Director News & Data

Director News & Data

  • General Management
  • Technology
  • Amsterdam
  • 775 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Sanoma werkgeverspagina voor andere vacatures

Sanoma Media is een van de meest toonaangevende mediabedrijven in Nederland. Advertenties vormen een belangrijke inkomstenbron. Het bereik maximaal verzilveren zonder de gebruikservaring aan te tasten is daarin een uitdaging. De oplossing is personalisatie. Customer-centric opereren. Zorgen dat de commerciële content naadloos aansluit bij de beleving van de consument. Een data-gedreven aanpak ligt voor de hand. Het is aan de Director News & Data om dat vorm te geven. Hij/zij heeft met een afdeling die bestaat uit vier businessclusters en 200 professionals alle instrumenten voorhanden om innovatieve, cross-mediale producten en verdienmodellen te ontwikkelen.

SANOMA: LEIDEND MEDIABEDRIJF IN NEDERLAND

Sanoma is een Fins beursgenoteerd, cross-mediaal mediabedrijf, actief in Finland, Nederland, België, Polen en Zweden. Er werken meer dan 4400 medewerkers en de omzet bedroeg afgelopen jaar 1,4 miljard euro. Sanoma haalt haar inkomsten onder andere uit tijdschriften, nieuws en kranten, apps, e-commerce, events en learning (schoolboeken en lesmethodes).

In Nederland is Sanoma vooral bekend van de merken NU.nl, LINDA, AutoWeek, Donald Duck, Margriet, Libelle, VIVA en vtwonen. Daarmee is Sanoma een van de leidende mediabedrijven in Nederland.

In een industrie die continu in beweging is, presteert Sanoma Nederland desondanks heel goed. De laatste jaren heeft de organisatie, mede door de verkoop van SBS, een krimp doorgemaakt. Een beweging terug naar haar core. Inmiddels is het bedrijf financieel weer volledig on track en ontstaat er weer ruimte voor investeringen.

TRADITIONEEL BUSINESSMODEL ONDER DRUK

Het traditionele businessmodel binnen media bestaat uit goede, populaire content ontwikkelen en daarmee inkomsten genereren uit consumenten en adverteerders (bijvoorbeeld via abonnementen, losse verkoop en e-commerce). De laatste jaren ziet de hele markt de abonnements- en advertentie-inkomsten echter teruglopen, ten faveure van partijen als Google en Facebook.

Om als mediabedrijf op lange termijn succesvol te blijven heeft Sanoma ‘customer centricity’ als speerpunt gedefinieerd. Daarnaast heeft Sanoma internationaal de News & Data tak in Nederland als groeikern bestempeld. Daarmee speelt de nieuwe Director News & Data een centrale rol binnen Sanoma, zowel in Nederland als internationaal.

VACATURE: DIRECTOR NEWS & DATA

De Director News & Data rapporteert rechtstreeks aan Marc Duijndam, CEO Sanoma Benelux, en is onderdeel van zijn Management Team. Hij/zij stuurt een team van ongeveer 140 mensen aan, opgedeeld in NU.nl, Consumer Income en Data Science & Online Performance. Daarnaast heeft de functie binnen Sanoma de leiding over de deelneming in Scoupy (nu 60 medewerkers, maar snelgroeiend).

NU.NL: NEDERLANDS GROOTSTE NIEUWSWEBSITE

Elke maand bereikt NU.nl meer dan 7 miljoen unieke bezoekers: ongeveer de helft van de bevolking. Daarmee is het de grootste nieuwswebsite van Nederland. Afgelopen jaar heeft NU.nl sterk ingezet op het verhogen van de advertentie-inkomsten. Daarmee is de P&L nu volledig gezond. De strategie voor komend jaar is de klant nog meer centraal te stellen. Bijvoorbeeld door de content regionaal relevanter te maken of door de introductie van interactie met de gebruiker via het ‘commenting platform’ NUjij. Door hier op in te zetten wil NU.nl doorgroeien, zowel financieel gezien als qua klanttevredenheid.

