Sales Manager Retail, Door-to-door & Telemarketing

Sales Manager Retail, Door-to-door & Telemarketing

  • Sales
  • Energy
  • Den Bosch
  • 911 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

De energiemarkt is een competitieve markt. Succes staat of valt met de toegang die je als leverancier hebt tot de consument. De Sales Manager Retail, Door-to-door & Telemarketing (hierna: Sales Manager) stuurt een team van vier Channel Managers aan om de sales performance via alle offline kanalen te optimaliseren en marktleider te blijven.

Het team: Sales & Channel Management

De Sales Manager werkt op de afdeling Sales & Channel Management, die wordt geleid door Boudewijn den Herder (Head of Sales & Channel Management). De afdeling Sales & Channel Management is hét sales-centrum van Essent en energiedirect.nl voor alle B2C-producten (energiecontracten, CV-ketels, zonnepanelen en isolatie), ze implementeren nieuwe business-modellen en tillen strategisch portfolio management naar een hoger niveau. Den Herder:

“Ik heb ook bij Heineken en Unilever gewerkt en wil die snelle, consument- en datagedreven marktbenadering uit FMCG ook hier implementeren. In FMCG heb je eigenlijk maar één afzetkanaal, wij hebben veel meer mogelijkheden. Dat versterkt onze positie.”

De afdeling Sales & Channel Management bestaat uit drie teams: Direct Sales (5 fte), Indirect Sales (2 fte), Sales Support (10 fte) en Channel Management Service Partners (5 fte). De Sales Manager stuurt het Direct Sales team functioneel aan en rapporteert direct aan Den Herder, die op zijn beurt rapporteert aan Mark van Zon (ex-Unilever en nu Commercieel Directeur B2C bij Essent en energiedirect.nl).

Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) sprak met Mark van Zon, lees hier het hele interview.

De kanalen: retail, door-to-door en telemarketing

De Sales Manager is eindverantwoordelijk voor alle Direct Sales voor Essent en enegiedirect.nl. Elk kanaal wordt bestuurd door één of twee Channel Managers. Onder retail vallen alle shop-in-shops van Essent op de winkelvloer van de Media Markt. Den Herder:

“Essent is de op één na grootste leverancier van Media Markt. De samenwerking is al heel succesvol maar kan nog professioneler. Door meer multidisciplinair samen te werken en de marketing- en promotiekalenders op elkaar af te stemmen bijvoorbeeld. Daarnaast willen we verder uitbreiden met woonwinkels en bouwmarkten.”

Ook een andere benadering van de consument kan nog veel winst opleveren. De medewerkers van Media Markt zijn een spreekbuis voor Essent, dus waarom dit moment niet gebruiken om meer te vertellen over het plaatsen van zonnepanelen en/of de voordelen van betere isolatie?

Daarnaast stuurt de Sales Manager de groei via het door-to-door kanaal. Het behelst alle verkopers in Nederland die langs de huizen gaan of op marktpleinen staan om de producten van Essent en energiedirect.nl aan de man te brengen.

Tot slot, telemarketing. Telemarketing is een decennia-oud, maar nog steeds belangrijk verkoopkanaal. Essent en energiedirect.nl werken samen met servicepartners die de callcenters bemannen en aansturen.

Vacature voor een ervaren Sales Manager

De Sales Manager zorgt voor de overkoepelende strategische plannen en richtlijnen en vertaalt dat naar concrete acties voor zijn/haar team. Hij/zij is tactisch, analytisch en beschikt over strategisch inzicht. De Sales Manager gebruikt dat om op een slimme manier naar de cijfers te kijken. Stel: de verkoop van contracten via telemarketing gaat goed, maar uit de cijfers blijft dat een langlopend contract meer oplevert dan een kortlopend contract? De Sales Manager ontwikkelt innovatieve en winstgevende concepten die daarop inspelen, stuurt zijn/haar team aan op basis van deze inzichten en geeft hen handvatten om beter portfolio-management te voeren.

Interne stakeholders

Naast de samenwerking met externe partners, klanten en het Direct Sales team, is de Sales Manager de link met onder andere de marketingteams (Formule teams) van Essent en energiedirect.nl en de collega’s van Channel Partner Development. Het Channel Partner Development team breekt nieuwe afzetkanalen open en verkent nieuwe mogelijkheden voor partnerschappen. Door intensieve samenwerking met deze interne stakeholders kan de Sales Manager de merkbeleving van Essent en energiedirect.nl doorvoeren in alle kanalen en wordt het potentieel van elk kanaal maximaal benut.

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.