Productmanager B2B

Productmanager B2B

  • Marketing
  • Financial Services
  • Amsterdam
  • Vanaf 6 jaar werkervaring
  • 2201 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de ABN AMRO vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

ABN AMRO is veel meer dan alleen standaard bankdiensten. De bank ontwikkelt voortdurend ook producten die klanten, naast financiering, nodig hebben voor hun bedrijf. Het team van Strategic Partnerships is daarvoor verantwoordelijk. De Productmanager B2B krijgt de lead als een idee is uitgewerkt en zorgt dat het nieuwe product in de markt wordt gezet.

Over ABN AMRO

ABN AMRO heeft een duidelijk doel: ‘banking for better, for generations to come’. Om dit te bereiken, kijkt deze bank, die zich richt op Nederland en Noord-West Europa, bij alles wat zij doet of het nóg beter kan. Door de juiste keuzes te maken, wil zij een positieve en duurzame bijdrage aan de samenleving leveren.

De strategie van ABN AMRO kent drie pijlers: klanten helpen met verduurzamen, een vlekkeloze en snelle bediening van klanten én investeren in een toekomstbestendige bank. Om deze prioriteiten sneller te realiseren en nog meer kracht bij te zetten, bouwt ABN AMRO via partnerships aan zogenoemde beyond-banking-proposities. Deze richten zich op het helpen en ontzorgen van de ruim 350.000 zakelijke klanten. Denk aan innovatieve boekhoudoplossingen, cybersecurity, dealplatforms en verduurzamingstools. Belangrijk element is dat hierbij de allernieuwste technologieën van partners worden gebruikt.

Strategic Partnerships
De afdeling Strategic Partnerships is binnen ABN AMRO Commercial Banking opgezet in lijn met de strategie om digitalisering, innovatie en verduurzaming te versnellen. Dit groeiende team van 14 fte’s ontwikkelt producten die zijn geïnitieerd door de eigen exploratieteams. Bij die exploraties worden de grootste klantproblemen geïdentificeerd binnen drie thema’s: Financial & Business Management, Sustainability en Cybersecurity & Fraud. Vervolgens wordt gekeken of daar oplossingen aan te koppelen zijn die klanten helpen efficiënter te werken, de switch te maken naar een meer duurzaam business model of meer in control en veiliger te zijn.

Doorgaans wordt bij het bouwen van een product gekozen voor een partnership, veelal met fintechs, bigtechs en techbedrijven met focus op verduurzaming.

Strategic Partnerships werkt samen met de saleskanalen binnen Commercial Banking. De scope is de hele zakenbank, van kleine klanten tot de allergrootste corporates, maar ook de ondernemer zelf kan gebruik maken van de oplossingen. De sfeer in de teams is informeel, vergelijkbaar met die van een start-up. Tegelijkertijd moet de Productmanager wel de weg weten binnen een corporate.

Strategic Partnerships bestaat uit twee teams: Partnership Managers en Productmanagers. De beyond-banking teams zijn end-to-end ingericht, zodat ze alle skills hebben om een product snel naar de markt te brengen. Vanaf start validatie zitten er innovation experts bij, propositiemanagers, partnership managers en ook collega’s vanuit de business en de functions.

  “Ondernemers willen ondernemen en dit gaat veel verder dan alleen bankieren. Daarom realiseren wij met onze partners nieuwe ‘ beyond banking’ producten en diensten om hen daarbij te helpen.” – Jan Willem van Delft, Proposition Manager Strategic Partnerships

Vacature: Productmanager B2B

De Productmanager B2B  zorgt ervoor dat een product daadwerkelijk in de markt wordt gezet en verder getest en gevalideerd wordt. De basis is er al: de eerste testfase is achter de rug, er zijn klanten in zicht, er is een partner en een roadmap. Hij/zij brengt dat allemaal samen en maakt er een logisch, opbouwend verhaal van, en neemt de stakeholders daarin mee. Inclusief de items die moeten worden verbeterd, want er is alle ruimte om het product verder te kneden. De Productmanager B2B is daarbij het aanspreekpunt. Hoe wil de zakelijke klant benaderd worden? Wat worden de positionerings-, marketing-, sales- en contentstrategieën? Welke (social) kanalen zijn geschikt? Hij/zij heeft de antwoorden.

Dankzij eerdere ervaring met product management en ownership kan de Productmanager B2B een heldere visie neerzetten en deze, zowel intern als extern, met verve verdedigen. Niet alleen bij de partner, maar ook bij het senior management, want zij moeten ook overtuigd worden. In dat hele traject trekt hij/zij alles uit de kast om te kijken wat werkt, en wat niet, net zolang totdat er een steady product staat dat klaar is voor de overdracht naar de business as usual. Daarna begint de Productmanager B2B aan een nieuw product. Doorgaans wordt aan 1 of 2 producten tegelijkertijd gewerkt.

Specialistische kennis voor te ontwikkelen strategieën en concepten is niet nodig, omdat wordt samengewerkt met de verschillende afdelingen van de bank. Wel neemt de Productmanager B2B op sales en marketing vlak de lead in het multidisciplinaire team.

Strategic Partnerships is direct gelinkt aan het senior management. Voor snelle besluitvorming is er een Partnership Board. Hierin zitten een lid van het Executive Committee, evenals de Business Line CFO, de Chief Digital Officer, de Head ABN AMRO Ventures en de Chief Innovation Officer. Floris van Ommeren, Head of Strategic Partnership, is de chair van de Partnership Board.

“Het mooie van de functie is de snelheid van ontwikkeling en aansluiting in het hart van de strategie van ABN AMRO. Het is een unieke positie in de markt waarbij je direct de ontwikkelde oplossingen toetst bij klanten, en een jaar later het resultaat in de schappen van ABN AMRO ziet liggen.” – Floris van Ommeren, Head of Strategic Partnerships

Interesse? 

ABN AMRO werkt voor invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Catherine Visch via catherine.visch@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Catherine Visch Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.