Operationeel Manager

Operationeel Manager

 • Operations
 • Health
 • Zoetermeer
 • Gepubliceerd op: 29 februari 2024
 • Vanaf 8 jaar werkervaring
 • 988 views

Kandidaatprofiel*

 • Ten minste 8 jaar ervaring
 • Met operationele processen
 • Binnen de uitzendbranche
 • Waarvan minimaal 2 jaar in een leidinggevende positie
 • Ervaring met opschaling
 • Stakeholdermanagement

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

Direct solliciteren

VariantZorg levert zorgverleners op flexbasis binnen de thuiszorg en verpleeghuiszorg. Uniek aan VariantZorg is dat het de zorgverleners centraal stelt, zodat zij op hun beurt hun cliënten centraal kunnen stellen. De Operationeel Manager is verantwoordelijk voor de interne organisatie en leidt de snelle groei in goede banen.

Over VariantZorg

VariantZorg bemiddelt tussen zorgverleners en zorginstellingen en is onderdeel van stichting Fundis, een netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties dat zich richt op kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Binnen dit netwerk is VariantZorg verantwoordelijk voor de flexibele staffing van verzorgenden en verpleegkundigen bij verschillende (thuis)zorginstellingen. De organisatie is opgericht vanuit de missie om zorgtekorten aan te pakken en zorgverleners goed te verzorgen.

Tot een aantal jaar geleden werkte VariantZorg vooral met verzorgenden en verpleegkundigen in loondienst: een bestand van zo’n vijfhonderd professionals. Ook organiseerde VariantZorg alle inkoop van externe flexwerkers bij bemiddelings- en uitzendbureaus. Drie jaar geleden begon VariantZorg daarnaast met de rechtstreekse bemiddeling van zzp’ers, een snelgroeiende groep in deze sector. Inmiddels heeft VariantZorg achthonderd zzp’ers in het bestand. Sinds vorig jaar is er een grote, strategische uitbreidingsstap gezet: VariantZorg is deze zzp’ers naast intern, binnen het Fundis-netwerk, ook extern gaan bemiddelen.

Zorgverleners centraal
VariantZorg is er voor de verzorgenden en verpleegkundigen en gelooft dat het cruciaal is hen te faciliteren en waar mogelijk te ontzorgen. Bij deze organisatie staan de professionals centraal. Door hen zowel inhoudelijk als op praktisch en logistiek vlak te ontzorgen, kunnen zij zich zoveel mogelijk op het echte zorgwerk richten. Maar VariantZorg is er ook voor de zorgverleners om de leuke én moeilijke kanten van werken in de zorg te bespreken. Bij VariantZorg betekent dit bijvoorbeeld dat voorkeurswerktijden van zorgverleners worden gerespecteerd, in plaats van professionals te dwingen hun rooster aan te passen aan wat een zorginstelling of cliënt gewend is.

De recente strategische keuze om ook buiten het Fundis-netwerk staffing te verzorgen, vereist een commerciëlere aanpak. Er moeten bijvoorbeeld relaties worden opgebouwd met externe opdrachtgevers. De groei die met deze stap, en met het nog altijd groeiende bestand zzp’ers, gepaard gaat moet efficiënt ondersteund en in goede banen geleid worden. Dit wordt de verantwoordelijkheid van de Operationeel Manager.

Vacature: Operationeel Manager

De Operationeel Manager krijgt de leiding over de interne operatie bij VariantZorg. Voorbeelden hiervan zijn planning en capaciteit, talent en kwaliteit en het stroomlijnen van processen om het groeiende bestand klanten en zzp’ers effectief te faciliteren. De Operationeel Manager fungeert als sparringpartner en interne tegenhanger van de Algemeen Directeur. De Algemeen Directeur is het gezicht van de organisatie en is verantwoordelijk voor de strategie. De Operationeel Manager vertaalt deze strategie naar concrete projecten en initiatieven om VariantZorg in staat te stellen een groeiend bestand aan verzorgenden en verpleegkundigen uitstekend te bedienen.

Met deze vertaalslag is al een begin gemaakt: de Algemeen Directeur heeft een aantal initiatieven geïdentificeerd die de Operationeel Manager zal gaan uitvoeren. Hierin zijn goed stakeholdermanagement en prioriteren van groot belang. De Operationeel Manager maakt realistische keuzen over de stappen die nu, later of nog helemaal niet moeten worden genomen en communiceert dit transparant en overtuigend naar zowel de Algemeen Directeur als het team. Zo creëert zij/hij rust in een dynamische en snelgroeiende organisatie. Die organisatie kent op dit moment 31 collega’s, van wie de vijf relatiemanagers (onder andere verantwoordelijk voor de contacten en contracten met opdrachtgevers en zorgverleners), het hoofd Planning en de manager Human Talent & Kwaliteit onder de directe leiding van de Operationeel Manager komen te vallen.

De strategie van VariantZorg richt zich op de core business: het inzetten van zorgverleners. Ondersteunende functies, zoals IT en finance, zijn daarom uitbesteed. De Operationeel Manager buigt zich dus over de stroomlijning en uitvoer van de inhoudelijke operatie. Daaronder vallen bijvoorbeeld de recruitment- en onboardingsprocessen en het garanderen van snelle en behulpzame communicatie met een aldoor groeiend bestand aan zorgverleners. Hierin staat de zorgverlenersreis centraal: van eerste contact en rekrutering, naar onboarding en uitzending met toegankelijke logistieke en inhoudelijke ondersteuning.

“Als we groeien naar vijfduizend zorgverleners komen we niet meer weg met processen die in een Excelbestandje zijn geregeld. De interne organisatie heeft behoefte aan rust en duidelijkheid, zodat we de groei gezamenlijk kunnen waarmaken. Daar gaat de Operationeel Manager voor zorgen.” – Christiaan Kaminski, Algemeen Directeur

Dit is een betekenisvolle rol voor een kandidaat met minimaal tien jaar operationele en leidinggevende ervaring in de uitzendbranche. Zij/hij heeft ervaring met snelle opschaling en kan processen en projecten goed bewaken. Zij/hij bedient zich van de juiste managementtools om strak leiding te geven waar nodig, maar heeft ook de nodige flexibiliteit om te kunnen meebewegen. Daarnaast weet de Operationeel Manager wanneer zij/hij welke stijl moet gebruiken. De uitdaging zit vooral in de snelheid waarmee de organisatie aan het groeien is en in het vinden van de juiste balans tussen het ambitieuze enthousiasme van de organisatie enerzijds, en anderzijds het bewaken van de rust die nodig is om daadwerkelijk stappen te zetten.

Interesse?

VariantZorg werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Charlotte Braat via charlottebraat@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Charlotte Braat Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Solliciteer op deze functie

Operationeel Manager

 • Vul je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen

 • Hidden
 • Deel je CV en optioneel LinkedIn URL
 • Max. bestandsgrootte: 10 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.