Head of Business Control

Head of Business Control

 • Finance
 • Consumer
 • Veghel
 • 1299 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Jumbo Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Jumbo groeit. Het bedrijf is zelfs de snelst groeiende food retailer van Europa. Wat begon als een supermarktketen, is inmiddels veel meer dan dat. Online kunnen consumenten 24 uur per dag boodschappen bestellen, heeft Jumbo nieuwe concepten als Jumbo City en Foodmarkt geïntroduceerd, en is het sinds de overnames van La Place en AC Restaurants ook actief in de horeca. En daarmee is de groeiambitie nog lang niet verwezenlijkt: expansie naar België is een van de volgende uitdagingen. Aan de nieuwe Head of Business Control de uitdaging om deze en andere strategische projecten financieel in goede banen te leiden.

OVER JUMBO

Jumbo is het op een na grootste supermarktbedrijf van Nederland. Een positie die relatief snel is opgebouwd. Zo is de omzet van het bedrijf in de laatste tien jaar verzevenvoudigd. In 2017 boekte de supermarktketen een recordomzet: ruim zeven miljard euro. Enerzijds het gevolg van exponentiële organische groei, anderzijds heeft een ambitieuze acquisitiestrategie bijgedragen aan het succes.

Klantgerichtheid is Jumbo’s sleutel tot succes. Ruim 32.000 medewerkers, van hoofdkantoor tot plaatselijke supermarkt, zetten zich elke dag in om Jumbo’s klanten het grootste assortiment, de laagste prijs en de beste service te bieden.

EEN BEDRIJF IN BEWEGING

Jumbo is een familiebedrijf. Dat geeft de organisatie de nodige slagkracht: korte lijnen en snelle besluitvorming. En het is voortdurend op zoek naar groeimogelijkheden. Die combinatie zorgt voor een enerverende dynamiek. Toonbeeld hiervan zijn recente acquisities: Super de Boer in 2009, C1000 in 2012, La Place in 2016, AC Restaurants in 2017 en dit jaar EMTÉ.

Daarnaast heeft Jumbo de laatste jaren verschillende innovatieve concepten geïntroduceerd. Dat begon in 2014 met online. De Foodmarkt is een ander voorbeeld. Dat is een versmarkt waar klanten zowel hun dagelijkse boodschappen kunnen doen, als kunnen genieten van vers bereide gerechten door koks en vakspecialisten. Een ander nieuw concept van het bedrijf is Jumbo City, een gemakswinkelconcept voor in de steden.

Maar Jumbo is zeker nog niet uitgegroeid. Zo wil het bedrijf in 2018 meer nieuwe Jumbo City’s openen en in 2019 actief zijn in België. Daarnaast gaat Jumbo de omnichannel propositie verder uitbouwen.

“Je kunt ons het beste vergelijken met een speedboot: we zijn wel groot maar niet corporate; we willen wendbaar en slagvaardig zijn en blijven. De drang naar innovatie en groei zit diep in ons DNA. Als we ook maar even het gevoel hebben dat we stilstaan, dan voelen we ons ongemakkelijk. Elke dag beter, daar gaat het bij ons om.” – Peter van Erp, Executive Director Finance

DE VACATURE: HEAD OF BUSINESS CONTROL

De Head of Business Control speelt een belangrijke rol in de dagelijkse financiële aansturing en de grote strategische projecten van Jumbo. Hij/zij geeft leiding aan de vijf teamleiders binnen de afdeling Business Control en daarmee indirect aan ongeveer 30 FTE, verdeeld over de afdelingen Buying & Merchandising, Marketing, Sales, Format Development en Supply Chain. Hij/zij rapporteert rechtstreeks aan de Executive Director Finance, Peter van Erp. Behalve met de Executive Director Finance, heeft de Head of Business Control ook veel interactie met directie en senior management. Hij/zij is een sparringpartner, stuurt en adviseert hen gevraagd en ongevraagd.

BUSINESS CONTROL: STRATEEG, REGISSEUR EN BEWAKER

De Head of Business Control voorziet de business van inzichten in de financiële resultaten. Hij/zij levert, samen met de teams, stuurt informatie (bijvoorbeeld KPI-overzichten) op basis waarvan operationele, tactische en strategische beslissingen worden genomen. Dit moet scherp, helder en to the point zijn en waar nodig wordt de inhoudelijke discussie niet geschuwd. De teamleiders zitten in de MT’s van de verschillende directiegebieden. Business Control is het financiële geweten van de business.

Ongeveer 60 procent van de tijd besteedt de Head of Business Control aan de financiële actualiteit en aan de dagelijkse aansturing van de afdeling Business Controlling, en zaken zoals het Finance MT en het bestuursoverleg met de franchisenemers. Om succesvol te zijn in deze functie is een goede band met de franchisenemers dus belangrijk. De Head of Business Control is voor hen een vertrouwenspersoon.

Verder signaleert de Head of Business Control proactief kansen en risico’s, borgt de financiële gezondheid van Jumbo door ontwikkeling en borging van het internal control framework en optimaliseert de financiële processen. Hij/zij is het aanspreekpunt voor directie en management waar het gaat om financiële vragen en geeft financieel advies bij complexe directiebeslissingen – zelf, maar vooral ook via de teams.

Controlling is in de lead voor de planning- en control cyclus. Inzicht in gegevens, scherpe conclusies, challengen op voortgang en identificatie van knelpunten en oplossingsrichtingen zijn hierbij cruciaal. De Head of Business Control coördineert dit proces en communiceert daarover met de directieleden. Hij/zij zorgt ervoor dat de cyclus soepel verloopt en tot goede jaarplannen leidt die gedurende het jaar gevolgd kunnen worden.

MEER DAN ALLEEN FINANCE

Daarnaast focust de Head of Business Control zich op Jumbo’s strategische projecten. Hij/zij is betrokken bij alle grote (financiële) beslissingen. Hierin komt de samenwerking met de directie en het senior management nadrukkelijk naar voren. Enerzijds is de Head of Business Controlling de persoon die de business een spiegel voorhoudt. Anderzijds helpt hij/zij de business bij het (financieel) uitwerken en uitvoeren van grote trajecten.

In het recente verleden waren dit de overnames, desinvesteringen en bijvoorbeeld de mechanisatie van een nieuw centraal distributiecentrum. Ook in de toekomst liggen er met de ambitie van Jumbo genoeg uitdagingen klaar. Bijvoorbeeld met de integratie van EMTÉ. Of de verbetering van het business model van online en Jumbo City. Daarnaast vergt de strategische keuze voor België (business cases, fiscaliteit, overnames, etc.) actieve financiële planning.

ERVARING

 • WO
 • 10+ jaar
 • Retail, Consumer goods of Strategy Consulting
 • Leidinggevende ervaring
 • M&A kennis is een pre

COMPETENTIES

 • Scherpte in analyse
 • Leiden van complexe projecten
 • Stakeholder management
 • Cross-functionele samenwerking
 • Agile werken

PERSOONLIJKHEID

 • Initiatiefrijk
 • Enthousiast
 • Flexibel
 • Veerkrachtig
 • Analytisch en strategisch

Jumbo werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.