“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Ondernemend, purpose-driven en open-minded: zo typeren Anneke Kamphuis en Giena Klaassens EQOM, een van de snelstgroeiende, PE-backed internationale sexual wellness-bedrijven, bekend van merken als EasyToys, Christine le Duc en Amorelie. In december 2024 stapt Giena in als Global HR Director, Anneke volgt twee maanden later als Chief B2C Officer. Top of Minds ging met ze in gesprek over de aantrekkingskracht en bijzondere missie van de organisatie, de lancering van het nieuwe satellietkantoor in Hilversum en de kracht van een beetje rebelsheid op z’n tijd.
In het noorden van het land weet iedereen: wie wil werken bij het meest succesvolle e-commercebedrijf van de regio, komt uit in Veendam. In deze Groningse stad staat het hoofdkantoor van EQOM – ontstaan in 2020 toen erotiekgigant en Europees marktleider EDC Retail fuseerde met groothandel Eropartner Distribution. Sinds private investeerder Waterland in 2021 instapte, groeide het bedrijf exponentieel. Op kantoor in Veendam werken bijna driehonderd mensen – and counting. Dat doen ze in een open, gedreven en ambitieuze sfeer: het bedrijf wil de onbetwiste marktleider in de sexual wellness-categorie worden.
Dat kan alleen met de beste mensen, weten ze bij EQOM. Om ook het talent uit het westen aan te trekken, opent de organisatie in september een satellietkantoor in Hilversum. Een belangrijke stap voor de toekomst, maar ook een die uitdagingen met zich meebrengt. Want hoe neem je een sterk werkgeversmerk en de bijbehorende sfeer mee naar een nieuw kantoor? En wat betekent zo’n tweede Nederlandse locatie – naast drie buitenlandse vestigingen – voor de organisatiecultuur? Dat Giena als Global HR Director in een interessant avontuur stapte, staat vast.
Voor Anneke betekent deze positie haar debuut in een PE-omgeving. Na haar exit als consultant bij Bain & Company, volgden mooie rollen en stappen bij bol, Gall & Gall en Etos. Was de overgang naar EQOM een zachte landing of moest ze wennen? Wat trok haar specifiek in deze industrie? Allemaal vragen die we Anneke en Giena graag voorleggen.
2025-heden: Chief B2C Officer, EQOM
2023-2025: Directeur Digital & Product Etos en Gall & Gall
2022-2023: Directeur Marketing, Online & Loyalty, Gall & Gall
2020-2022: Director Daily Needs & Books, bol
2017-2020: Director Toys & Entertainment, bol
2017-2018: Manager Retail & Sourcing Intelligence, bol
2017-2017: Director HR ad interim, bol
2015-2017: Manager Corporate Development, bol
2010-2014: Consultant, Bain & Company
2024-heden: Global HR Director EQOM
2023-2024: Associate, xWomen
2020-2023: Director Talent Management, Royal Avebe
2017-2020: Director HR Innovations, Commerce, Group & Expertise Centre, Royal Avebe
2008-2017: Director HR Operations, Royal Avebe
2006-2008: Head of People & Organization, Thuiszorg Perfect
1999-2006: Regiodirecteur Randstad Uitzendbureau
Anneke, wat was voor jou de belangrijkste reden om de stap naar EQOM te maken?
