Senior Commercial Strategist

Senior Commercial Strategist

  • Consulting Exit
  • Logistics
  • Den Haag
  • Vanaf 4 jaar werkervaring
  • 3576 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de PostNL werkgeverspagina voor andere vacatures

Pakketten en commerciële logistiek staan centraal in PostNL’s strategie. Die markt is namelijk enorm in ontwikkeling en groeit razendsnel. De Senior Commercial Strategist leidt strategische projecten die zich richten op het realiseren van die groeipotentie. Een veelzijdige rol met veel exposure naar senior management. 

Over PostNL

PostNL bouwt aan de toekomst van bezorgen binnen, naar en vanuit de Benelux. De bijna 38 duizend medewerkers van het bedrijf werken iedere dag aan nieuwe en verbeterde producten en diensten om verzenden en ontvangen zo slim, simpel en duurzaam mogelijk te maken. Op die manier versterkt PostNL haar positie als onmisbare schakel tussen verzender en ontvanger en als verbinder van de fysieke en de digitale wereld. 

Dagelijks bezorgt PostNL zo’n 1,2 miljoen pakketten door heel de Benelux. Het bedrijf is zich sterk bewust van de impact die het daarmee heeft – en kan hebben – op de maatschappij. Daarom zet PostNL nadrukkelijk in op milieuvriendelijke logistiek en investeert het in duurzame activiteiten. Uiterlijk in 2030 wil men dat de last mile in de hele Benelux uitstrootvrij is. Daarvoor werkt het bedrijf onder andere aan fietsbezorging, schone brandstoffen en verduurzaming van gebouwen en voertuigen.

We willen het meest innovatieve logistieke platform voor e-commerce en post worden. Digitalisering staat daarin centraal. Dat we op de goede weg zijn, blijkt wel uit onderzoek van MT/Sprout en UVA dat onze digitale transformatie als beste in Nederland beoordeelt.” – Herna Verhagen, CEO

PostNL richt zich zowel op consumenten als op zakelijke klanten, bijvoorbeeld met verzekerde verzendingen en bezorging in de avond of met spoed. Daarnaast biedt het bedrijf verschillende fullfilment-oplossingen specifiek voor webwinkels zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over voorraadbeheer of orderafhandeling. Om met pakketbezorging en logistieke oplossingen voorop te blijven lopen, speelt PostNL met haar commerciële strategie in op de groeiende en steeds internationalere online verkoop en de snelveranderende behoeftes van haar klanten.

De vacature: Senior Commercial Strategist

De Senior Commercial Strategist richt zich op de toekomst van PostNL Pakketten & Logistiek. Omdat deze sector enorm in ontwikkeling is, is dit de belangrijkste groeimarkt voor het bedrijf. De Senior Commercial Strategist neemt de leiding over de strategische projecten waarmee PostNL haar ambities realiseert en toekomstbestendig blijft. Zij/hij wordt onderdeel van het team Commerciële Strategie, dat nu bestaat uit vier fte (mix van oud-consultants en mensen uit PostNL’s traineeship), en wordt uitgebreid naar zes. 

De Senior Commercial Strategist managet zelfstandig grote strategische projecten gericht op pakketten en logistiek. Daarvoor verzamelt zij/hij info van binnen en buiten PostNL, voert analyses uit en zet heldere storylines op. De Senior Commercial Strategist bespreekt bevindingen en aanbevelingen met de top van het bedrijf. Daarmee vraagt de rol om sterke conceptuele, analytische en communicatieve vaardigheden.

Als strategieteam hebben we steeds meer rechtstreeks contact met klanten om daar ons strategische verhaal te vertellen en te horen waar de behoeftes liggen. De Senior Commercial Strategist zal dus regelmatig direct met onze klanten en partners schakelen.” – Rogier Toetenel, Commerciële Strategie Manager

Een belangrijke uitdaging voor de Senior Commercial Strategist is het managen van de verschillende stakeholders. Zij/hij zorgt dat er binnen de betrokken afdelingen voldoende draagvlak is voor de projecten. Ook fungeert de Senior Commercial Strategist als sparringpartner voor senior management en stemt zij/hij de voortgang met hen af. Zij/hij werkt daarnaast nauw samen met collega’s van het team Commerciële Strategie, met de business en met de directie. 

De projecten waar de Senior Commercial Strategist verantwoordelijk voor is, lopen breed uiteen. Een terugkerend thema is de jaarlijkse herijking van de strategie. Een complex traject met veel stakeholders (waaronder de RvC), deliverables en betrokken business units. Een ander thema waar de Senior Commercial Strategist in toenemende mate aan zal werken, is het Digital Next-programma: PostNL’s digitaliseringsslag door de hele keten. Zo werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan IoT-beacons waarmee men pakketten beter kan volgen en aflevermomenten nauwkeuriger kan voorspellen. Andere projecten waar zij/hij zich op zou kunnen richten, zijn bijvoorbeeld het in kaart brengen van de marktomstandigheden (onder andere de opkomst van Amazon en flitsbezorgers) en hoe PostNL daarop in kan spelen, de positionering en groei in België, het vormgeven van de toekomstige propositie inspelend op de klantvraag van over vijf of tien jaar, en de positionering van een van PostNL’s dochterondernemingen in logistiek. 

In deze rol krijgt de Senior Commercial Strategist de kans om een brede scope aan strategische projecten op te pakken gericht op pakketten en logistiek – cruciaal voor de toekomst van PostNL. Zij/hij krijgt daarin veel vrijheid, ruimte voor persoonlijke groei en exposure richting senior management.

 

Interesse? 

PostNL werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Martine Francken via martine.francken@topofminds.com om te late
n weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Carlos Aguiar, PostNLCarlos Aguiar zette e-commerce en pakketten centraal in de strategie van PostNL – een omwenteling die van levensbelang bleek voor het bedrijf. Carlos: “Je moet slim omgaan met de kansen die er zijn om klanten goed te bedienen. Als je daarin resultaten haalt, krijg je steeds meer impact en verantwoordelijkheid.”

Lees meer carrièreadvies van Carlos Aguiar, Commercieel Directeur Pakketten Benelux bij PostNL

 

Contact

Martine Francken Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.