Strategic Portfolio Manager

Strategic Portfolio Manager

  • Consulting Exit
  • Financial Services
  • Amsterdam
  • Vanaf 7 jaar werkervaring
  • 1064 views
Deze vacature is op dit moment on hold. Solliciteren kan nog wel. Dan nemen we contact met je op zodra de procedure hervat wordt

De Strategic Portfolio Manager geeft sturing aan het veranderprogramma van Bouwinvest. Door op de meest professionele wijze leiding te geven aan een haarscherp gefocust projectportfolio, laat de Strategic Portfolio Manager een ambitieuze change-opgave tot bloei komen.

Over Bouwinvest

Bouwinvest is een vermogensbeheerder die voor haar investeerders (met name pensioenfondsen) belegt in vastgoed. Het bedrijf richt zich daarbij op financieel en maatschappelijk rendement: meebouwen aan leefbare en toegankelijke steden, en tegelijkertijd zorgen voor duurzame pensioenuitkeringen.

In totaal beheert Bouwinvest zo’n 14 miljard euro (HY 2021), verdeeld over vijf fondsen met Nederlands vastgoed (woningen, kantoren, winkelpanden, gezondheidszorg en hotels) en drie mandaten met internationaal vastgoed. Daarmee draagt de vermogensbeheerder bij aan betaalbare en inclusieve steden en aan inspirerende plekken om te werken, te winkelen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Het grootste deel van haar kapitaal investeert Bouwinvest in Nederland. Het bedrijf is daarnaast ook actief in andere Europese landen, Noord-Amerika, Azië en Australië. Daarom heeft Bouwinvest, als aanvulling op haar hoofdkantoor in Amsterdam, kantoren geopend in Sydney en New York.

“Ons doel is om in 2045 Paris-proof te zijn. Dat betekent een bijna volledig energieneutrale portefeuille. Daarvoor investeren we onder andere in duurzame nieuwbouw en verduurzaming van bestaande panden.” – Dick van Hal, CEO

De afgelopen periode is Bouwinvest flink gegroeid, zowel in vermogen als wat betreft de omvang van de organisatie (inmiddels zo’n 200 fte). De komende jaren wil de vermogensbeheerder die groei doorzetten door meer funding op te halen en de portefeuille verder uit te breiden met mooie vastgoedprojecten, zowel in Nederland als internationaal. De organisatiecultuur kenmerkt zich door een ondernemende geest en een platte, informele organisatie inrichting. Er is veel ruimte voor vrijheid en persoonlijk initiatief. Het informele netwerk zorgt voor een sterke binding tussen collega’s.

Bouwinvest heeft een aantal ambitieuze groei- en duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd in het strategisch plan, met bijbehorende veranderkalender. Het bedrijf digitaliseert in hoog tempo, maakt een snelle, duurzame groei door en heeft zich volledig gecommitteerd aan een onovertroffen klant- en huurdertevredenheid. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptieve woningen en circulair bouwen. Dit betekent een dynamische uitdaging voor het Strategy & Operations team.

Vacature: Strategic Portfolio Manager

Het team Strategy & Operations is verantwoordelijk voor het volledige veranderdomein van Bouwinvest: het uitvoeren van alle transformatieprojecten en grootschalige implementaties. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van een energiemanagementsysteem voor alle gebouwen van de Nederlandse vastgoedfondsen van Bouwinvest of om een nieuw target operating model.

De Strategic Portfolio Manager is de hands-on strateeg die scherp het overzicht bewaart, de kwaliteit bewaakt en de effectiviteit van programma’s en projecten vergroot. Zij/hij is eindverantwoordelijk voor het professionaliseren en optimaliseren van het Bouwinvest projectportfolio en verbetert de manier waarop binnen het bedrijf projecten en programma’s worden georganiseerd. De Strategic Portfolio Manager leidt zelf een aantal grote projecten binnen het veranderprogramma. Hieraan besteedt zij/hij circa de helft van de tijd.

Er lopen binnen Bouwinvest verschillende programma’s van strategisch belang. Wat de organisatie nodig heeft, is iemand die het overzicht houdt over de voortgang op de planning, kwaliteit, financiën, risico’s en resources. Deze rol vormt de spil binnen het totale portfolio van verbeterprogramma’s. Als het centrale aanspreekpunt voor de organisatie en voor het directieteam ziet deze persoon toe op het jaarlijks vaststellen van het projectportfolio inclusief budget, op de realisatie van projecten en op juiste prognoses voor het directieteam en de Raad van Commissarissen.

De Strategic Portfolio Manager heeft een sterke visie: in hoeverre dragen de projecten bij aan de strategische doelstellingen van het bedrijf? In de praktijk betekent dit dat zij/hij risico’s in kaart brengt en kansen scherp signaleert. Deze rol is ook op hoofdlijnen bij de content van projecten betrokken. Zij/hij structureert de informatie over de planning, kwaliteit, financiën, risico’s en resources, als basis voor strategische keuzes door het leiderschap en voor de capaciteitsplanning. Zij/hij houdt door middel van dashboards een scherp zicht op alle lopende projecten en rapporteert elk kwartaal over de voortgang.

De Strategic Portfolio Manager coördineert de vraag naar externe projectleiders en stuurt deze externe collega’s aan bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Zij/hij werft projectleiders, motiveert en stuurt bij. De Strategic Portfolio Manager zorgt voor een organisatiebrede homogene werkwijze en effectieve projectgovernance, van initiatief tot uitvoering van projecten. Zij/hij houdt daarnaast scherp in de gaten dat projectleiders hun rol op de meest passende en effectieve manier uitvoeren. Ook overziet zij/hij de voortgang in samenspraak met de collega’s die eigenaar zijn van een veranderopgave.

Naast het vormgeven, overzicht houden en challengen van het projectportfolio, zal de Strategic Portfolio Manager ook een aantal grootschalige projecten onder haar/zijn hoede hebben. Daarnaast weet zij/hij de ingerichte stuurgroepen te coachen en begeleiden, zodat zij in staat zijn om hun rol op de meest effectieve manier in te vullen.

“Het is voor mij en het team een dagelijkse uitdaging om het projectportfolio te stroomlijnen, organiseren en professionaliseren. De Strategic Portfolio Manager is in de lead als het gezicht van professioneel programmamanagement binnen ons team.” – Lisa Wassenaar, Manager Strategy & Operations

De Strategic Portfolio Manager heeft een sterk gevoel voor politiek en goede voelsprieten, onder andere binnen het executive team. Daardoor weet zij/hij een visie stevig neer te zetten en mensen mee te krijgen. Zij/hij combineert een sterke wilskracht met een goed gevoel voor timing. Verandering gaat stap voor stap. Dit vraagt om persoonlijke stevigheid, rust en overtuigingskracht.

Voor de toekomst van Bouwinvest is de kwaliteit en richting van de veranderkalender van doorslaggevend belang. Deze rol is uitstekend gepositioneerd om een stempel te zetten op de toekomstige richting van de change-opgave en daarmee van Bouwinvest. Kortom: een rol met impact en veel mogelijkheden voor de toekomst.

 

Interesse?

Bouwinvest werkt voor invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Vivian den Dekker via vivian.dendekker@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

 

Contact

Vivian den Dekker Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.