Senior Manager FP&A Europe

Senior Manager FP&A Europe

  • Strategy
  • Consumer
  • Bern/Zürich, Zwitserland
  • 685 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Adevinta werkgeverspagina voor andere vacatures

Dit jaar verwacht eBay een omzet te behalen van minimaal $ 8,8 miljard. Het tweede kwartaal van 2016 was de omzet $ 2,2 miljard, een stijging van 6% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Een substantieel deel van de omzet wordt verdiend in Europa, waarbij Duitsland en Groot-Brittannië de belangrijkste spelers zijn. De Senior Manager Financial Planning & Analysis (FP&A) Europe weet precies hoe de inkomsten- en uitgavenstromen lopen en zoekt uit wat de beste manier is om de winst nog verder te maximaliseren. 

De organisatie: eBay in Europa

In de bergen van Zwitserland staat het Europese hoofdkantoor (150 fte) van eBay. De financiële afdeling voor Europa heeft een kantoor in Bern, Marketing werkt vanuit Zürich. Twee verschillende locaties, elk met een duidelijk eigen sfeer. De werknemers op beide kantoren van eBay zijn trots om daar te werken. Iedereen werkt op zijn/haar manier aan het optimaliseren van het platform, waar dagelijks miljoenen mensen kopen, verkopen, in contact staan met elkaar en soms zelfs hun hele inkomen verdienen. Tik maar eens in: ‘make money on eBay’. Resultaat: 31 miljoen hits. Jaarlijks wordt via de eBay platformen voor meer dan $ 30 miljard aan producten verkocht. Vanuit Zwitserland wordt het kernplatform van eBay aangestuurd dat actief is in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, en Polen. De lokale platformen, zoals Marktplaats.nl in Nederland en Mobile.de in Duitsland, worden lokaal beheerd. Roeland Loof is sinds 2015 – binnen de afdeling Finance – actief als Head of Business Performance en werkt op het Europese hoofdkantoor in Zwitserland. Op dit moment breidt hij zijn team uit met Financial Planning & Analyses (FP&A) en is op zoek naar nieuw talent.

Carrière bij eBay

Roeland is in 2007 aangenomen als Commercial Strategy Manager Marktplaats in Amsterdam. In de loop van zijn carrière bij eBay was hij onder andere Business Manager Advertising en Senior Manager Online Marketing. Zijn loopbaan is typisch voor een carrière bij eBay: er wordt veel ruimte geboden aan multidisciplinaire en vooral persoonlijke ontwikkeling. Elke baan bij eBay biedt voldoende doorgroeimogelijkheden en successen worden beloond.

“Binnen eBay krijg je de verantwoordelijkheid die bij je past. Als je veel aan kan, kan het snel gaan.” – Roeland Loof, Head of Business Performance

Het team is opgedeeld in Business Performance (5 fte on & offshore) en European FP&A (4 fte). Het Business Performance team adviseert het Senior Management bij eBay op basis van inzichten uit financiële analyses. FP&A is verantwoordelijk voor alle planning- en analyseprocessen en zorgt voor consolidatie van landengegevens, forecasts en een soepel lopend budgetproces. Alle teamleden voelen zich verantwoordelijk voor het professionaliseren en optimaliseren van de FP&A processen. De  ambitie is om met dit team een steeds strategischere rol in te nemen. Het Business Performance team heeft deze stap in 2015/2016 gezet en nu start FP&A hier ook mee. De missie is geslaagd als in 2017 beide teams als ‘world class’ worden gezien.

Optimaliseren van het verdienmodel

Het verdienmodel van eBay is gebouwd op verschillende stromen van inkomsten. Het grootste gedeelte van de omzet komt uit de plaatsingskosten en verkoopcommissies die eBay in rekening brengt. Die kosten en commissies kunnen verschillen per productcategorie. Daarnaast wordt er geld verdiend door het plaatsen van advertenties van derden en het aanbieden van relevante diensten aan verkopers. Het wordt natuurlijk pas echt interessant wanneer deze verschillende bronnen van inkomsten met elkaar vergeleken worden. Welk model levert het meeste op? Verschilt dat per land? De Senior Manager FP&A is op de hoogte van al dit soort financiële cijfers (zowel inkomsten als uitgaven) van eBay Europe en maakt daar diepgaande analyses en financiële rapportages van. Hij/zij gaat op zoek naar de performance drivers en de impact daarvan in alle Europese landen waar eBay actief is. Deze persoon werkt dan ook veel samen met de performance teams in de landenorganisaties en maakt een vergelijking tussen de eBay-(landen)platformen. Daarnaast gaat de Senior Manager FP&A op zoek naar trends en patronen in de performance van eBay. Wat valt op in de cijfers en wat betekent dat? Op basis van deze inzichten zal hij/zij voorspellingen kunnen doen en ongewenste verassingen kunnen voorkomen. Positieve ontwikkelingen worden begrepen en geven het Senior Management de mogelijkheid om de organisatie beter te sturen. De onderwerpen waar de Senior Manager FP&A zich mee bezighoudt lopen uiteen van marketinguitgaven en de effecten daarvan, personeelskosten en de meest efficiënte bezetting, tot het effect van meer aanbod op de maandelijkse omzet.

Thought leader binnen finance

Een goede Senior Manager FP&A ziet ’the bigger picture’, stelt zich proactief op en ontwikkelt voorstellen en implementatieplannen om de financiële performance van eBay Europe te verbeteren. Van deze persoon wordt verwacht dat hij/zij de CFO en het Leadership Team voorziet van relevante inzichten en daar concrete acties aan verbindt.

“Ik wil dat het FP&A team zich ontwikkelt van een team dat op de hoogte is van de financiële performance naar een team dat een thought leader wordt binnen finance. Zij leggen de lat hoog en helpen anderen om die doelstellingen te behalen.” 

De Senior Manager FP&A is plaatsvervangend waarnemer wanneer Roeland Loof niet aanwezig is en een uitstekende kandidaat om hem op te kunnen volgen.

De Senior Manager FP&A is daarnaast de trekker van de transitie naar thought leadership die Loof voor ogen heeft voor het FP&A Operations team. De Senior Manager FP&A geeft richting en brengt de prioritering aan in dit proces.

Contact

Senior Manager FP&A Europe Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.