Manager Store Design

Manager Store Design

Veghel

FMCG

Marketing, Category Management

Publicatie: 25 januari 2018

De formule van Jumbo is kraakhelder: het bieden van de beste service en het beste assortiment tegen de laagste prijs. Met innovatieve concepten als de Foodmarkt, City Store en Pick-up Point past de food retailer deze strategie breder toe dan alleen in zijn reguliere winkels. Hoe maakt Jumbo zijn in-store communicatieconcept en look-and-feel passend bij elk retail format en toch consistent door al deze formats heen – zonder dat dit ten koste gaat van de praktische uitvoerbaarheid en kosten? Dat vereist een Manager Store Design (verantwoordelijk voor een team van 6 fte) die zowel strategisch als operationeel sterk is.

Jumbo supermarkten

Jumbo groeit. Zo hard dat het inmiddels de snelst groeiende food retailer van Europa is. Dat komt ten eerste door de passie voor food die doorklinkt in alles wat Jumbo doet. Bijvoorbeeld in de succesvolle nieuwe concepten als de City Stores, Jumbo.com Pick-up Points en Foodmarkten, waarvan er dit jaar verschillende zullen bijkomen. Ten tweede heeft Jumbo de afgelopen jaren diverse overnames afgerond, zoals C1000, Super de Boer en La Place. In deze dynamische omgeving moet de Formule te allen tijde staan als een huis. Binnen de directieportefeuille Formule & Formats worden continu nieuwe productconcepten en verdienmodellen (door)ontwikkeld en in de praktijk gebracht. Altijd met oog voor de overkoepelende strategie, operationele kosten en de actuele trends: waar is vraag naar onder welke doelgroepen en welke foodconcepten sluiten daar naadloos op aan?

De organisatie

Store Design is onderdeel van Formule & Formats. Onder deze afdeling vallen vijf aandachtsgebieden: Concept Development, Store Improvement, Store Layout, Store Design en Programmamanagement. Deze zijn verdeeld over drie formats (Foodmarkt, City Store en reguliere winkels). De Foodmarkt focust zich op verse, regionale producten. In de City Store staan gemak en een snelle shopervaring centraal. De reguliere winkels zijn onderverdeeld in acht clusters, gebaseerd op bijvoorbeeld de regio, prijsgevoeligheid en het consumptiegedrag. Ralph Bertrand, Directeur Formule & Formats, rapporteert direct aan Frits van Eerd, CEO van Jumbo.

“De Jumbo City Stores, Foodmarkten en reguliere winkels hebben elk hun eigen publiek en specifieke doelstellingen. De Manager Store Design creëert voor al deze formats één winkelgevoel, met unieke accenten per formule.” – Ralph Bertrand, Directeur Formule & FORMATS bij Jumbo

Manager Store Design

Binnen Formule & Formats is ruimte voor een Manager Store Design. Het is een invloedrijke functie, verantwoordelijk voor het bedenken van designconcepten, het creëren en uitrollen daarvan en het aansturen van een team van zes. De focus is strategisch: de Manager creëert en bewaakt de integraliteit van de verschillende formats, zodat alle in-store uitingen van het desbetreffende format bij de overkoepelende merkwaarden van de formule passen. De Manager Store Design rapporteert aan de Directeur Formule & Formats en fungeert als sparringpartner voor hem en het volledige MT.

