Strategieconsultant

Strategieconsultant

 • Consulting Exit
 • Consulting
 • Utrecht
 • Vanaf 8 jaar werkervaring
 • 3495 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de NS werkgeverspagina voor andere vacatures

Kandidaatprofiel*

 • Vanaf 8 jaar ervaring
 • In strategieconsulting
 • Datagedreven
 • Stakeholdermanagementskills
 • Affiniteit met technologie

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

NS staat voor grote uitdagingen. Het bedrijf wil van een treinbedrijf een brede mobiliteitsaanbieder worden. Daar horen sterke commerciële proposities bij. De Strategieconsultant buigt zich over de ontwikkeling en uitvoering van dit soort proposities en werkt daarmee aan de duurzame toekomst van mobiliteit in Nederland. 

Over NS

Nederland bereikbaar houden, dat is wat NS wil. Met een grootschalige digitale transformatie zorgt de organisatie ervoor dat ze beter, sneller en innovatiever kan inspelen op de snel veranderende behoeften van reizigers. Een belangrijke stap in die transformatie was de samenvoeging van de afdelingen Commercie en IT. Een hele logische stap ook: bijna elke commerciële aanpassing vraagt vandaag de dag immers om een IT-oplossing.

ComIT
Binnen NS telt de agile-gestructureerde ComIT-organisatie ongeveer achthonderd medewerkers, verdeeld over zeven clusters. Samen dragen ze zorg voor het ontwikkelen en realiseren van de commerciële proposities van NS. Het doel van ComIT is om binnen enkele jaren een sterke en veerkrachtige organisatie te hebben die kan inspelen op de snel veranderende behoeften van reizigers.

“Veertig procent van de CO2-uitstoot van grootzakelijke bedrijven komt voort uit hun mobiliteit. Stel je eens voor dat we ervoor kunnen zorgen dat al die mensen die nu nog de auto pakken met het OV gaan reizen! Dan maken we écht impact.” – Gerd Buter, ComIT Expertise Lead

Vacature: Strategieconsultant

Een van de zeven clusters van ComIT is ‘Plan’, waar zo’n zestig medewerkers – van wie de meerderheid strategen – werken. De Strategieconsultant maakt deel uit van het team ‘Business Planning’ binnen dit cluster. Dit team is verantwoordelijk voor het doorontwikkelen en operationeel maken van de langetermijnstrategie van ComIT.

Overkoepelende strategische ComIT-roadmap
Samen met enterprise-architecten en businessvertegenwoordigers ontwikkelt en beheert de Strategieconsultant de overkoepelende strategische ComIT-roadmap, die als kapstok fungeert voor alle grote veranderinitiatieven binnen ComIT. De meeste innovaties zijn op het gebied van digitale dienstverlening: reizigers kiezen immers steeds vaker voor e-tickets op hun telefoon en willen ook aansluitend vervoer zoals deelscooters via de NS-app kunnen boeken. Ook gebruiken ze de zitplaatszoeker en een chatbot of de app om contact met de klantenservice te hebben. De Strategieconsultant buigt zich over dit soort projecten. Zij/hij maakt de visie inzichtelijk en brengt commerciële uitgangspunten en technische uitdagingen helder in kaart. Door de besluitvorming te ondersteunen, brengt de Strategieconsultant de Com-IT-organisatie langs de gewenste lijnen vooruit.

Langetermijnplannen en ad-hocanalyses
De Strategieconsultant ontwikkelt het langetermijnplan voor ComIT, vertaalt dit naar jaarplannen en uiteindelijk naar kwartaaldoelen. Deze plannen en doelen dragen bij aan het meerjarenplan van ComIT. Ook voert de Strategieconsultant datagedreven ad-hocanalyses voor strategische vraagstukken uit. Bovendien hoort het faciliteren van het portfoliomanagementproces bij de verantwoordelijkheden van de Strategieconsultant, evenals het inhoudelijk ondersteunen van de innovatieagenda. De Strategieconsultant werkt business cases van verschillende initiatieven uit en brengt prioritering aan.

Implementatie
De datagedreven Strategieconsultant stippelt niet alleen de strategische lijnen uit, maar begeleidt de clusters ook in het operationaliseren ervan. Die visie goed en concreet doorvertalen en daarvoor op alle niveaus in de organisatie draagvlak creëren, vereist de nodige stakeholdermanagementskills. Ook de inhoudelijke kennis van de Strategieconsultant is van grote waarde: het kernteam van het Plan-cluster, de directeur van ComIT en de Manager van ITC&O zien de Strategieconsultant als belangrijke sparringpartner.

“Als Strategieconsultant heb je een voorbeeldrol waar andere strategen van kunnen leren en die hen inspireert. In samenwerking met interne en externe partijen neem je het voortouw en kun je mensen goed overtuigen. Kortom: een belangrijke rol met veel impact op het cluster en de organisatie.” – Gerd Buter, ComIT Expertise Lead

Om in deze rol succesvol te zijn, is ervaring met het opstellen en goed kunnen concretiseren van strategische plannen een must, evenals een sterk ontwikkeld conceptueel denkvermogen. Met haar/zijn skills en inspirerende manier van werken, brengt de Strategieconsultant het strategisch denken en doen van het team naar een hoger niveau. De rol biedt een ambitieuze Strategieconsultant de unieke kans om binnen een ambitieuze en sociaal-maatschappelijk gedreven organisatie aan de meest uitdagende strategische thema’s te werken.

 

Interesse?  

NS werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. 
Neem contact op met Martine Francken via martine.francken@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature. 

Contact

Martine Francken Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.