Zorgdomein

Zorgdomein

Maatschappelijke missie

ZorgDomein is de digitale verbinder tussen zorgverleners. ZorgDomein heeft landelijke dekking van ruim 95% onder huisartsen en ziekenhuizen, en in de komende jaren zal datzelfde marktaandeel gerealiseerd worden bij veel andere zorgaanbieders en -vragers.

De missie van ZorgDomein is de patiëntenzorg sterk verbeteren door digitale oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners verbinden. ZorgDomein Nederland is in 2000 ontstaan vanuit een project van adviesbureau Plexus. Door een landelijk platform te bieden waar vraag en aanbod in de gezondheidszorg bij elkaar komen wil ZorgDomein deze sector efficiënter en kwalitatiever maken. Uitmuntende techniek en cybersecurity liggen aan de basis van het bedrijf. Het credo is: de juiste zorg op de juiste plaats. Concreet is het doel de patiënt – via de huisarts – meer keuzevrijheid, transparantie in het aanbod en kortere doorlooptijden bieden.

Korte termijn

ZorgDomein stimuleert dat door processen binnen en tussen zorgverleners te verbeteren. Denk aan verwijzingen, aanvragen van diagnostiek en teleconsultaties op basis van relevante gegevens uit het patiëntendossier. Intelligente digitale techniek speelt daarbij een belangrijke rol. Verschillende spelers in de zorgmarkt gebruiken namelijk uiteenlopende ICT-systemen die niet automatisch met elkaar kunnen communiceren. ZorgDomein is de spin én het web waardoor alle zorgaanbieders en hun systemen met elkaar kunnen communiceren. Zo maakt ZorgDomein efficiëntere en effectievere communicatie mogelijk.

middenlange termijn

Als onafhankelijk platform beschikt ZorgDomein over een schat aan gegevens met betrekking tot zorgverleners – van populariteit onder verwijzers tot doorlooptijden en slagingspercentages per type behandeling. De toekomstvisie is om als een soort Nielsen van de Nederlandse zorg transparantie te bieden in het zorgaanbod. Niet alleen richting de verwijzer, maar uiteindelijk ook richting de patiënt. De natuurlijke marktwerking zal kwalitatieve verbetering in de hand werken waardoor betere zorg loont voor alle betrokken partijen.

Commerciële inslag

Je verwacht niet dat de infrastructuur van transacties in de zorg in handen is van een commerciële speler. En zo gedraagt ZorgDomein zich ook niet. Maar op veel gebieden zal een commerciële houding juist bijdragen aan de maatschappelijke missie om de zorg te verbeteren.

ZorgDomein heeft landelijke dekking van ongeveer 95% onder huisartsen en ziekenhuizen. In de komende jaren zal een vergelijkbaar marktaandeel gerealiseerd worden bij een veelvoud aan andere zorgaanbieders zoals laboratoria, verloskundigen, fysio-, ortho- en psychotherapeuten. Dat betekent ongeveer 30.000 nieuwe aansluitingen op ZorgDomein de komende jaren, en het aantal transacties op het platform (dit jaar 10 miljoen) zal ook exponentieel toenemen. Dat vraagt om een heel andere commerciële benadering.

De groei wordt hoofdzakelijk aangezwengeld door het netwerk van aangesloten huisartsen. Voor hen is het een verademing dat ze ZorgDomein nu kunnen gebruiken voor ál hun verwijzingen. Daarom biedt ZorgDomein hen de mogelijkheid om eerstelijnszorgaanbieders uit hun netwerk uit te nodigen voor ZorgDomein. En dat blijkt een succesvolle tactiek.

Zorgaanbieders betalen een maandelijks bedrag om aangesloten te zijn op ZorgDomein. Dat betekent ook dat veel van hen kritisch zullen evalueren: wat levert het hen op om aangesloten te zijn bij ZorgDomein? Daarom is het van belang ervoor te zorgen dat nieuwe aanbieders op het platform ook ontdekt worden door relevante verwijzers.

Waarde creëren

Op dit moment heeft ZorgDomein één stroom van inkomsten: de abonnements-kosten van zorgaanbieders. Dat staat op lichtelijk gespannen voet met de missie: transparantie in het zorgaanbod. Want hoewel verwijzers en patiënten er direct baat bij hebben, is het voor veel aanbieders een nieuwe werkelijkheid.

Daarom is het van belang voor ZorgDomein om het bestaande platform verder uit te bouwen met andere services en verdienmodellen. De nieuwe businessmodellen liggen op dit moment op de tekentafel. Dat vraagt ook om andere competenties  in het team. Daarom worden professionals op strategische posities aangenomen, die door de wol geverfd zijn in omgevingen zoals e-commerce, tech scale-ups en strategieconsulting. Een voorbeeld daarvan is de vacature voor Head of Platform Performance.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.