Mute video

Mute video

Unmute video

Mute video

Head of Commercial Forecasting

Head of Commercial Forecasting

  • Analytics
  • Consumer
  • Utrecht
  • Minimum of 8 years' experience
  • 406 views
This vacancy has been filled. Go to the Head of Commercial Forecasting brandpage

Bol.com wil het onvoorspelbare zo voorspelbaar mogelijk maken, want hoe slimmer en samenhangender de operationele forecastingketen is ingericht, hoe groter de kans dat klanten de juiste artikelen op het juiste moment ontvangen. De Head of Commercial Forecasting krijgt als uitdaging deze keten te verbeteren, stakeholders mee te nemen en het uitvoerende team op te bouwen en in hun kracht te zetten.

Over bol.com

Bol.com is met afstand de populairste winkel van Nederland en België. Zo’n 13 miljoen klanten van bol.com ervaren dagelijks het ultieme gemak van snel en soepel online winkelen. Winkelen bij ‘de winkel van ons allemaal’ is eenvoudiger en laagdrempeliger dan ooit. Artikelen – ruim 33 miljoen stuks – zijn op bol.com in een paar klikken besteld en worden niet veel later bezorgd. Van e-books tot tuinsets en van drones tot woonaccessoires: bol.com heeft het allemaal, en nog veel meer. Maar bol.com is meer dan alleen een webwinkel: het is ook een retail-techplatform waarop 47 duizend externe verkopers hun producten aanbieden.

Vacature: Head of Commercial Forecasting

De Head of Commercial Forecasting rapporteert aan de Head of Commercial Development en voert de regie over de, grotendeels nog op te tuigen, operationele forecastingketen. Zij/hij bepaalt de strategie om forecasten te optimaliseren zodat supply en demand goed op elkaar aansluiten. Zij/hij werkt samen met interne stakeholders om dit voor elkaar te krijgen, zoals counterparts binnen Finance, Commercie, Product Management en Logistiek. De operationele invulling in de vorm van analyses en projecten is belegd bij drie analisten/projectmanagers.

Afwegingen maken en optimaliseren
Belangen afwegen en de logistieke impact bepalen van commerciële ontwikkelingen (sales, volume, mix, size groups en kanalen) vormen de kern van deze rol. De Head of Commercial Forecasting is het aanspreekpunt voor Logistiek om te borgen dat de juiste commerciële afwegingen worden gemaakt bij het verbeteren en uitbouwen van de logistieke processen en warehouses. Maar ook andersom: logistieke ontwikkelingen moeten goed landen in de commerciële plannen zodat bol.com haar klantbeloften echt waar kan maken. Zij/hij ontwikkelt een visie en aanpak voor de samenwerking tussen de diverse afdelingen en stakeholders om te komen tot een robuust en werkbaar forecastingproces. Een van de speerpunten is hierbij de ‘single source of truth’, zodat de verschillende forecasts op dezelfde inzichten gebaseerd zijn en vergaand kunnen worden geïntegreerd.

“In deze rol ben je de linking pin tussen Finance, Commercie en Logistiek. Je invloedssfeer is daarom breed. Er valt nog enorm veel te verbeteren binnen de hele forecastingketen, dat maakt deze job een aantrekkelijke uitdaging voor iemand die houdt van zowel datagedreven procesoptimalisatie als van stakeholdermanagement.” – Tessa Swanenberg, Head of Commercial Development, Bol.com

Demand en supply naadloos integreren
Hoewel deze rol onderdeel is van de commerciële organisatie, heeft ze een grote logistieke component. Commerciële groei kan immers logistieke groeipijn veroorzaken, en andersom. De Head of Commercial Forecasting denkt daarom ook mee op supplychain-gerelateerde thema’s, zoals de kanaalverdeling (niet alleen het verzenden van bol.com-artikelen en Logistics-as-a-Service-oplossingen), de inzet van (nieuwe) warehouses en capacity-management en het managen van piekmomenten zoals de feestdagen of een hittepiek. Om klanten van het hoge serviceniveau te kunnen blijven voorzien, is het nodig om logistiek en commercie naadloos te integreren en met behulp van relevante KPI’s continu te kunnen anticiperen op behoeften in de markt en waar nodig bij te sturen. De Head of Commercial Forecasting is de smeder van deze ‘onbreekbare’ forecastingketen.

 

Interesse?

Bol.com werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met via Martine Francken via martine.francken@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Head of Commercial Forecasting Apply

You’re currently visiting our English website.

For a complete overview of all vacancies in the Netherlands, Germany or Spain, please visit our localized websites.

Select the country you’re interested in:

You’re currently visiting our English website.

For a complete overview of all vacancies in the Netherlands, Germany or Spain, please visit our localized websites.

Select the country you’re interested in: