Strategic Planning Lead

Strategic Planning Lead

  • Operations
  • Consumer
  • Laakdal, België
  • 796 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Nike vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Zo’n 50 kilometer buiten Antwerpen ligt de European Logistics Campus (ELC) van Nike, uitgespreid over vier locaties: Laakdal, Meerhout, Herentals en Ham. Van on-site sportzalen tot windturbines, de ELC is een bruisend ‘powerhouse’ van vooruitgang en innovatie. Gedreven strategen krijgen hier ruimschoots de kans om een bijdrage te leveren aan de supply chain van de toekomst.

Over de European Logistics Campus

Nike verzendt elke dag – vanuit het almaar groeiende ELC – honderduizenden exemplaren van de nieuwste en meeste gewilde Nike-producten naar een gigantisch netwerk van retailers en consumenten in Europa én de rest van de wereld. Antwerpen is de meest strategische locatie die er is, want 60% van de koopkracht ligt binnen een bereik van 500 kilometer.

“Vlaanderen is gelegen in het hart van de koopkracht van Europa. Dit is de beste locatie in Europa.” – Kurt Van Donink, GM bij Nike ELC.

De ultramoderne voorzieningen van de ELC worden van energie voorzien via duurzame energiebronnen. Zo zijn er zes enorme windturbines en genoeg zonnepanelen om drie voetbalvelden te bedekken. Het afval wordt gerecycled en de vervoersroutes van en naar de ELC zijn perfect geoptimaliseerd voor maximale efficiëntie en minimale belasting van het milieu. Lees meer over carrièremogelijkheden bij Nike.

Vacature voor een Strategic Planning Lead

Er is een ideale ‘consulting-exit’ vacature op de afdeling Planning van de ELC: de positie van Strategic Planning Lead. Deze persoon rapporteert aan de Director of Strategy & Business Development, Anke Dohmen. Het is een invloedrijke positie, want de Strategic Planning Lead werkt nauw samen met veel verschillende stakeholders, waaronder de VP/GM van de ELC.

“Vroeger verstuurden we uitsluitend enorme paletten naar groothandels en retailers. Nu heeft het merendeel van de pakketten die onze DC verlaten de omvang van een enkele schoenendoos. Ga maar na wat dat betekent voor ons businessmodel.” – Anke Dohmen, Director Strategy & Business Development. 

De ELC werkt om de twee tot drie jaar samen met top-tier adviesbureaus om de veranderende marktcondities te beoordelen op basis van de European Network Study (ENS). De Strategic Planning Lead ontwikkelt en implementeert, naar aanleiding van de inzichten van de ENS, de toekomstige strategie voor het supply chain netwerk. Deze strategie is gericht op: voldoende distributiecapaciteit op de lange termijn, verbeteren van de klantervaring, reduceren van de levertijden en zorgen dat on-time deliveries gemaximaliseerd worden. Een van de huidige verwachtingen is bijvoorbeeld dat binnen enkele jaren minstens twintig procent van de inkomsten van de ELC uit het online kanaal zal komen. En er zijn steeds meer klanten die hun pakketje binnen 24 uur, of zelfs op dezelfde dag nog, verwachten. Een mogelijke oplossing zou het inzetten van de bestaande winkels als netwerk van kleine distributiecentra kunnen zijn. Er moet dan wel rekening gehouden worden met de omvang van het assortiment van Nike (verscheidenheid in de productlijnen, kleuren en maten) en met de locaties van de winkels. Een andere optie is het aangaan van strategische partnerschappen.

Helikopter-view

De Strategic Planning Lead heeft een duidelijk overzicht van alle in-elkaar-grijpende processen en systemen waar de ELC mee werkt. Belangrijker nog: deze persoon begrijpt hoe veranderingen in de afzonderlijke onderdelen het geheel beïnvloeden. De Strategic Planning Lead behoudt de helikopter-view, zelfs wanneer er wordt ingezoomd op details. Dat maakt hem/haar een belangrijke ondersteuning voor het Leadership Team, Global Strategic Planning en Finance in de ontwikkeling van een strategisch plan dat aansluit op de global bedrijfsstrategie van Nike. De Strategic Planning Lead is verantwoordelijk voor het Business Planning proces en coördineert de mijlpalen en resultaten. Hij/zij zal ook ondersteunen bij strategische initiatieven en speciale projecten. Denk daarbij aan onderzoek en projecten met betrekking tot het verbeteren van de supply chain, trends in de markt, het ontwikkelen van profielen van klanten en informatie over de concurrentie.

Kans om te leren en groeien

De Strategic Planning Lead leert in een korte tijd heel veel over de organisatie, het supply chain netwerk en de manier van werken bij Nike. Nike investeert in de ontwikkeling van hun medewerkers, dus waar nodig krijgt deze persoon coaching voor het verder ontwikkelen van zijn/haar leiderschapsvaardigheden in lijn met de cultuur van Nike. Dat maakt dat de Strategic Planning Lead in principe binnen één tot anderhalf jaar klaar is voor een directiepositie. Bij Nike kent niemand de woorden ’top-down’ en ‘hiërarchie’, er wordt gewerkt op een ‘socialized’ manier. Teamsport is een uitstekende metafoor voor de manier waarop er bij Nike gewerkt wordt. Beslissingen en innovaties worden genomen of ontwikkeld op de manier waarop de bal tussen de spelers richting doel wordt gespeeld. Dat betekent dat de Strategic Planning Lead als Directeur nauw samenwerkt met een interdisciplinair team van professionals op het gebied van logistiek, operatie, strategie en financiën. Hij/zij verbindt alle stakeholders binnen de organisatie met elkaar, leidt uitvoerende stuurgroepen en beheert de processen voor het nemen van beslissingen. Dit is tegelijkertijd een uitstekende kans om een netwerk binnen Nike op te bouwen en toekomstige carrièrestappen binnen de organisatie voor te bereiden. De Directeur zal bij de voltooiing van de ENS-cyclus assisteren bij de voorbereiding en de opzet van de volgende cyclus, in het perspectief van een toekomstige carrièrestap, óf bij de ELC, de hoofdzetel van Nike in Hilversum (Nederland), óf in het World HQ in Portland, Oregon.

Contact

Roland Vetten Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.