Mute video

Mute video

Unmute video

Mute video

Manager Strategic Sourcing

Manager Strategic Sourcing

  • Consulting Exit
  • Technology
  • Veldhoven
  • Vanaf 5 jaar werkervaring
  • 2194 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de ASML vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

ASML is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van chipproductieapparatuur. Met haar geavanceerde technologie stelt ASML haar klanten in staat om steeds snellere, kleinere, goedkopere en energiebesparende computerchips te ontwikkelen. De functie van Manager Strategic Sourcing is perfect voor een strategieconsultant op Engagement Manager/Project Leader niveau met een focus op de supply chain en sourcing die op zoek is naar een impactvolle rol met veel exposure en uitdagende vervolgstappen.

Over ASML

ASML bedenkt en ontwikkelt complexe technologie en apparatuur die de halfgeleiderindustrie gebruikt om transistors en computerchips te maken. De fabrikant houdt Moore’s Law in leven door haar klanten in staat te stellen steeds kleinere, goedkopere en krachtigere halfgeleiders te produceren. ASML is een stimulans voor innovatie en verlegt de grenzen van wat mogelijk is.

Het hoofdkantoor van de marktleider op het gebied van lithografie bevindt zich in Veldhoven. Wereldwijd werken er bijna 25,000 mensen bij ASML, verspreid over 60+ kantoren in 16 landen. In 2020 was de totale omzet 14 miljard euro. De sleutel tot het succes is de sterke focus op R&D, productie en klantenservice. Daarom wordt meer dan een derde van het personeelsbestand van ASML en bijna 2,2 miljard euro per jaar besteed aan R&D.

Sourcing en make-buy is de sleutel
De lithografiesystemen van ASML zijn opgebouwd uit tienduizenden onderdelen, die bijna allemaal door leveranciers worden vervaardigd. Beslissen welke competenties (ontwikkeling en productie) in eigen beheer worden gebouwd en welke extern worden ingekocht, is de sleutel tot succes. Een ander belangrijk onderdeel van de strategie van ASML is het ondersteunen van haar leveranciers bij de uitvoering van de sourcing.

Aangezien de ingekochte goederen 85 procent van de totale productiekosten uitmaken, is het veilig om te stellen dat de toekomst van ASML afhankelijk is van haar leveranciersnetwerk. Als hightech systeemintegrator richt het bedrijf zich op de ultieme uitbesteding en integratie van haar supply chain om de bevoorrading op lange termijn veilig te stellen.

Vacature: Manager Strategic Sourcing

De Manager Strategic Sourcing is verantwoordelijk voor de voorbereiding van de make-buy beslissingen voor het Executive Committee. Deze professional zal de leveringsstrategie voor onderdelen als Optica, Mechatronica & Mechanica en Electrical Sourcing ontwikkelen samen met zowel de verantwoordelijke Category Manager als alle intersectorale stakeholders: Technology, Operations, Finance en Legal. Zij/hij zal de leveranciersbasis inrichten, een vroege betrokkenheid van leveranciers bij ontwikkelingsprojecten creëren, de leveringscapaciteit op lange termijn in evenwicht brengen met de verwachte markteisen, strategische lock-ins voorkomen, de dealstructuren optimaliseren om de Total Cost of Ownership (TCO) van ASML te maximaliseren, en nieuwe leveranciers scouten. De Manager Strategic Sourcing bouwt ook expertise op – of heeft expertise op het gebied van strategische dealstructuren en dealmaking, om verschillende sourcing strategieën uit te voeren en optimaal te benutten.

De Manager Strategic Sourcing rapporteert aan Mark van Spall, Senior Director Strategic Sourcing, en heeft regelmatig contact met het senior management en de Raad van Bestuur.

“Een Manager Strategic Sourcing heeft een enorme impact op de business. ASML groeit snel en heeft een veelbelovende toekomst. Dit maakt het een geweldig bedrijf om nu deel van uit te maken, zeker als je een achtergrond in consulting hebt.” – Paul van Meel, Manager Strategic Sourcing bij ASML

Strategische visie op sourcing
Het Strategic Sourcing team richt zich op het ontwikkelen van een strategisch, hoogstaand perspectief op sourcing. Ze ontwikkelen een diepgaand inzicht in hoe make-buy beslissingen worden genomen en hoe het leverancierslandschap ASML in staat stelt om haar langetermijndoelstellingen te behalen. Ze stimuleren analyses om hypotheses te testen en verbeteringen in het zakelijke landschap te identificeren, bijvoorbeeld door middel van product-marktvooruitzichten, TCO-financials en kwaliteitsstudies.

De Manager Strategic Sourcing geeft ook leiding aan een cross-sectoraal team dat beslist over in-house versus uitbestede productontwikkeling en productie. Hieronder valt het beoordelen van de fit met potentiële leveranciers, het structureren van business cases en het opstellen van voorstellen ter goedkeuring op ExCom-niveau.

Sterke carrièrevooruitzichten
Het Strategic Sourcing team is een bewezen landingsplaats voor topconsultants en stelt hen in staat om een veelbelovend carrièrepad binnen ASML in te slaan. In de afgelopen jaren hebben verschillende consultants met succes de overstap gemaakt van bedrijven als Roland Berger, EY-Parthenon en KPMG. Mogelijke volgende stappen zijn productmanagement, corporate marketing of een meer senior sourcing rol (bijvoorbeeld category management). De Manager Strategic Sourcing werkt internationaal, deze rol gaat dan ook gepaard met incidentele zakentrips.

 

Interesse? 

ASML werkt met Top of Minds voor de invulling van deze vacature.
Neem contact op met Catherine Visch
via catherine.visch@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Catherine Visch Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.