Carrièreadvies: Leiden van een transformatie - Martijn van de Pol en Anco Vos

Gepubliceerd op: 28 sep 2023

In de afgelopen jaren heeft Myne zich ontwikkeld van een traditionele metaalrecycler naar ’s werelds eerste digitale recyclingfabriek waar men met behulp van AI en robots hoogwaardig circulair metaal produceert. Top of Minds ging in gesprek met twee van de architecten van deze transitie: Martijn van de Poll (co-CEO) en Anco Vos (CCO/CFO).

Advies 1: Denk groot
Sinds 1 september 2023 is Reukema – zo heette het bedrijf eerst – officieel omgedoopt tot Myne. Om daar bij stil te staan, organiseerde het bedrijf op 14 september de Myne Circular Metals Day. Daar kwamen medewerkers, familieleden, klanten en andere stakeholders samen om deze mijlpaal te vieren. “Het voelt als de start van een nieuw hoofdstuk,” vertelt Martijn. “Achter de schermen werken we al jaren aan deze pivot en nu is het er opeens. Je voelt de energie loskomen, niet alleen bij onszelf maar in het hele veld.” Anco vult aan: “We zijn er heel trots op. Tegelijkertijd beseffen we dat we er nog lang niet zijn.”

Toen Martijn en Anco respectievelijk twaalf en acht jaar geleden begonnen bij de onderneming troffen ze een traditioneel bedrijf aan: weinig digitaal, weinig data en weinig technologie. Martijn: “Toch zag ik direct de potentie. De mensen waren gedreven en ondernemerschap was er volop.” “We hebben nooit de ambitie gehad om jarenlang op onze ene werf in Harderwijk gewoon metaal te scheiden,” vult Anco aan. “Er was zoveel wat slimmer, beter en groter kon. En door innovatief om te gaan met ons metaalafval kunnen we een flinke bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dat is nu heel evident maar lag toen nog onder de oppervlakte.”

Mynes fabriek kan vijftigduizend ton circulair aluminium per jaar verwerken. “De Europese markt is ruim 4,5 miljoen ton. Dat wordt in de toekomst allemaal circulair. Dan is onze fabriek dus nog maar een kleine stap”, aldus Anco. “Daarom investeren we in nieuwe sites, het perfectioneren van de technologie en nieuwe producten. Zo verwachten we op korte termijn ook koper, messing, zink en ijzer te kunnen scheiden.” Martijn: “We willen de beste van de wereld worden in circulair metaal. Dat betekent op enorme schaal, on demand en on recipe.”

Advies 2: Verzamel de juiste mensen om je heen
Anco en Martijn benoemen de menselijke kant als een van de doorslaggevende factoren. Martijn: “Innovatie werkt alleen als je een enorme drive hebt en een beetje naïef bent. Je kunt je niet laten afschrikken door alles wat niet werkt, want dan kom je er nooit. Zo zijn we zelf en zo hebben we ook ons team samengesteld.”

Een heel bedrijf meenemen in een transformatie van deze omvang is uitdagend. Sommigen zijn direct enthousiast maar je hebt ook te maken met weerstand. Anco vertelt daarover: “Om een team mee te nemen, laat je ze niet meteen de hele reis zien. Als je vooraf ziet wat er allemaal moet gebeuren, durf je er namelijk niet aan te beginnen. Daarom hebben we ons vooral gericht op het eindplaatje, want daar worden mensen vanzelf enthousiast van. Vervolgens ga je met elkaar stap voor stap aan de slag.”

Ook buiten Myne hebben Martijn en Anco mensen gevonden die hen helpen hun doel te bereiken. Martijn: “We zijn zelf ingenieurs en hebben dus best een idee van de technologie. Maar om echt iets revolutionairs neer te zetten, was meer nodig. In Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft, hebben we onze ideale partner gevonden. Hij deelt onze droom en is een belangrijke partner voor ons in het ontwikkelen van de AI en de robotica.” “Ook breder in ons netwerk krijgen we volop steun”, voegt Anco toe. “Met ons enthousiasme en onze transparantie creëren we samenwerking in de hele keten. Dat is niet alleen heel mooi, het is ook heel nodig. We willen op wereldschaal circulair metaalgebruik realiseren en daarvoor is samenwerking cruciaal.”

CV Martijn van de Poll

2023-heden: Co-CEO, Myne

2011-2023: Managing Director, Myne

2010-2012: Co-founder, Ruud Maaz

2008-2010: Director – Energy Commodities & Transportation, ABN AMRO Bank N.V.

2001-2007: Energy Commodities, ABN AMRO Bank N.V.


CV Anco Vos

2015-heden: CCO/CFO, Myne

2014-2015: Associate Director – Strategy Group – Transactions & Restructuring, KPMG

2012-2014: Manager – Strategy Group – Transactions & Restructuring, KPMG

2010-2012: Associate – Strategy Group – Transactions & Restructuring, KPMG

2007-2009: Business Analyst, AlpInvest Partners

 

Advies 3: Accepteer dat het nooit precies volgens plan gaat
Op de vraag of de transformatie volgens plan is verlopen, antwoordt Anco: “Bepaalde stappen hebben langer geduurd dan we vooraf hoopten. Wat er in Powerpoint en Excel heel overzichtelijk uitziet, is in de echte wereld een stuk weerbarstiger. Daarnaast hadden we te maken met een bestaande business die wel moest blijven draaien. Dat vroeg soms om keuzes die niet direct bijdroegen aan de transformatie maar wel noodzakelijk waren om uiteindelijk verder te komen.” Martijn: “We hebben dit plan ontwikkeld in 2015 en op hoofdlijnen hebben we dat altijd gevolgd. De invulling hebben we wel voortdurend aangepast. Die flexibiliteit is nodig. Je moet je erbij neerleggen dat het niet altijd perfect gaat.”

Advies 4: Zorg voor balans
Transformeren is intens. Dat blijkt wel als we Martijn en Anco vragen hoe je dan toch zorgt voor een goede work-life-balance. “Niet,” is de eerste reactie van de mannen. Vervolgens gaat Martijn er serieuzer op in: “Dat is absoluut een uitdaging. Eenmaal thuis, blijft het in je hoofd gewoon doorgaan. Dat is niet altijd gezond en daar moet je een oplossing voor vinden.” “Sporten is voor mij een uitlaatklep,” zegt Anco. “We hebben hier een gym neergezet voor onze medewerkers, want het is belangrijk voor iedereen. Daarnaast ga ik regelmatig met collega’s zwemmen of hardlopen.” Martijn: “Er met elkaar over praten helpt ook. Als ik ergens mee zit, deel ik dat bijvoorbeeld met Anco en andere collega’s. Dat helpt me. Sowieso om het kwijt te kunnen maar ook om hun perspectief te horen.” “Je houdt elkaar een beetje in de gaten”, vult Anco aan. “Ook een fijne en stabiele thuissituatie helpt om tot rust te komen. Aan de andere kant is zo’n transformatie nou eenmaal heel intensief. Daar moet je je ogen niet voor sluiten. Als we straks verder zijn en het model helemaal staat, wordt het voor ons makkelijker om zaken uit handen te geven.”

Advies 5: Zorg voor nieuwe perspectieven
Myne zoekt geschikte kandidaten om het managementteam te versterken. Martijn en Anco zien dat als een waardevolle toevoeging, en niet alleen vanwege de expertise en mankracht die ze daarmee toevoegen. Anco: “In een transformatie zoals wij die doorlopen, is het essentieel om regelmatig met een frisse blik naar de materie te kijken. Nieuwe mensen kunnen dat als geen ander.” “Dat zou ook mijn advies zijn aan de nieuwe hires”, zegt Martijn. “Het is een marathon en geen sprint. Neem je tijd om te observeren en het bedrijf te leren kennen. Als je passie hebt voor wat we hier doen, is die drive er overigens vanzelf. Voor mij draait het allemaal om onze technologie en de bijdrage die we daarmee leveren aan circulariteit. Dat wil ik dan ook precies begrijpen.” “Dat is voor mij hetzelfde”, zegt Anco. “Ik stort me hier elke dag weer volledig op, omdat ik het mateloos interessant vind en echt het gevoel heb dat we hiermee de wereld kunnen veranderen.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.