Programmastrateeg

Programmastrateeg

 • Consulting Exit
 • Logistics
 • Utrecht
 • Vanaf 5 jaar werkervaring
 • 4825 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de ProRail werkgeverspagina voor andere vacatures

Kandidaatprofiel

 • Consultant/Associate/Engagement Manager/Project Leader
 • Bij top-tier strategiebureau
 • Met maatschappelijke interesse
 • Nieuwsgierig
 • Kritisch
 • Open en benaderbaar

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwen pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, en mannen al bij 60%. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

 

Download volledig profiel

ProRail is verantwoordelijk voor het Nederlandse spoornetwerk: aanleg, onderhoud, capaciteitsmanagement, veiligheid, én (samen met NS) de aanleg en het beheer van stations. Zo faciliteerde ProRail voor de coronacrisis dagelijks zo’n 1,1 miljoen treinreizen. Maar de bevolking blijft groeien, en de vraag naar (duurzame) mobiliteit zal – na covid – enorm stijgen. Daarom versterkt ProRail het Team Strategie & Ontwikkeling met strategieconsultants van verschillende niveaus van senioriteit.

Over ProRail

ProRail monitort, onderhoudt en bedient het spoorwegnet in nauwe samenwerking met de verschillende goederen- en reizigersvervoerders. Zij maken daarbij gebruik van traditionele hardware (het spoor en stations) en state-of-the-art digitale technologie (o.a. voor besturen van al het treinverkeer en het monitoren van de staat van het spoor).

ProRail heeft als missie Nederland nu en in de toekomst per spoor te blijven verbinden. Daarmee staat het bedrijf voor een grote uitdaging, want de vraag naar (inter)nationale mobiliteit, en de nadruk op duurzaamheid daarbinnen, zal de komende jaren enorm stijgen. Om dit op te vangen heeft ProRail zich tot doel gesteld de spoorwegcapaciteit uit te breiden en optimaal te benutten; het netwerk zo betrouwbaar mogelijk te maken; en de technologie te verduurzamen. Deze ambitie heeft implicaties voor zowel de dagelijkse operationele realiteit, als voor de strategische roadmap tot aan 2040.

Verbinden, verbeteren en verduurzamen
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden spelen er in de breedte van de organisatie strategische vraagstukken. Daartoe moet de manier van werken in het bedrijf bovendien gemoderniseerd worden. ProRail heeft al een verandertraject in gang gezet, waarbij de focus ligt op meer agile samenwerking tussen disciplines, kortere doorlooptijden, en het volop benutten van de mogelijkheden van datagedreven werken en digitalisering.

“De uitdagingen waar we op dit moment voor staan zijn ontzettend interessant en relevant. Hoe gaan treinverkeer en mobiliteit er bijvoorbeeld uitzien na covid? En wat gebeurt er met het thema vervoer als de klimaatambities in Nederland scherper geformuleerd worden? Maar ook: hoe zorgen we dat de komende jaren veertig procent meer werk aan het spoor verzet kan worden? Hoe zorgen we dat het netwerk ook met dertig procent meer verkeer bestuurbaar en te onderhouden blijft, terwijl een groot deel van onze medewerkers de komende jaren met pensioen gaat? Waar kunnen we digitalisering toepassen om het bereiken van onze doelen te versnellen?” ­– Timo Idema, Head of Strategy bij ProRail

Team Strategie & Ontwikkeling
Bovengenoemde uitdagingen betekenen een noodzaak voor strategische denkkracht en slagvaardigheid. Het nieuwe, centrale Team Strategie & Ontwikkeling, momenteel o.a. bemand door vier oud-strategieconsultants, een Duurzaamheidsmanager, en een Transformatiemanager, wordt hiertoe uitgebreid met meerdere strategische profielen van topniveau. Implementatieleiders, die rapporteren aan de Transformatiemanager, behoren ook tot dit team – dat rechtstreeks aan de CEO rapporteert.

Het Team Strategie & Ontwikkeling heeft enerzijds bovengenoemd verandertraject samen met de business ontworpen, en leidt de implementatie hiervan. Anderzijds moet het team zich nu met de business gaan buigen over de verschillende scenario’s op het gebied van duurzaamheid, internationaal treinverkeer, bevolkingsgroei, vergrijzing, de toekomst van mobiliteit, en de rol van treinverkeer hierin – van nu tot 2040. De stakeholders hierbij bevinden zich niet alleen binnen ProRail. Ook partners zoals de NS, andere reizigers- en goederenvervoerders, en overheden worden in deze scenario’s betrokken. Om ProRail en het Nederlandse spoornetwerk allebei klaar te stomen voor de toekomst, is het Team Strategie & Ontwikkeling daarom toe aan een forse uitbreiding.

Vacature: Programmastrateeg

Binnen het team is er plaats voor meerdere strategen met een achtergrond bij één van de grote strategiebureaus, op verschillende niveaus van senioriteit. Afhankelijk van hun ervaring zullen zij één of meerdere projecten of programma’s tegelijk gaan leiden. Daarbij zijn strategisch en analytisch vermogen onontbeerlijk, maar het vervolgens in gang kunnen zetten van de implementatie is minstens even belangrijk.

Om zulke projecten en programma’s tot een succes te brengen is het van belang dat de leden van dit team hun weg door het bedrijf goed weten te vinden. ProRail is een nuchtere en vriendelijke organisatie. Openheid en inhoudelijke interesse in de verschillende (technische) werkzaamheden op operationeel gebied komen hier goed van pas. Tegelijkertijd hecht het Team Strategie & Ontwikkeling veel waarde aan kritisch en creatief mee- en tegendenken. Een goede dosis executiekracht en -drive is daarbij noodzakelijk.

De nieuwe Programmastrategen kunnen zich binnen dit team verder profileren als strategisch zwaargewicht, maar de weg naar de lijn staat eveneens open.

“Kandidaten met een prettige en licht bescheiden toon, maar ook het lef om de toekomst met beide handen aan te grijpen en ProRail daar naartoe te leiden, zullen goed in de organisatie passen. Maatschappelijke interesse en nieuwsgierigheid brengen je hier echt verder.” – Marjolein Neisingh, Programmamanager bij ProRail

 

Interesse? 

ProRail werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Martine Francken via martine.francken@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

 

Contact

Martine Francken Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.