Logistiek Directeur

Logistiek Directeur

 • General Management
 • Logistics
 • Haarlem, Velsen-Noord
 • 1071 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Folat werkgeverspagina voor andere vacatures

Voor een goed feestje moet je bij Folat zijn. Het bedrijf ontwikkelt en produceert feestproducten en –concepten waar klanten, jong en oud, blij van worden. Met verkooppunten in 37 landen is het bedrijf internationaal al behoorlijk aanwezig. Met de recente investering van PE-fonds Torqx Capital heeft Folat de ambitie uitgesproken om marktleider in Europa te worden. De nieuwe Logistiek Directeur speelt een belangrijke rol in het realiseren van die ambitie.

OVER FOLAT

Folat staat voor folie en latex ballonnen. Daarmee begonnen Alex Adrichem en Marc Mulckhuyse in 1993 hun bedrijf in feestartikelen. Sinds die tijd heeft Folat een continue groei doorgemaakt. Inmiddels biedt het bedrijf een breed scala aan feestartikelen en ontwikkelt het totaalconcepten voor winkel-, product- of themapresentaties.

De producten van Folat omvatten alles wat je nodig hebt voor een leuk (verjaardags-)feestje. Van allerlei soorten ballonnen tot bordjes en bekers, en van slingers en overige decoratie tot kleding en accessoires. Ook verkoopt Folat themaproducten voor onder andere carnaval, Koningsdag, Oktoberfest, Halloween, nieuwjaar en kerst. Bij de ontwikkeling van feestartikelen kan Folat gebruikmaken van een heel aantal licenties, waaronder die van De Smurfen, Woezel en Pip, Studio100 en Disney.

DE HELE WAARDEKETEN IN EIGEN HAND

Een van de succesfactoren van Folat is dat het bedrijf de gehele waardeketen zelf in handen heeft. Elk jaar ontwerpt Folat zo’n 800 nieuwe producten, die vervolgens in China ontwikkeld en geproduceerd worden. Ook de sales, marketing en distributie neemt het bedrijf zelf voor haar rekening. Daarmee kan Folat haar klanten een compleet en innovatief assortiment bieden van uitstekende kwaliteit.

De producten van Folat vind je op heel veel plekken terug. Van bekende Retailers, huishoudzaken, tot boekwinkels, verkooppunten in pretparken en online. Ongeveer de helft van de producten verkoopt Folat onder haar eigen merk. De rest ligt in de schappen als private label, zoals bij supermarktketens en bekende discounters.

OP WEG NAAR DE NUMMER 1 IN EUROPA

Het hoofdkantoor van dit Nederlandse bedrijf is gevestigd in Haarlem. Daarnaast heeft Folat verkoopkantoren in België en Duitsland en een inkoopkantoor in China. Het bedrijf verkoopt haar producten in totaal in 37 landen: met name in Europa, maar ook in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Alles bij elkaar heeft Folat 70 medewerkers.

In maart van dit jaar heeft PE-fonds Torqx Capital geïnvesteerd in Folat. De financiële slagkracht die daarmee is ontstaan gaat het bedrijf aanwenden om de grootste van Europa te worden. Deze ambitieuze groeiambitie gaat Folat realiseren door enerzijds gerichte overnames te doen, en anderzijds door met eigen teams (nieuwe) markten te betreden.

DISTRIBUTIECENTRUM MET DE MODERNSTE TECHNOLOGIE

Folat heeft in Velsen-Noord een gigantisch distributiecentrum genaamd DistriParty B.V., van alles bij elkaar meer dan 12.000 vierkante meter. In dit distributiecentrum is plaats voor ongeveer 16.000 pallets, en per dag worden er vanuit Velsen-Noord meer dan 5000 pakketjes verstuurd. Het mooie aan deze locatie is dat het dichtbij de haven van IJmuiden ligt. De afstand van distributiecentrum naar terminal is in vijf minuten te overbruggen. Dat maakt de distributie erg efficiënt.