Strategisch en operationeel

De Manager Store Design is binnen Formule & Formats eindverantwoordelijk voor Store Design en een belangrijke sparringspartner voor het overige MT van deze portefeuille. Dat betekent dat hij/zij één merkgevoel creëert met specifieke accenten per winkelsoort. Daarbij maakt hij/zij constant de afweging tussen standaardisatie en differentiatie. Gaat de extra aandacht die producten in het versschap krijgen niet ten koste van de kostprijs per vierkante meter? Is een in-store campagne voor seizoensgroente in de Foodmarkt wel binnen budget uitrolbaar? De Manager Store Design bepaalt welk design past binnen de marketingstrategie en bij de huidige trends. Daarbij houdt hij/zij de praktische uitvoerbaarheid en operationele kosten altijd in het achterhoofd. Vervolgens stuurt de Manager Store Design de creatieve bureaus aan tot het uiteindelijke ontwerp gereed is. Daarbij beoordeelt hij/zij ook of een creatief concept in lijn is met de branding, bijvoorbeeld qua kleurgebruik, beeld en tone-of-voice. De Manager Store Design zorgt dat de concepten gerealiseerd worden op de winkelvloer door onder meer Project Managers aan te sturen, vragen van winkel- en regiomanagers te beantwoorden, het nabestelproces te stroomlijnen en een Storedesign-handboek voor de signing & communicatie te ontwikkelen.

“De Manager Store Design vertaalt onze strategie naar de winkelvloer. Dus moet hij of zij ook weten wat retailers bezighoudt en hoe onze winkels geholpen kunnen worden.” – Ralph Bertrand, Directeur Formule bij Jumbo

Leidinggeven

De Manager Store Design staat aan het hoofd van het zeskoppige Store Design Team, verdeeld over drie formats. Zij hebben elk een eigen expertisegebied, variërend van grafische stijl tot materialisatie. De leidinggevende Manager Store Design inspireert en motiveert de teamleden om de afdelingsdoelstellingen te realiseren. Hij/zij zorgt ook dat iedereen binnen het team op de hoogte is van de planning, merkwaarden, zaken die in de pijplijn zitten en markttrends, zodat het team deze kennis kan vertalen naar vernieuwende concepten op de winkelvloer.

Verbinden

Hoe communiceren we de La Place-producten in Jumbo-formats, welke winkel lay-out levert voor City Store de meeste marge op en sluit een winkelcampagne qua look-and-feel aan bij Jumbo.com? Goed Store Design is afhankelijk van uiteenlopende vragen. Om deze goed te kunnen beantwoorden, werkt de Store Design Manager samen met Marketing, Buying & Merchandising en Online. Ook aan de uitvoerende kant spelen veel vragen. Passen de nieuwe schapkaartjes wel op alle stellingen? En wat is de juiste plek voor een display? Om het store design op de winkelvloer tot een succes te maken, onderhoudt de Manager Store Design nauwe contacten met de winkel-, unit- en regiomanagers, Field, Project en Lay-out Managers. Dat alles vereist een Manager Store Design die fungeert als verbinder tussen alle stakeholders.

Denken en doen

Bij Jumbo krijgt de Manager Store Design alle vrijheid om te denken én te doen. Samen met Buying & Merchandisingen Marketing bedenkt de Manager Store Design welk Store Design het beste aansluit bij de producten en strategische doelstellingen. Daarbij wordt creativiteit en ondernemerschap gewaardeerd. Qua ambitie is er volop perspectief: de Manager Store Design kan bijvoorbeeld via Buying & Merchandising of Marketing doorgroeien binnen de gehele organisatie.

PROFIEL

Persoonlijkheid

  • Verbinder
  • Communicatief sterk en overtuigend
  • Situationeel leiderschap
  • Zowel conceptueel als strategisch inzicht
  • Zelfstandig

Ervaring

  • Minimaal 10 jaar
  • Met conceptdesign in de rol van opdrachtgever
  • Met formulemanagement en instore communicatie
  • Leidinggevende ervaring

Jumbo werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds Digital Executives. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Jessica Lim, Consultant bij Top of Minds, via Jessicalim@topofminds.com.

Recruiter Top of Minds Amsterdam

Janko Klaeijsen

Founding Partner

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview

Manager Store Design

De formule van Jumbo is kraakhelder: het bieden van de beste service en het beste assortiment tegen de laagste prijs. Met innovatieve concepten als de Foodmarkt, City Store en Pick-up Point past de food retailer deze strategie breder toe dan alleen in …

Lees meer