Lead Analyst

Lead Analyst

 • Analytics
 • Consumer
 • Zaandam
 • 866 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Ahold Delhaize vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

AH.nl was de eerste online supermarkt in Nederland. En is nog steeds de grootste. Niet alleen dankzij haar marktleiderschap in het fysieke winkellandschap, maar juist ook vanwege een onafgebroken focus op innovatie.

ah.nl

Klanten kunnen hun boodschappen online doen via ah.nl en de mobiele Appie app. De boodschappen worden desgewenst thuis of op het werk bezorgd, maar kunnen ook worden opgehaald bij een AH Pick Up Point. De verschillende digitale formats bieden klanten uitgebreide hulp bij het kiezen en ontvangen van de boodschappen. Thuis, onderweg én in de winkel. Dit winkelgemak zorgt ervoor dat klanten blijven terugkomen en de virtuele winkelmandjes voller worden. Maar dat gaat niet vanzelf, daar schuilt een brede waaier aan uitgekiende functionaliteiten achter.

Insightsfabriek

Albert Heijn is geen standaard e-commerce platform; de contactratio is namelijk extreem hoog (2-3 per week) en elk online boodschappenmandje bestaat uit tientallen verschillende producten. Dit betekent dat er een enorme hoeveelheid data beschikbaar is, informatie die cruciaal is om de beste klantbeleving te kunnen bieden. Samen met de Manager Retention & Insights, Torben Rathmann, bepaalt de Lead Analyst de visie en richting van het Analytics team en zorgt deze dat AH.nl de juiste stappen zet op het gebied van customer analytics. De Lead Analyst wordt zo verantwoordelijk voor het inrichten en optimaliseren van de “insightsfabriek” bij AH.nl.

“We hebben zo veel gave data, dat is uniek in Nederland. Op basis van “test & learn” gaan we op zoek naar de insights waarmee we de concurrentie voor blijven.” – Torben Rathmann, Manager Retention & Insights

Vacature Lead Analyst

De Lead Analyst stuurt een team van vier analisten aan en is ook zelf dagelijks met analyses bezig. Het team richt zich op thema’s als klantwaardesturing, segmentatie, next-best-action-modeling, predictive modeling, machine learning, het evalueren en optimaliseren van campagnes en real-time KPI-monitoring. Een hele mond vol. Waar moet je aan denken? Een paar voorbeelden:

AH.nl stuurt klanten een herinnering wanneer zij langer dan normaal wegblijven. Maar niet iedere klant doet even frequent zijn boodschappen online. Iemand die slechts eens per kwartaal bestelt, wil je niet al na een maand een herinnering sturen. Iemand die wekelijks online bestelt wel al na twee weken. AH.nl  paste de ‘wachttijd tot herinnering’ aan op basis van een eenvoudige analyse van de frequentie van koopgedrag. Het resultaat: een verviervoudiging van de ROI van de herinneringscampagnes.

Albert Heijn is heel flexibel als het gaat om bezorgmomenten van de online bestelde boodschappen, tot op de twee uur nauwkeurig. Maar zijn de logistieke kosten die daarmee gepaard gaan wel evenredig aan de klantwaarde? Een duik in de database kon wel eens aantonen dat vier uur ook goed genoeg is, zonder grote churn gevolgen.

Binnen de organisatie zitten collega’s vaak te springen om de insights die de analisten uit hun rijen en kolommen toveren. Dat geeft veel werkdruk en vraagt om efficiëntie. Zou het niet mooi zijn als de collega’s zelf een aantal standaardanalyses kunnen uitvoeren in het systeem? Zo is het project “self service analytics” ontstaan.

Profiel

Ervaring

 • Het opzetten en/of professionaliseren van een “insightsfabriek” of fact-based marketingorganisatie
 • Inhoudelijk aansturen van analisten en stakeholdermanagement
 • 5-8 jaar werkervaring met het analyseren van data middels o.a. SQL, Excel, SAS tooling (Enterprise Guide), R / Python / Perl en visualisatie (o.a. Tableau)
 • Afgeronde WO-opleiding met data- en/of statistische basis zoals Econometrie, (Technische) Bedrijfskunde, Market intelligence, Technische Scheikunde, Informatiekunde
 • Consultancy is een pre

Persoonlijkheid

 • Communicatief sterk: kan complexe informatie aan een niet-technisch publiek uitleggen
 • Affiniteit met online retail en marketing
 • Gedreven en leergierig
 • Ondernemend en pragmatisch

Ahold Delhaize werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Jessica Lim via jessica@topofminds.com.

Contact

Jessica Lim Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.