Wouter Huygen

Toen Wouter Huygen uit de schoolbanken kwam startte hij zijn eigen bedrijf. In 2006 ruilde hij dat in voor een carrière in consulting. Acht jaar later maakte hij zijn Exit. Nu is Wouter Huygen Partner bij MICompany. Imke Peters van Top of Minds sprak hem over zijn carrière.Vóór je consultant werd, was je ondernemer.


"Klopt, tijdens mijn studie heb ik twee eigen bedrijfjes gehad. Flame leverde diensten aan Oil&Gas companies, en Sendsteps was een smsscherm voor events. Ik wilde vroeger al uitvinder worden, dus vond het heel mooi om met technologisch vernuft iets vernieuwends neer te zetten waar echte gebruikers enthousiast over zijn.


Na mijn studie heb ik acht jaar bij Booz (nu Strategy&) gezeten, maar gaandeweg ben ik de verbinding met innoveren, techniek en ondernemerschap kwijtgeraakt. En dat zijn nu juist mijn drijfveren."Waarom ben je na je consulting exit niet weer gaan ondernemen?


"Na een uitvoerige oriëntatiefase was ik dat eigenlijk wel van plan. Ik had ook al een business plan rondom Big Data, toen ik over MIcompany hoorde. Inhoudelijk zat het dicht bij mijn plan, dus ik moest er wel gaan praten. De sfeer, de manier van werken, wat ze al bereikt hebben en hoe ze blijven innoveren… tijdens dat gesprek werd ik direct enthousiast.


Eigenlijk is het trouwens geen exit, want MIcompany is ook een consultancy bureau - we helpen bedrijven om kansen voor waardecreatie te identificeren en realiseren. Maar op een aantal vlakken zijn er grote verschillen met gevestigde kantoren, die voor nieuwe uitdagingen zorgen."Hoe verschilt MIcompany van gevestigde consultancy bureaus?


"We zijn gespecialiseerd in een bijzonder snel ontwikkelend vakgebied: Big Data & Analytics. De relevantie en impact hiervan is onmetelijk. Dat wordt wel gezien door grotere kantoren, maar door bestaande structuren kan daar niet innovatief op worden ingespeeld. Om aan de frontlinie te blijven moet je wendbaar zijn: korte lijnen, snel beslissen en risico’s durven nemen. Die cultuur tref je eerder bij een klein niche bureau dan bij een grote generalist."


"Onze manier van dienstverlening krijgt daardoor ook anders vorm. Ten eerste zijn we meer gespecialiseerd in data analyse en bijbehorende technieken. Ten tweede gaan we verder dan gelikte PowerPoints. We brengen niet alleen nieuwe inzichten, maar helpen onze klanten ook echt bij de vertaalslag naar actie en resultaat. We bieden daarvoor technologische oplossingen en helpen onze klanten om hun eigen analytische competentie te bouwen, door middel van onze MIacademy."Wat doet MIcompany dan precies voor een klant?


"Voor een grote telecomspeler hebben we bijvoorbeeld een voorspelmodel gebouwd waarmee de klantretentie verbeterd kan worden. Aan de hand van factoren zoals leeftijd, hoe lang iemand al klant is, locatie, contact met de customer service, gebruik van de producten en bezoeken aan de website kan worden voorspeld hoe groot het risico is dat iemand wil switchen van provider. Dat wordt afgezet tegen hoe waardevol de klant is, zodat Sales en Marketing richting deze persoon heel gericht kunnen worden afgestemd."En wat houdt jouw rol als Partner in?


"Ik ben in de breedste zin verantwoordelijk voor het verder uitbouwen en laten groeien van het bedrijf. Van strategie tot klantontwikkeling tot recruitment en hoe we ons profileren op de arbeidsmarkt. Daarbij helpen consultingvaardigheden natuurlijk enorm."Wat merken je collega's van je achtergrond als strategie consultant?


"Onze specialisten kunnen zo bevlogen worden door een uitdaging dat ze in een paar uur tijd een compleet model bouwen met honderden details en knoppen waar aan gedraaid kan worden. Mijn toegevoegde waarde zit hem dan in top-down denken en de focus op wat er strikt nodig is."Wat raad jij andere consultants aan die een exit overwegen?


"Stap in de actiemodus. Consultants hebben vaak de neiging om alle scenario’s eerst uitvoerig uit te denken voor ze tot actie overgaan – de zogeheten analysis paralysis. Maar zo werkt het leven niet. Je kunt je er beter vol in storten en er met veel mensen over praten. Gaandeweg ontdek je wat bij je past en wat niet. Naarmate je beter kunt formuleren wat je wilt, trek je dat vanzelf aan."


Tekst: Deborah Klaassen

2015 – nu 
Partner, MIcompany

2006 – 2015
Senior Associate, Booz & Company

2001 – 2006
Co-founder, Sendsteps

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.