Zeven jaar is te lang

Besluiten je werkgever te verlaten, is nooit makkelijk. Maar hoe langer je ergens werkt, hoe hoger de drempel. De perfecte vervolgstap is steeds moeilijker te vinden. Dat heeft twee oorzaken:

Je lat schuift omhoog

Met ieder jaar neemt de druk op je volgende stap toe. Je raakt namelijk iets kwijt waar je veel in hebt geïnvesteerd. Je hebt een comfortabele plek voor jezelf gecreëerd, je kan het goed vinden met je collega’s en je wordt gewaardeerd. Dat laat je niet zomaar achter als je niet zeker weet dat die nieuwe baan het waard is. Maar ja, hoe hoger jouw lat, hoe minder banen voldoen.

De buitenwereld wordt terughoudender

En terwijl jij steeds kritischer wordt op kansen die voorbijkomen, wordt de buitenwereld steeds kritischer op jou. Lang bij dezelfde werkgever werken, geeft je namelijk een stempel. Zeker als je nog geen 40 bent. Het beeld dat men van je werkgever heeft, kleeft steeds nadrukkelijker aan jou. “Typisch zo iemand van Bedrijf A. Vast heel goed in y, maar toch niet echt iemand voor ons.” Vooroordelen waardoor je al voor je sollicatiegesprek met 1-0 achterstaat. Als je al aan tafel komt…

 

En om het nog moeilijker te maken: loyaliteit wordt nauwelijks beloond. Althans niet met promoties of salarisgroei (loyaliteit heeft wel andere voordelen, daarover schreef ik eerder dit artikel).

Dus het aantal banen waar je zelf heen zou willen krimpt, je komt voor steeds minder vacatures in aanmerking en blijven zitten levert steeds minder op. Toch is dit artikel geen oproep tot zoveel mogelijk jobhoppen. Dat werkt namelijk ook niet. Snel van werkgever veranderen, zien bedrijven niet als iets positiefs. Daarbij moet je je keer op keer opnieuw bewijzen en is het moeilijk expertise op te bouwen.

Uiteindelijk gaat het om de juiste balans. In mijn ervaring is drie jaar te kort en zeven te lang. Ideaal gezien blijf je vijf tot zes jaar bij dezelfde werkgever. Dan is het ideale moment aangebroken om opnieuw je vleugels uit te slaan.

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.