Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement

Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement

Utrecht

E-commerce, Retail

Consulting Exit, Digital

Publicatie: 11 juni 2018

Met zo’n 15 miljoen artikelen in zijn online schappen kan bol.com zich met gemak de grootste winkel van Nederland en België noemen. Sinds de integratie van bol.com plaza is de e-tailer getransformeerd van online winkel naar online platform. Een waar een derde van de artikelen afkomstig is van externe leveranciers. De Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement ontwikkelt een faciliterende partnerstrategie en leidt projecten die bijdragen aan de verdere groei en schaalbaarheid van bol.com.

Bol.com: de grootste speciaalzaak van Nederland

In 1999 opende bol.com zijn digitale deuren. In bijna twintig jaar is de e-tailer uitgegroeid tot de online marktleider op het gebied van boeken, elektronica, muziek, games en huishoudelijke artikelen. Sinds 2011 biedt bol.com externe verkopers de mogelijkheid om producten te verkopen via bol.com plaza. Externe leveranciers maken dankbaar gebruik van het grote bereik van de e-tailer en bol.com profiteert van de voordelen van een groot assortiment. Inmiddels komt zo’n 40 procent van de omzet uit plaza, waardoor de externe partners een cruciale rol spelen in de verdere groei van het online platform.

Strategische inkoop

‘Innovatie’ is het sleutelwoord van bol.com. Aan de hand van data worden de nieuwste inzichten direct omgezet in tastbare verbeteringen. Of het nu gaat om nieuwe manieren van productpresentatie of de uitbreiding van het plaza-model. Dit plaza-model is een succesformule omdat het de voordelen van een groot assortiment oplevert, zonder de risico’s en complexe supply chain van een grote voorraad. Maar het model confronteert inkopers wel met complexe optimalisatievraagstukken op het gebied van pricing en performancemanagement van leveranciers. De Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement ondersteunt de 41 winkelteams om deze vraagstukken op te lossen.

Vacature: Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement

De Manager Strategische Inkoop & Leveranciersmanagement (SI&L) leidt de ontwikkeling van de Supply Chain & Inkoop-projecten met de meeste impact en rolt deze ook uit. Hij/zij stuurt een team van 14 projectmanagers aan dat de projecten uitvoert en op tactisch niveau incrementele verbeteringen doorvoert in de inkoopstrategie van bol.com.

De Manager SI&L inspireert het team te pionieren op het gebied van strategische inkoop. Het team werkt aan uiteenlopende projecten om continu de inkoop-slagkracht van bol.com te vergroten. Dit doen ze onder andere door de 19.000 partners zo goed mogelijk te faciliteren en integreren in en op het platform. Bijvoorbeeld door de jaarlijkse inkoopcycli met de belangrijkste partners te optimaliseren.

Complexe inkoop

Vaak versterken externe leveranciers het aanbod, maar soms concurreren ze met het eigen aanbod van de e-tailer. De inkoopcomplexiteit die hieruit voortkomt vraagt om een nieuwe manier van denken. Eentje waar op product-, partner- en leveranciersniveau weloverwogen keuzes worden gemaakt door de inkopers uit de 41 winkelteams. De Manager SI&L ontwikkelt een Network Sourcing-strategie om dit complexe proces in te richten en ondersteunt het team deze en andere verbeteringen te integreren.

Naast deze projecten werkt de Manager SI&L mee aan het ontwikkelen van een winkeloverstijgende partnerstrategie waarin bol.com zijn partners breder faciliteert. Bijvoorbeeld door hen te helpen traffic naar product- of merkpagina’s te genereren of nieuwe producten te lanceren.

De Manager SI&L rapporteert direct aan de Manager Sourcing Excellence Bram van Driel en maakt samen met zeven counterparts onderdeel uit van het MT Sourcing Excellence. Zij zijn belangrijke stakeholders voor de Manager SI&L: ze voorzien hem/haar van praktijkkennis, (big) data-analyses en ingangen naar andere afdelingen binnen bol.com.

Kandidaatsprofiel

Persoonlijkheid

  • Analytisch
  • Datadriven
  • Sterke stakeholdermanager
  • Conceptuele denker

Ervaring

  • Wo-opgeleid
  • Minimaal zeven jaar ervaring als programma- of projectmanager bij een aansprekende inkooporganisatie, of minimaal projectmanagerniveau als (strategy) consultant
  • Leidinggevende ervaring
  • Ervaring of affiniteit met inkoop is een pre

Bol.com werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn@topofminds.com.

Recruiter Top of Minds Amsterdam

Annelijn Nijhuis

Consultant

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview