Key Account Manager

Key Account Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Utrecht
 • 1021 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de JACOBS DOUWE EGBERTS werkgeverspagina voor andere vacatures

Wereldwijd is Jacobs Douwe Egberts (JDE) een van de marktleiders in koffie en theeIn 2016 verkochten ze voor 5,2 miljard euro aan koffie en thee, met een nettowinst van 82 miljoen euro. In het Nederlandse retaillandschap is Jumbo een belangrijk verkoopkanaal voor JDE. Gezien de ambitieuze groeiplannen van de supermarktketen uit Veghel zal dat alleen maar toenemen. De Key Account Manager stuurt twee Junior Account Managers aan, is P&L-verantwoordelijk voor het Jumbo-account en zorgt voor groei van het JDE-portfolio binnen alle winkelformules van Jumbo.

JACOBS DOUWE EGBERTS

Het begon allemaal in 1753 toen Egberts Douwe de kruidenierswinkel ‘De Witte Os’ opende in Joure, Friesland. Zijn zoon, Douwe Egberts, nam de winkel in 1780 over en had grootste plannen voor uitbreiding. De missie: dat iedereen, overal ter wereld, de koffie kan drinken die hij of zij het lekkerst vindt. Fast forward naar de 21e eeuw, en het bedrijf is aardig op weg om die missie te verwezenlijken. In 2013 haalde de Duitse investeringsgroep JAB het internationale bedrijf DE Master Blenders 1753 van de Amsterdamse beurs en in 2014 werd de koffie-tak van het Amerikaanse Mondelēz aan de onderneming toegevoegd.

Werken bij JDE

Werken bij JDE betekent allereerst werken voor dé A-merken in het Nederlandse koffie- en theelandschap. Het merkenportfolio bestaat onder andere uit Douwe Egberts, Senseo, L’Or en Pickwick. De koffiecups, -pads, -bonen en filterkoffie in de supermarkten komen voor een groot gedeelte bij JDE vandaan. Dat vraagt om sterke relaties met de grote retailers, meedenken met hun Category Managers over het verbeteren van de winkelschappen en continu focussen op NPDs (bijvoorbeeld de aluminium koffiecups van L’Or) om relevant te blijven voor de consument.

Op de werkvloer van het Nederlandse hoofdkantoor in Utrecht uit de marktpositie zich in een high-performing organisatie gericht op duurzame groei. In 2015 is John Brands (ex-BCG, P&G en Coca-Cola European Partners) begonnen als General Manager Retail. Op dit moment is er in de retail-organisatie ruimte voor een ervaren Key Account Manager.

“Ik hoef alleen te faciliteren dat onze mensen hun werk kunnen doen, en dan gaat de business min of meer vanzelf lopen. En wanneer de zaken goed gaan, dan komt het met je eigen carrière ook wel goed.” – John Brands, General Manager Retail bij JDE

Vacature voor Key Account Manager

De Key Account Manager is P&L verantwoordelijk voor Jumbo Supermarkten en stuurt twee Junior Account Managers aan. De Key Account Manager onderhoudt zelfstandig de relatie met de retailer (afdeling inkoop en category management) en voert de (jaar)onderhandelingen. Goede communicatie skills en ervaring met relatiemanagement zijn extreem belangrijk voor deze functie. De Key Account Manager zoekt de samenwerking op basis van gezamenlijke belangen zoals het optimaliseren van de gehele categorie of het introduceren van nieuwe producten. Om dit soort plannen voor te bereiden en de executie verder te kunnen optimaliseren werkt de Key Account Manager intern nauw samen met marketing, finance, logistiek en customer service.

Commercieel category management

De Key Account Manager weet op een ondernemende manier de business bij Jumbo uit te bouwen. Ondernemend wil zeggen: anticiperen op ontwikkelingen binnen de categorieën en slim inspelen op trends. Een voorbeeld daarvan is het integreren van de beleving van koffie en thee op de winkelvloer. Kijk bijvoorbeeld naar het wijnschap; daar wordt de consument geholpen bij het maken van de juiste keuze door middel van informatie over de smaak en suggesties voor beproefde combinaties. Ook de verdeling van de verschillende subcategorieën staat ter discussie en daarbij wordt expliciet gekeken naar trends in de markt en de wensen van de consument. De Key Account Manager ontwikkelt een strategie en komt samen met de retailer tot de meest ideale situatie voor beide partijen.

Team

Joost Lebens (Sales Director Retail) rapporteert direct aan John Brands (General Manager Retail). Joost heeft vier direct reports: drie Sales Managers voor de retail-accounts Albert Heijn, Jumbo en Superunie en één Field Sales Manager. De Key Account Manager Jumbo rapporteert aan de Sales Manager Jumbo, Patrick Franken. De Key Account Manager geeft leiding aan een twee Junior Account Managers en begeleidt hen bij hun verdere professionele ontwikkeling.

Profiel

Ervaring

 • Minimaal vijf jaar werkervaring
 • Waarvan minimaal drie in Sales
 • (Jaar)onderhandelingen op vergelijkbaar niveau
 • Binnen FMCG en/of Retail
 • Leidinggevende ervaring is een pre
 • Kennis van category management

Persoonlijkheid

 • Strategisch en conceptueel
 • Overtuigend
 • Commercieel
 • Resultaatgedreven
 • Ondernemend
 • Teamspeler
 • Analytisch
 • Sterk stakeholdermanager

Contact

Key Account Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.