Revenue Manager

Revenue Manager

  • IT
  • Consumer
  • Amersfoort
  • 760 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de FrieslandCampina werkgeverspagina voor andere vacatures

In Nederland is FrieslandCampina een grote speler in zuivel, een zeer competitieve markt. Met A-merken als Chocomel, Optimel en Mona is FrieslandCampina niet weg te denken uit het schap. Het succes van de onderneming schuilt in duidelijk P&L-management, sterke businesscases en een strak georganiseerde promotieplanning.

Over FrieslandCampina

Als een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld voorziet FrieslandCampina dagelijks miljoenen consumenten wereldwijd van waardevolle voedingsstoffen. Het Nederlandse bedrijf is een coöperatie, wat betekent dat de melkveeboeren niet alleen leverancier maar ook eigenaar van het bedrijf zijn. Zowel de commerciële organisatie als de boeren geloven in eerlijk zakendoen met een focus op de lange termijn. De leden-melkveehouders krijgen een eerlijke prijs voor de melk, die gedurende het jaar hoger of lager kan zijn door gewijzigde marktomstandigheden wereldwijd. Voor de commerciële afdelingen vormt dit businessmodel een extra uitdaging door de maandelijks wisselende kostprijzen.

FrieslandCampina heeft als doel het verwaarden van de melk: zowel commercieel als op het gebied van voedingswaarde voegt FrieslandCampina waarde toe. De organisatie is actief in zeer competitieve markten en moet daarom blijven innoveren. Denk bijvoorbeeld aan het recent gelanceerde Chocomel Vers, in het verse zuivelschap.

Commerciële afdeling

De commerciële afdeling van FrieslandCampina kent een matrixstructuur, waarbij de Brand Teams leidend zijn. Een Brand Team bestaat uit een Brand Leader, een Commercial Business Lead en een counterpart vanuit Finance. De Brand Leader vertegenwoordigt Marketing, de Commercial Business Lead is de afvaardiging vanuit Sales en Trade Marketing. Samen zijn zij P&L verantwoordelijk voor het merk via alle kanalen. Zij hebben gemeenschappelijke targets voor het merk: Volume, EBIT, Value Share en Initiative Success Rate.

Vacature: Revenue Manager

De Revenue Manager levert een zeer belangrijke bijdrage aan de commerciële agenda en strategie van FrieslandCampina om zowel in waarde als rendement te groeien. Hij/zij heeft het overzicht over de commerciële plannen, rekent door wat de impact hiervan is en stuurt waar nodig bij. Een sterk analytische en impactvolle rol.

Intellectuele uitdaging

De Revenue Manager rapporteert aan de Trade Marketing Director, Dieuwer van Staveren, en stelt samen met haar een jaarlijks waarde-rendementsplan op als één van de kernonderdelen van de jaaronderhandelingen. Hij/zij stemt met de Commercial Business Leads prijshuizen en consumenten-adviesprijzen af, in lijn met de ontwikkeling van de melkprijs.

“De verantwoordelijkheid van deze rol is kanaaloverstijgend – van retail tot horeca en foodservice. Dat moet ook wel, want de afzetmarkt verandert snel door trends als kanaalblurring en consolidatie.” – Dieuwer van Staveren, Trade Marketing Director

Cruciaal voor de klantrelatie

De Revenue Manager heeft het overzicht over alle Brand- en Account-teams, en leidt het Revenue Management Team, bestaande uit afgevaardigden van alle Account-teams.
In de jaaronderhandelingen met klanten maakt FrieslandCampina afspraken over onder meer volumes, marges en marketingbudgetten. De Revenue Manager berekent of deze afspraken gehaald zullen worden door de som van de commerciële plannen van alle Brand Teams, en stuurt waar nodig bij. Dit is dan ook een cruciale rol voor de relatie tussen FrieslandCampina en haar verkooppartners.

Ook intern een centrale rol

Daarnaast coördineert de Revenue Manager de meeting en rapportage van actuele marktprijzen en analyseert hij/zij de ROI van investeringen, prijselasticiteit en promotie-effectiviteit. Hij/zij signaleert op basis daarvan kansen om waarde en rendement te laten groeien, geeft advies over portfoliomanagement en initieert en coördineert relevante initiatieven. Kan de marketingmix efficiënter worden ingestoken? Dan is de Revenue Manager degene die het ontdekt én met adviezen komt. Ook automatisering en dashboarding op dit gebied vallen onder de Revenue Manager. Zo is recent de tool Visualfabriq uitgerold voor onder andere planning.

Ambitieus

FrieslandCampina staat bekend als een werkgever waar outperformers snel door kunnen groeien. Ook deze rol is een uitstekende landing spot voor ambitieuze kandidaten. Afhankelijk van de kandidaat kan een mogelijke vervolgstap bijvoorbeeld Hoofd Controlling & Commercie of Sales Director zijn.

Ervaring

Voor deze rol is een sterk strategisch en analytisch profiel gewenst. Ervaring als Consultant ligt voor de hand, maar ook Private Equity en Finance zijn relevant. Sterke communicatie- en presentatievaardigheden in Nederlands en Engels zijn een must.

Persoonlijkheid

  • Daadkracht en overtuigingskracht
  • Commerciële mindset
  • Nieuwsgierig
  • Strategisch
  • Ambitieus

FrieslandCampina werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Martine Francken via martine@topofminds.com.

Contact

Martine Francken Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.