Om deze ambitie waar te maken, heeft de Director News & Data ruimte om te investeren. Enerzijds voor het verbeteren van het kernproduct: nieuws. Bijvoorbeeld door investeringen in het CMS, in eindredactie en in de functionaliteiten van het platform. Anderzijds gericht op het ontwikkelen van nieuwe inkomstenstromen. Daarbij kan gedacht worden aan het verder ontwikkelen van NUshop en NUfolder.

SCOUPY: INNOVATIEF ACTIVATIECONCEPT

Scoupy is een platform waarmee consumenten cashback krijgen op hun boodschappen. Voorheen spraken A-merk-fabrikanten als Unilever en Heineken kortingsacties af met retailers. Ze gaven marge weg in ruil voor omzet. Het was een black-box welke consumenten er van de korting gebruik maakt. Nu regelen ze dat steeds vaker met Scoupy. Gebruikers van Scoupy kunnen op de app zien welke producten in de aanbieding zijn. Vervolgens kunnen ze die kopen waar ze maar willen. Door hun kassabon in te scannen krijgen ze de promotiekorting alsnog op hun rekening gestort.

Scoupy biedt de consument op deze innovatieve manier meer gemak. Ook voor de FMCG-bedrijven is dit een grote stap vooruit. Scoupy biedt hen namelijk inzicht in de consument: wie maakt gebruik van welke aanbieding en wat stond er nog meer op de kassabon? Dat is ontzettend waardevolle informatie. Scoupy is dan ook een enorm succes.

CONSUMER INCOME EN DATA SCIENCE & ONLINE PERFORMANCE

De afdeling Consumer Income voorziet consumenten van unieke aanbiedingen. Gebaseerd op barter deals: Sanoma ruilt advertentieruimte in voor producten, vaak exclusieve deals (“LINDA heeft de laatste kaartjes voor …!”). Deze producten worden vervolgens door Sanoma verkocht aan haar abonnees. Bijvoorbeeld reisjes, festivals, films of musicals. Consumer Income werkt voor alle titels binnen Sanoma Nederland.

De kunst van Consumer Income is om exclusieve deals uit te onderhandelen met bedrijven en de met mediawaarde ingekochte producten op basis van klantgegevens op de juiste plaatsen aan te bieden, daar waar ze de meeste waarde hebben. Aandachtspunten voor de nieuwe Director News & Data zijn het creëren van nieuwe partnerships en het realiseren van de juiste yield.

Data Science & Online Performance is de laatste afdeling onder de Director News & Data. Deze afdeling werkt niet alleen voor NU.nl, maar ook voor alle andere titels. Data Science & Online Performance is de interne dataconsultant. Ze ontwikkelt bijvoorbeeld algoritmes op aanvraag van de business.

KRUISBESTUIVING LEIDT TOT GROEI

De opdracht aan de Director News & Data is het bundelen van alle capabilities en platformen waar hij/zij leiding aan geeft. De combinatie van NU.nl’s bereik, Scoupy’s consumentendata, Consumer Income’s kennis over het wegzetten van deals binnen betrouwbare content en Data Science & Online Performance’s data en tech capabilities moet leiden tot nieuwe, innovatieve verdienmodellen en relevantere gebruikersbelevingen.

“De Director News & Data is ontzettend belangrijk. NU.nl is immers een van onze Nederlandse vlaggenschepen. Met daarnaast Scoupy, Consumer Income en Data Science & Online Performance heeft deze persoon alle bouwstenen in handen om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Dit moet een van de drivers worden van Sanoma’s groei de komende jaren.” – Marc Duijndam, CEO Sanoma Benelux

KANDIDAATSPROFIEL

De Director News & Data besteedt ongeveer de helft van de tijd aan het managen van de verschillende businesses. Daarnaast gaat 25 procent op aan commercie, bijvoorbeeld aan het onderhouden van strategische partnerships die verder gaan dan simpele advertentiecontracten. General management en strategie vormen samen de overgebleven 25 procent. Daarom kijken we naar kandidaten die strategisch, analytisch, commercieel en projectmatig sterk zijn, en die ervaring hebben met het managen van grote teams. Daarnaast is praktijkervaring in online media of digital belangrijk, bij voorkeur op het gebied van marketing, customer experience en customer journeys.

 

Sanoma werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Janko Klaeijssen via janko@topofminds.com.

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.