Ook binnen de muren van het distributiecentrum heeft Folat efficiëntie hoog in het vaandel. Daar wordt onder andere gebruik gemaakt van de vooraanstaande warehousingtechnologie Blue Cube. Dit robotische systeem zorgt voor een extreem betrouwbaar proces dat de beschikbare ruimte zeer efficiënt gebruikt.

DE VACATURE: LOGISTIEK DIRECTEUR

De Logistiek Directeur is verantwoordelijk voor een goed en efficiënt verlopend orderproces. Hij/zij bepaalt het logistieke beleid en werkt aan innovatieve werkmethoden om de logistiek beter en goedkoper te maken.

“De Logistiek Directeur bekleedt een centrale functie in onze organisatie. Deze persoon vertaalt onze strategische visie door naar een van onze meest cruciale processen. Daarnaast is de Logistiek Directeur, als MT-lid, onderdeel van ons leiderschapsteam. Hij/zij moet daarom goed aansluiten bij onze bedrijfscultuur. Die is open en informeel. Hij/zij moet ondernemend zijn en klaar om de handen uit de mouwen te steken. – Alex Adrichem, CEO Folat“

De Logistiek Directeur rapporteert rechtstreeks aan de CEO en is onderdeel van het MT van Folat. Het MT bestaat verder uit vertegenwoordigers van Sales & Marketing, Finance en Purchasing & Productontwikkeling, HR en IT. Hij/zij geeft direct leiding aan drie logistieke teamleiders met daaronder een team van ongeveer twintig fte werkzaam in het distributiecentrum.

OPTIMALISEREN VAN DE LOGISTIEK

De primaire taak van de Logistiek Directeur is het optimaliseren van de logistieke processen. Daarbij gaat het om het optimaal indelen van het magazijn, het delegeren van verantwoordelijkheden naar de werknemers in het DC, het instellen van goede en snelle werkwijzen en het handhaven van procedures en de workflow. Twee sterke teamleiders ondersteunen hierbij.

Daarnaast is de Logistiek Directeur verantwoordelijk voor het bedenken en planmatig implementeren van verbeterinitiatieven. Hij/zij bedenkt met welke initiatieven er per uitgegeven euro de meeste impact kan worden gerealiseerd. Een onderwerp waar hij/zij bijvoorbeeld naar kan kijken, is transport. Hebben we het dan nu bij de juiste partij(en) belegd? Hoe kunnen wij met het oog op de toekomst, de logistieke performance optimaliseren?

Bij het optimaliseren van de logistieke processen hoort ook het creëren van transparantie. Daarvoor ontwikkelt de Logistiek Directeur, samen met IT, managementtools en -rapportages.

REALISEREN VAN DE STRATEGISCHE GROEIAMBITIES

De verantwoordelijkheden van de Logistiek Directeur zijn breder dan alleen het logistieke proces. Als onderdeel van het MT speelt hij/zij een belangrijke rol in het bepalen van de strategische richting van Folat.

Gesteund door Torqx Capital staat de komende tijd de strategische richting in het teken van het veroveren van de Europese markt. Onderweg naar de nummer 1 positie in Europa heeft Folat een heel aantal strategische, logistieke keuzes te maken. In het maken van die keuzes speelt de Logistiek Directeur vanzelfsprekend een prominente rol. Keuzes als: waar hebben we straks onze DC’s nodig, als we een grotere regio bedienen? Hoe integreren we de logistiek van een geacquireerd bedrijf met ons eigen proces? Hoe borgen we kwaliteit en snelheid voor onze klanten in een nieuw betreden markt? Daarmee heeft de Logistiek Directeur een sleutelpositie in het realiseren van groei.

ERVARING

 • HBO+ opleidings- of werkniveau in bedrijfskunde of logistiek
 • 5+ jaar leidinggeven in logistiek
 • Ervaring met Lean-principes en capaciteitsplanning
 • Ervaring met WMS, Unit4 of soortgelijk ERP-systeem
 • Begrip van complexiteit van een DC

PERSOONLIJKHEID

 • Energiek
 • Besluitvaardig
 • Ondernemend
 • Cijfermatig
 • Communicatief sterk
 • Procesmatig en gestructureerd

Folat werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.