Manager Merchandising

Manager Merchandising

 • Utrecht
 • 690 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de bol.com vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Denken vanuit één klant is al een uitdaging. Maar denken vanuit acht miljoen bezoekers en een assortiment van ruim 15 miljoen artikelen, verdeeld over 41 speciaalzaken? Vanuit de ambitie om al die bezoekers een goed gevoel en het juiste product te bezorgen? Veel uitdagender wordt het niet. En zo ziet bol.com het graag. Het grootste winkelplatform van Nederland & België blijft zoeken naar kansen om de klantbehoeften nóg beter te vervullen. De Manager Merchandising vindt die kansen, grijpt ze en zet ze in om nieuwe successen te behalen.

Bol.com: De grootste speciaalzaak van Nederland

Bol.com kan zich met gemak het grootste winkelplatform van Nederland & België noemen. De e-tailer heeft die status bereikt door zichzelf continu opnieuw uit te vinden aan de hand van scherpe data-analyses. Van de verkoopcijfers, de markt, trends en klantgedrag. Bij bol.com zijn de lijnen tussen én binnen de teams kort. Zo worden de nieuwste inzichten uit de data meteen omgezet in schaalbare verbeteringen. In nieuwe manieren om artikelen op verschillende devices te presenteren. Of om de klant overtuigende informatie te bieden, volledig toegespitst op zijn/haar wensen. Om die ambitie in alle 41 specifieke winkels steeds weer waar te maken, is constante innovatie een must. Daardoor is er ruimte voor een Manager Merchandising die de klant bij elk bezoek naar de juiste artikelen leiden.

Vacature: Manager Merchandising

De 41 speciaalzaken binnen bol.com zijn verdeeld over negen verschillende clusters, zoals Elektronica of Huis & Tuin. De Manager Merchandising is verantwoordelijk voor de Merchandising van twee tot vier winkelteams binnen het cluster. Hij/zij stuurt een team aan van vier tot tien medewerkers, bestaande uit Product Specialisten, Brand Specialisten en Promotie Coördinatoren. De Manager Merchandising bepaalt de strategie per speciaalzaak en legt de doelstellingen vast: bijvoorbeeld een toenemende omzet, hogere conversie en een zo hoog mogelijke klanttevredenheid. Vervolgens geeft hij/zij het team de ruimte en de steun om de doelstellingen waar te maken.

Ideale customer journey

Vanachter de computer, tablet of smartphone waant de klant zich in een gastvrije speciaalzaak. De teams zijn perfect op de hoogte van zijn/haar behoeften en weten als geen ander hoe de klant het liefst geholpen wordt. Dat is waar bol.com uiteindelijk op mikt. De Manager Merchandising vertaalt die langetermijnvisie in overtuigende plannen voor de kortere termijn. Daarbij laat hij/zij zich leiden door data. Hij/zij duikt altijd eerst in klant- en marktdata, en komt vervolgens boven met een strategie die zo volledig mogelijk beantwoordt aan de behoeften van de klant.

Barrières wegnemen

Soms voelt de klant een barrière om online te kopen, bijvoorbeeld bij grotere artikelen zoals meubelen, of bij producten die de klant graag van tevoren wil kunnen zien of voelen. De Manager Merchandising neemt die barrière weg. Bijvoorbeeld door zijn/haar team te inspireren om nóg betere content te schrijven, door het product in de context af te beelden, of door de reviews duidelijker uit te lichten.

De Manager Merchandising motiveert ook collega’s buiten het eigen team. Bijvoorbeeld de IT-professionals, die een essentiële rol spelen bij het wegnemen van barrières, onder meer door vooruitstrevende functionaliteiten te bouwen. Daarnaast spoort de Manager Merchandising leveranciers en externe verkopers aan om bij te dragen aan succesvolle marketingplannen, maar ook aan betere content. De Manager Merchandising is veeleisend, maar het contact met collega’s blijft laagdrempelig.

Stakeholder Management

De Manager Merchandising is een ervaren teamspeler, die binnen de winkel nauw samenwerkt met de Sourcing Manager. Hij/zij is een behendig stakeholdermanager die collega’s op alle organisatieniveaus meekrijgt in zijn aanpak. Door zijn/haar scherpe analyses en inzichten in het vak én door de korte lijnen met teamleden en andere collega’s weet de Manager Merchandising altijd waar de juiste kennis zit. Hij/zij brengt die kennis soepel bij elkaar. Zo ontstaat een werksfeer waarbij iedereen elkaar aanspoort om het verschil voor de klant te blijven maken.

Daarnaast beseft de Manager Merchandising dat succes niet alleen wordt verwezenlijkt door het eigen team. Hij/zij benut ook de talenten van andere professionals in het bedrijf, bijvoorbeeld op de afdelingen Online Marketing en Store Excellence. Zijn er nieuwe investeringen nodig? Of belangrijke koerswijzigingen? Dan aarzelt de Manager Merchandising niet om intern de bühne op te gaan. Met zijn/haar ondernemende persoonlijkheid en zijn/haar al even overtuigende data-analyses zorgt de Manager Merchandising steeds dat de benodigde resources vrijkomen.

De Manager Merchandising rapporteert aan de Head of Merchandising, die verantwoordelijk is voor de visie van het gehele cluster.

‘Een succesvolle Manager Merchandising bij bol.com heeft een duidelijke visie op de behoeften van de klant, en de beste manieren om daarop in te spelen. De Manager Merchandising zorgt voor een prettige binnenkomst, een goede landing, en uiteindelijk zorgt hij/zij dat elke klant met een goed gevoel én het juiste product de deur uitgaat.’ – Anne-Floor Jonkman, Head of Merchandising Home & Garden

Voor wie is dit interessant?

Het is een sterk verantwoordelijke rol, zeer geschikt voor een ervaren Merchandising professional die graag de grote lijnen uitzet op basis van data. Iemand die zijn/haar aanpak snel weet te vertalen in concrete doelen en die doelen overtuigend presenteert aan een team van specialisten. Een bevlogen coach, een aanjager die zijn/haar teamleden op een vanzelfsprekende manier inspireert. De Manager Merchandising is analytisch sterk, en heeft een minstens even scherp gevoel voor de behoeften van de klant en de voorwaarden voor een geslaagde customer journey.

Persoonlijkheid

 • Ondernemend
 • Data-driven
 • Slagvaardig
 • Teamspeler
 • Stakeholder Manager
 • Sterke focus op de klant

Ervaring

 • Academisch opgeleid
 • 5+ jaar werkervaring
 • 3+ jaar ervaring in B2C productmanagement
 • Leidinggevende ervaring

Er zijn diverse vacatures voor Merchandising Managers binnen bol.com. Er wordt op basis van achtergrond, ervaring en eventuele voorkeur een match gemaakt met een productcategorie.

Bol.com werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatiecontact op met Suzanne Goedhart-Limmen, via suzanne@topofminds.com.

Contact

Manager Merchandising Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.