je bewust van je rol
Wat belangrijk is in de dynamiek tussen global en local is om je bewust te zijn van je rol en hoe anderen naar je kijken. Zo had Fabian er in zijn tijd bij L’Oréal soms moeite mee als iemand van global op kantoor langskwam. “Het voelde alsof de grote baas kwam vertellen hoe wij ons werk moesten doen.”
Na de zo’n vijf jaar lokaal voor Verkade gewerkt te hebben, werd Fabian Marketing Director Europe voor pladis. In die rol zette hij in de verschillende landen lokale teams op. “Ik reisde Europa door en had maandag meetings in Zweden, woensdag in Italië, enzovoorts. Tijdens die overleggen realiseerde ik me dat de teams daar net zo naar mij keken als ik vroeger bij L’Oréal naar global keek.” Voor een echte teamspeler als hij een lastige positie om in te zitten. “Ik wil niet boven de teams staan maar juist ernaast. Maar die keuze had ik niet. Dat paste niet bij mijn rol.”
Met duidelijke afspraken over de gezamenlijke way of working en de onderlinge rolverdeling creëerde hij voor zichzelf en de teams een situatie die voor iedereen goed werkte. “Ik richtte me alleen nog op de onderwerpen waar ik toegevoegde waarde had, gaf hen de vrijheid en zorgde dat ze in hun kracht kwamen. Daardoor ging het een stuk beter en kreeg ik er persoonlijk ook veel meer energie van. Ik heb met die mensen sindsdien hele hechte relaties opgebouwd, zowel zakelijk als persoonlijk.”
Advies 5: Ga ervoor
Het klinkt cliché, maar als je ergens passie voor hebt en je voelt dat je goed op je plek zit, ga er dan vol voor. Voor Fabian is dat bij Verkade meer dan het geval. “Ik heb veel van de wereld gezien en internationale ervaring op mogen doen, maar nergens zat ik beter dan bij Verkade. Ik heb hier alles wat ik in een werkgever zoek.”
Het belangrijkste dat hem aanspreekt in Verkade is de bijzondere cultuur en de warme band die hij heeft met zijn collega’s. “Daarnaast vind ik het merk Verkade legendarisch mooi en is het prachtig mee te mogen werken aan de stappen die we hier zetten. En de potentie is enorm. Ik geloof echt dat het merk nog twee keer zo groot kan worden. Verkade is een diamant die de afgelopen tijd wat stof heeft verzameld. Ik weet zeker dat die straks weer blinkt als nooit tevoren.”