“E-commerce is altijd mijn sweet spot geweest. De liefde ontstond toen ik van Bain naar bol ging. Dat was het begin van een decennium in deze sector. Werken in een corporate is te gek en heeft veel voordelen, maar nadelen zijn er ook. Zo is het soms lastig jouw persoonlijke impact vast te stellen. Ook is het uitdagend om een vast, hecht directieteam te bouwen. De samenstelling binnen een corporate wisselt nou eenmaal regelmatig; er komen en vertrekken voortdurend mensen. En natuurlijk die office politics die soms meespelen, daar ontkomen de meeste corporates nou eenmaal niet aan. Die lagen en belangen waren soms behoorlijk frustrerend. Veel oud-collega’s van Bain werken in private equity en zijn heel enthousiast. Ik wilde ook graag die kant op, maar dan wel binnen een portfoliobedrijf. Toen ik werd benaderd voor deze rol bij EQOM, was ik gelijk enthousiast. Althans: over het bedrijf, de industrie, de scope, de ambitie en de missie. De afstand sprak me minder aan – er liggen nogal wat kilometers tussen Amsterdam en Veendam. Maar na mijn eerste gesprek was ik overtuigd: ik wist dat ik bij EQOM niet alleen veel zou kunnen brengen, maar ook veel zou kunnen leren.”
Kun je – ruim een half jaar later – zeggen dat je verwachtingen zijn uitgekomen?
“Absoluut. Hier ervaar ik de vrijheid die ik bij corporates miste. Alles wat ik verbeterd wil zien, kan ik ook daadwerkelijk aanpakken. Dat maakt het boeiend én uitdagend, want je bent dus continu aan het afwegen. Gaan we voor kortetermijnwinst of voor langetermijngroei? Om met zo’n helikopterview naar zo’n bedrijf in ontwikkeling te kijken, vind ik heel tof. Wat ook helpt is dat mensen binnen EQOM ontzettend open staan voor mijn gestructureerde blik en de consultingtoolkit die ik meeneem. Eerst keek mijn team even op als ik met zo’n nieuw template aan kwam zetten, maar iedereen wil graag nieuwe dingen leren. Om met z’n allen te zien dat het werkt, geeft veel voldoening. Ook de variatie is fijn: het ene moment schakel ik met Waterland over een hoog-over strategisch vraagstuk, het andere moment ben ik ingeroosterd om dozen uit een container te tillen. De combinatie van intellectuele uitdagingen en af en toe letterlijk met je voeten in de modder staan, vind ik heerlijk.”
Giena, was jij ook meteen aan boord?
“Ik heb verschillende HR-rollen in diverse branches vervuld, maar hier voel je écht het ondernemerschap. Het bruist, het geeft energie. Er is zoveel inspiratie en ruimte voor groei. Dat trok me aan en maakte het ontzettend interessant om in te stappen. Nu is het moment om vanuit de scale-upfase verder te professionaliseren, met de focus op waardegedreven leiderschap en organisatieontwikkeling, en vanuit alle locaties verder te bouwen aan dit fantastische bedrijf.”
Laten we het over de missie van EQOM hebben: het doorbreken van taboes en het vergroten van ons bewustzijn rondom seksualiteit en zelfliefde. Hoe zie je dat terug in de organisatie?
Anneke: “Ik heb nog niet eerder in een organisatie gewerkt waar de purpose zo voelbaar is en waar iedereen écht samenwerkt aan verandering. Dat maakt EQOM zo uniek: die gezamenlijke passie verbindt iedereen binnen het bedrijf. Ik weet dat er mensen zijn – vooral mannen – die het spannend vinden om bij een sexual wellness-bedrijf te werken. Maar dan snappen ze de kern van onze missie niet: iedereen toegang geven tot een fijn seksleven, ongeacht je seksuele voorkeur, leeftijd of fysieke gesteldheid. Voor mij was die missie juist een van de redenen om voor deze rol te kiezen. Soms zijn kandidaten bezorgd over wat hun omgeving of hun kinderen ervan vinden, maar ik krijg alleen maar positieve reacties. Taboes doorbreken begint met openheid, creativiteit en een beetje rebelsheid. In deze categorie moet je af en toe tegen de stroom inzwemmen om impact te maken. Dat kan ook niet anders, zeker gezien de strengere regels op het gebied van marketing. De afgelopen jaren voerden we meerdere campagnes die nét tegen het randje aanschuurden en juist daarom zo succesvol waren. Dat rebelse vinden mensen ook leuk. Mij trekt het in ieder geval heel erg.”
