Programmamanager Platformorganisatie

Programmamanager Platformorganisatie

 • E-commerce
 • Consumer
 • Utrecht
 • 509 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de bol.com vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Bol.com is zonder twijfel het grootste winkelplatform van Nederland & België. Het is de winkel van ons allemaal, de speciaalzaak voor iedereen. Het enthousiasme waarmee klanten hun platenkast, gereedschapskist of tassenverzameling via bol.com aanvullen is de drijfveer tot continu verbeteren en vernieuwen. Bol.com heeft dus een passie voor haar klanten, maar ook voor haar retailpartners. Want om het extreem brede assortiment van ruim 15 miljoen artikelen te realiseren, leunt ze sterk op haar partners.

De transitie van retailer tot platform

Bol.com onderhoudt een relatie met 19.000 professionele winkels en particuliere aanbieders die verkopen via bol.com. Een online relatie, wel te verstaan. Die het meest succesvol is wanneer ze gestoeld is op wederzijds vertrouwen en een gedeelde passie voor de beste klantervaring. De partners van bol.com vertrouwen erop dat hun producten zo goed mogelijk worden aangeboden. Verkopen via bol.com is met een aandeel van 40% van de volledige omzet van bol.com een belangrijk en uniek fundament voor de toekomst van bol.com. Het is in korte tijd snel gegroeid en de ruimte voor verdere groei is enorm. De nieuwe, categorie-overstijgende afdeling Netwerk & Groei optimaliseert de dienstverlening van verkopen via bol.com. Daarnaast leidt ze de interne transitie die gepaard gaat met de beweging van zelf-inkopende e-tailer naar hybride platformorganisatie. Om het huidige succes te waarborgen en om de potentie te verzilveren.

Partners faciliteren

Erik-Jan Quik, Director Netwerk & Groei: “Waar Google voor veel mensen het startpunt is van online winkelen, verschuift wat mij betreft deze rol binnenkort naar bol.com. Mede dankzij de kracht van verkopen via bol.com, wat voor een blijvend snelle groei van ons al zeer brede aanbod zorgt. We hebben veel te bieden aan retailers, zowel pure players als online winkels kunnen met bol.com veel succesvoller zijn dan op eigen kracht. Mijn filosofie is 
dat onze partners zich moeten concentreren op waar zij goed in zijn. En daar wil ik verder in gaan dan Amazon dat doet. Geen focus op marge-onderhandelingen vanuit een machtspositie, maar een dienstverlenende houding gericht op het faciliteren van onze partners.”

“De transformatie die bol.com doormaakt van een ‘klassieke’ online winkel naar een innovatieve platformorganisatie is ongekend. De grootste retailer van Nederland wordt een hybride bedrijf: retailer én platform – dat is nog niet eerder vertoond.” Erik-Jan Quik, Director Netwerk & Groei

Vacature: Programmamanager Platformorganisatie

Netwerk & Groei is voortdurend bezig met strategische proposities om de klantervaring te optimaliseren. Zo ook bij de beweging naar een platformorganisatie. Marianne van Buul, Manager Netwerk, Visie en Coördinatie: “De vraag is niet of we meer uit ons verkoopplatform kunnen halen, maar welke strategie de enorme belofte het snelst inlost. Daarbij hebben we oog voor de commerciële en operationele aspecten, maar net zo goed voor de beleidsvoering om het netwerkdenken in alle lagen van de organisatie te laden.”

“Het concept netwerkorganisatie is een enorme groeimotor voor bol.com.” – Marianne van Buul, Manager Netwerk, Visie en Coördinatie

Er bestaat een spanningsveld: veel van de medewerkers van bol.com zien het bedrijf nu primair nog als winkel. Maar het is ook een platform. Deze winkelgedachte geeft te weinig aandacht aan het partnerproces, waarbij bol.com niet zelf handelt maar faciliteert. Iemand moet de belangen van 19.000 partners behartigen. Zo’n organisatieverandering handen en voeten geven is bij bol.com een zeer inspirerend proces. Van Buul: “Mensen krijgen hier energie van nieuwe dingen.” De Programmamanager Platformorganisatie deelt uiteraard dit enthousiasme.

Een onderscheidende visie

De basis van zijn/haar (net)werk is hierbij het vormen van een onderscheidende visie, waarbij geldt dat bol.com geen kopie van gevestigde netwerkorganisaties wil zijn. Hij/zij vraagt zich voortdurend af: zijn we met de juiste projecten bezig? Sluit de uitvoering nog wel aan bij de strategie? Wat gebeurt er allemaal in ons netwerk en betrekken we het personeel en de directie daar goed genoeg bij? Hoe krijgen we onze individuele zelfstandig opererende verkoopsilo’s samen in één harmonisch platform? Hoe gaan we van op-eigen-houtje dingen doen per afdeling, naar samenwerken met externe partners?

[box style=”rounded” border=”full”]

Programmamanager Platformorganisatie is de verzamelnaam voor een:

 • Veelzijdige verbinder met stevige ervaring op e-commerce en marketplace gebied;
 • Allround-projectmanager op het snijvlak van business analyse, strategie en IT;
 • Kritische gesprekspartner die de conversatie aangaat en bereid is impactvolle beslissingen
te nemen of effectief te escaleren;
 • Programmamanager nieuwe stijl die verandermanagement niet predikt maar in de
praktijk brengt;
 • Aanpakker die Agile kan werken net als omgaan met P&L-verantwoordelijkheid;
 • Visionair die verder kijkt dan morgen.

[/box]

[box style=”rounded” border=”full”]

Taken en verantwoordelijkheden:

 • Vormgeven van de visie die aansluit bij de verdere ontwikkeling van bol.com als hybride
organisatie;
 • Uitdragen van deze visie door interactie met het hele bedrijf;
 • Aanjagen van netwerk-gerelateerde verbeterprojecten en innovatie-initiatieven;
 • Betrekken, engageren en verbinden van alle business stakeholders;
 • Leiden van een of meerdere multidisciplinaire projectteams;
 • Problemen oplossen door opties te schetsen vanuit visie en facts.

[/box]

Bol.com werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie of om te solliciteren contact op met Auke Bijnsdorp via Auke@topofminds.com.

Contact

Programmamanager Platformorganisatie Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.