“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
De Nederlandse bankensector is voortdurend in beweging – een enorm inspirerende en uitdagende werkomgeving, volgens Derk Graver. Na bijna twintig jaar bij ABN AMRO en Rabobank leidt hij sinds januari 2024 Caisse d’Epargne Nederland, onderdeel van de BPCE Group – de vierde grootste bank van Europa. “Om in dit dynamische speelveld van scratch iets op te bouwen, is geweldig. We combineren de snelheid en ondernemendheid van een start-up met de steun en slagkracht van een multinational. Tegen zo’n geweldig avontuur kon ik onmogelijk ‘nee’ zeggen.”
Als middelbare scholier twijfelt Derk over zijn studiekeuze: economie of politicologie? Het antwoord: geen van beide. In plaats daarvan meldt hij zich bij de Hogeschool Utrecht om journalistiek te studeren. Hij loopt stage op de economieredactie van het NRC. Een vaste aanstelling zit er echter niet in, want die zijn volgens de elitekrant – excusez le mot – voorbehouden aan mensen met een wo-diploma. “Dus ging ik maar economie studeren,” glimlacht Derk. De journalistieke carrière blijft echter uit. Een vacature bij het Ministerie van Financiën trekt zijn aandacht. “Bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF) adviseerde ik de toenmalige minister, Gerrit Zalm, over alles wat met voedselveiligheid en de Nederlandse landbouw te maken had. Het waren de jaren van mond-en-klauwzeer en de gekkekoeienziekte. Een ongelooflijk leerzame tijd en een uniek inkijkje in de politieke arena. Ik kan er boeken vol over schrijven.”
Die boeken schrijft hij niet. In 2002 stapt hij over naar Deloitte. “Na twee jaar in de politiek was ik toe aan een dynamischer speelveld waar ik hands-on kon opereren. Ik werkte er vier jaar. Tot ik werd benaderd om eerst als econoom en later als Account Manager Finance in de healthcare-divisie van ABN AMRO aan de slag te gaan. Weer een mooie stap, waar ik met plezier op terugkijk.”
Na vier jaar kiest Derk voor de Rabobank. “Een van de zaken die Rabobank zo’n bijzondere organisatie maakt, is de maatschappelijke rol van de bank. Waar in mijn eerdere omgeving vooral werd gekeken naar rentabiliteit, was er hier meer ruimte voor initiatieven waarvan de financiële opbrengst op de lange termijn minder zeker was. Een van de hoogtepunten was de oprichting van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Die maatschappelijke betrokkenheid en ruimte voor ondernemerschap vind ik erg belangrijk.”
2024-heden: Directeur, Caisse d’Epargne Nederland
2010-heden: Gastdocent TIAS School for Business and Society en Vrije Universiteit Amsterdam
2009-2023: Senior Relationship Manager Corporate Clients Midden-Nederland, Rabobank
2005-2009: Senior Account Manager Finance / VP, ABN AMRO
2002-2005: Managing Consultant, Deloitte Consulting
2000-2002: Inspectie Rijksfinanciën, Ministerie van Financiën
Na veertien jaar bij Rabobank werd je in 2023 benaderd door Caisse d’Epargne om het Nederlandse kantoor op te zetten. Wat gaf de doorslag om ‘ja’ te zeggen?
“Ik was meteen getriggerd. Een nieuwe bank op de Nederlandse markt introduceren, de tweede grootste bank van Frankrijk nog wel. Mijn band met Frankrijk is sterk; als tiener woonde ik er zes jaar en ik spreek vloeiend Frans. Tijdens de gesprekken groeide mijn interesse en mijn overtuiging dat er in het Nederlandse bankwezen ruimte is voor één of zelfs meerdere nieuwe banken. Hoe vaak krijg je zo’n kans om zo’n uitdaging aan te gaan? Dat ondernemende en die start-upmentaliteit spreken me enorm aan. Dit is de ultieme kans om van scratch iets op te bouwen, maar mét de support van een gevestigde groep – BPCE Group – die je op alle mogelijke manieren ondersteunt. Tegen zo’n geweldig avontuur kon ik onmogelijk ‘nee’ zeggen.”
“Dat er vanuit de markt behoefte is aan een of meerdere nieuwe banken, staat voor mij vast.”
Welke kansen zie jij in de Nederlandse bankensector?
“Caisse d’Epargne richt zich op corporate financieringen en overnamefinancieringen. Bedrijven hebben steeds meer moeite om kapitaal aan te trekken, mede doordat Nederlandse banken het uitstaande leningbedrag per klant verlagen. De financieringsbedragen per klant dalen de laatste jaren meer dan ze stijgen. Die trend zie je zowel in corporate als in M&A-financiering. Sommige banken doen overnamefinancieringen bijna helemaal niet meer. Dankzij ons uitgebreide internationale netwerk – we zijn fysiek aanwezig in vijftig landen – kan Caisse d’Epargne direct op die groeiende financieringsbehoefte inspelen.”
Wat voor team heb je nodig om alle kansen te verzilveren?
“Een ondernemend team dat van a tot z ownership neemt. Dat zijn twee cruciale kernwaarden en de basis voor succes. Medewerkers moeten gedreven, proactief, commercieel sterk en scherp op de details zijn. Een netwerk in de sector helpt natuurlijk ook. Tot slot is een bepaalde mate van cultuursensitiviteit wel een must: we werken nauw samen met onze Franse en Belgische collega’s. Dat gaat heel soepel, maar natuurlijk zijn er af en toe culturele verschillen. Daar moet je diplomatiek mee om kunnen gaan.”
Je bent nu anderhalf jaar bezig. Zijn de doelstellingen tot dusver bereikt en wat is het doel voor de komende jaren?
“Het gaat boven verwachting. We hebben wekelijks minimaal één nieuw financieringsverzoek, soms dagelijks. De doelstelling voor het eerste jaar hebben we gehaald en over de ambitie van dit jaar ben ik ook heel positief. Kortom: het gaat uitstekend en de groeikansen blijven zich aandienen.”
Wat definieert voor jou een goede leider?
“Een goede leider communiceert helder de richting, maar legt de verantwoordelijkheid om daar te komen laag in de organisatie. Dat is voor mij de belangrijkste eigenschap van een goede leider: je team de verantwoordelijkheid, het vertrouwen en de vrijheid geven om doelen te bereiken.”
“Een goede leider legt de verantwoordelijkheid laag in de organisatie”
Heb je dit tijdens je carrière zelf ook zo ervaren?
“Bij Rabobank had ik twee managers die op deze manier leiding gaven. Ze gaven mij en de rest van het team het vertrouwen om zelf tot oplossingen te komen. Als er iets speelde, vroegen ze alleen om op de hoogte gehouden te worden en aan te geven waar ze konden helpen. ‘Zo ga ik het ooit ook doen,’ dacht ik. En zo doe ik het nu dus ook. Zeker in een organisatie als Caisse d’Epargne, waar we echt pionieren, is het cruciaal dat je mensen vertrouwen geeft. Ik coach mensen graag en stimuleer mijn team om dat onderling ook te doen. Zo creëer je een lerende organisatie.”
Tot slot: hoe koppel je volledig los van werk?
“Sporten is voor mij de ultieme uitlaatklep. Ik ben fervent wielrenner en hockeyer, doe aan fitness en golf af en toe. Mijn liefde voor hockey heb ik doorgegeven aan mijn twee kinderen die allebei fanatiek hockeyen. Jarenlang stond ik als coach langs de lijn, nu als supporter. Dan ben ik helemaal gefocust op het spel – en natuurlijk ontzettend trots op mijn kinderen.”