‘Voor mij was de missie van EQOM een van de redenen om voor deze rol te kiezen. De purpose is zo voelbaar in alles wat we doen en iedereen die hier werkt.’
Naast kantoren in onder meer Berlijn, Oslo, Parijs en Londen opent EQOM in september een nieuw kantoor op het treinstation van Hilversum. Hier komen aanvankelijk zo’n twintig professionals te werken, van junior collega’s tot de Head of CRM. Ook Anneke en Giena zullen er regelmatig te vinden zijn. Met deze ‘hub’ in Hilversum wil EQOM het talent uit de Randstad aan zich binden.
Hoe belangrijk is de opening van het nieuwe kantoor in Hilversum voor de groeiambities?
Giena: “Het is essentieel om onze groeiambities waar te maken. Hiermee kunnen we de mensen aantrekken die hun eerste stappen bij een ander bedrijf hebben gezet, en nu graag willen meebouwen aan EQOM. We zijn gewend om vanuit verschillende landen te werken, en natuurlijk brengt dat ook uitdagingen met zich mee. Het is cruciaal om de connectie tussen de verschillende kantoren te waarborgen, kennis en ervaringen te blijven delen en de organisatiecultuur intact te houden. We denken na over praktische zaken, zoals: Hoe vaak moeten collega’s uit Hilversum in Veendam zijn? Hoe zorg je voor optimale communicatie? En die unieke energie die er in Veendam heerst, hoe zorg je dat die ook voelbaar is in Hilversum? We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, we zijn immers niet het enige bedrijf buiten de Randstad dat hiermee worstelt en dit geprobeerd heeft. Daarom hebben we goed gekeken naar hoe zij dit aangepakt hebben en daar lessen uit getrokken. De crux? Dat we precies weten wat Veendam zo’n unieke plek maakt en die sfeer en manier van werken ook in Hilversum neerzetten. En ook om het proces vooral stap voor stap te laten verlopen, in plaats van alles in één keer te willen veranderen.”
Tot slot, wanneer zijn jullie tevreden?
Anneke: “Als we de categorie écht veranderen. We zijn al goed op weg: onze producten worden steeds toegankelijker, onder andere doordat we inmiddels bij HEMA, Etos en Kruidvat liggen. Tegelijkertijd denken sommige mensen nog steeds dat we alleen vibrators verkopen, dus er valt nog een wereld te winnen. Hoe toegankelijker onze producten, hoe dichter we bij het verwezenlijken van onze missie komen. Maar die missie reikt verder: we willen ook mensen helpen die door medische oorzaken niet van seks kunnen genieten. Hiervoor werken we nauw samen met seksuologen. Het is geweldig om te zien hoe we zo tastbaar impact maken en maatschappelijke verandering in gang zetten. Pas als het taboe volledig verdwenen is, is onze missie volbracht.”
1. Don’t oppose, propose!
Een advies dat ik ooit kreeg bij Bain, en waar ik nog steeds veel aan heb. Het is makkelijk om te benoemen wat er beter kan, maar blijf niet hangen in kritiek. Kom met een concreet voorstel, maak een plan. Heb je dat niet, houd dan lekker je mond.
2. Onthoud: schuld en verantwoordelijkheid zijn twee verschillende dingen
Als iets misgaat, hoeft dat niet per se jouw schuld te zijn. Maar het is wél jouw verantwoordelijkheid om het op te lossen. Neem die verantwoordelijkheid. Soms verliezen directies en organisaties zich in het bakkeleien over wiens schuld iets is, in plaats van de verantwoordelijkheid te pakken om het te fixen.
3. Observeer, leer, en vraag!
Als je bij een organisatie begint, kijk dan de eerste tijd vooral goed om je heen, luister aandachtig en stel veel vragen. Neem de tijd om te begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan, en welke richting de organisatie op wil. Pas dan weet je waar je waarde kunt toevoegen.