Senior Retail Category Manager

Senior Retail Category Manager

 • Sales
 • Consumer
 • Gouderak
 • Vanaf 5 jaar werkervaring
 • 1344 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Outdoor Life Group werkgeverspagina voor andere vacatures

Kandidaatprofiel*

 • Vanaf 5 jaar ervaring
 • Binnen B2B en B2C-retail
 • Commercieel
 • Analytisch
 • Stakeholdermanagement
 • Zelfstarter
 • Bereid regelmatig te reizen

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

Outdoor Life Group is Europees marktleider op het gebied van tuinhout, tuinverblijven en aanverwante artikelen. Goed en efficiënt category management is onmisbaar om de aanhoudende nationale en internationale groei in goede banen te leiden. Een mooie taak voor een gedreven Senior Retail Category Manager.

Over Outdoor Life Group

Veel van de tuinhuisjes, overkappingen, terrassen, houten meubelen en decoraties die we in onze tuin hebben staan, zijn afkomstig van Outdoor Life Group (OLG). Als grootste Europese producent, omnichannelgroothandel en distributeur op dit gebied werkt OLG samen met de meest toonaangevende merken, retailers en e-tailers in de internationale markt. Alles om klanten mooie, kwalitatief hoogwaardige concepten en producten te bieden, en ze in het verkoopproces maximaal te ontzorgen. Naast haar conceptmatige aanpak van de productportfolio is OLG sterk in de distributie van haar concepten naar zowel fysieke winkels als de eindconsument.

In 2019 nam investeringspartij Parcom een meerderheidsbelang in OLG. Met deze partij in de hand zette OLG haar groei onverminderd voort. Tijdens de coronapandemie – toen veel mensen hun tuin aanpakte – nam de stijgende lijn alleen maar verder (en steiler) toe. Vandaag de dag is de groep naast Nederland actief in Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Hongarije, Oostenrijk, Estland en Polen, en exporteert het daarnaast naar talloze andere landen.

Anno 2022 telt OLG zo’n negenhonderd medewerkers en is goed voor een geconsolideerde omzet van driehonderd miljoen euro. De holding is opgedeeld in vier business units: Retail, Products, Wholesale en D2C. De business unit Retail telt 120 medewerkers, verspreid over de drie landen waarin het opereert: Nederland, Noorwegen en Frankrijk. Klanten zijn retailers, tuincentra en verschillende e-tailers in de Benelux, Noord- en Zuid-Europa. De divisie noteerde vorig jaar 85 miljoen euro omzet, met Nederland als grootste markt.

Vacature: Senior Retail Category Manager

Op het gebied van category management kan Outdoor Life Group nog verdere slagen maken. De aanhoudende groei vraagt om een ervaren Senior Category Manager die dit verder uitbouwt en een centrale plek in de organisatie geeft. Vanuit het Zuid-Hollandse Gouderak gaat de Senior Retail Category Manager aan de slag met de producten en assortimenten van OLG’s bedrijven in Nederland, Frankrijk en Noorwegen. Er zijn legio kansen om de business verder uit te bouwen. Aan de Senior Retail Category Manager om deze stuk voor stuk te verzilveren.

Daarvoor kijkt de Senior Retail Category Manager onder meer naar ervaringen en best practices uit de verschillende landen. Zo is OLG in Noorwegen zeer succesvol op het gebied van tuinmeubelen, terwijl er in de Nederlandse markt in die categorie nog veel winst te behalen valt. Synergie en schaalvoordelen, daar is de Senior Retail Category Manager proactief naar op zoek. Zij/hij doet nauwkeurig marktonderzoek, omzet- en afzetanalyses en bestudeert de trends in de markt zorgvuldig. Op basis daarvan zet de Senior Category Manager helder uiteen welke producten en -categorieën voor klanten én voor OLG interessant zijn om aan te boren of verder te ontginnen. Analyses van enorme hoeveelheden beschikbare data vertaalt de Senior Category Manager moeiteloos door naar concrete plannen voor producten, processen en assortimenten. Met als resultaat: een ijzersterke, goed onderbouwde langetermijnvisie die category management binnen OLG naar de volgende fase tilt en significant meer marktaandeel oplevert.

Door category management de plek te geven die het in de organisatie verdient, geeft de Senior Retail Category Manager haar/zijn eigen rol steeds meer vorm en gewicht. Zij/hij wordt daarbij ondersteund door een team met daarin een Product Manager, Merchandiser en een DTP’er, die de Senior Category Manager op plezierige en effectieve wijze aanstuurt.

“Bij Outdoor Life Group zijn we behoorlijk nuchter in onze aanpak. Als het nodig is stropen we allemaal de mouwen op en regelen we het voor onze afnemers. We hebben ontzettend veel kennis en kunde van de markt en dit maakt dat een zelfstartende ‘doener’ hier goed tot haar/zijn recht kan komen.” – Paul Gijsberts, Managing Director

In de dagelijkse praktijk werkt de Senior Retail Category Manager naast haar/zijn eigen team, ook nauw samen met de collega’s van inkoop en verkoop. Samen bezoeken ze beurzen, fabrieken en verkooplocaties, veelal in het buitenland. Ook reist de Senior Retail Category Manager regelmatig naar de Noorse en Franse vestigingen voor overleg. Aan elke gespreks- en onderhandelingstafel is de Senior Category Manager een overtuigende gesprekspartner, die altijd de juiste balans vindt tussen de wensen van de klant en het commerciële belang van OLG.

De ideale kandidaat is een bedreven interne- en externe stakeholdermanager met leidinggevende ervaring in de retail. Een pragmatische en resultaatgerichte teamplayer die de lat hoog legt en daarin gemakkelijk mensen met zich meekrijgt. Bovenal is de ideale kandidaat een initiatiefrijke category manager die enorm veel energie krijgt van het idee dat zij/hij deze nieuwe rol in dit mooie, snelgroeiende bedrijf grotendeels zelf vorm kan geven.

 

Interesse?

Outdoor Life Group werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Wiebe Smit via wiebe.smit@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Wiebe Smit Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.