Head of Online Sales

Head of Online Sales

 • Sales
 • Consumer
 • Amsterdam
 • 798 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de HEMA vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Van rompertjes tot verzekeringen en van fototompouces tot speciale Pride-shirts. 32.000 producten, één merk. Dat is echt HEMA. En voor wie dat niet genoeg is, is er ook ‘meer HEMA: de klantenpas op z’n leukst’. In Nederland, maar inmiddels ook een begrip in de rest van West-Europa. De laatste jaren zorgt vooral het online kanaal voor substantiële groei. Om die groei verder door te zetten is er een vacature voor Head of Online Sales.

Echt HEMA

Dat HEMA een acroniem is van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, dat weet niet iedere Nederlander. Wat we wel allemaal weten, is waar HEMA voor staat: hoge kwaliteit, fris design en een scherpe prijs. Met die filosofie blijft het merk al bijna een eeuw bij de tijd.

Met het aantreden van Tjeerd Jegen als CEO in 2015, is er achter de schermen veel vernieuwd. De resultaten liegen er niet om. In 2016 haalde HEMA de hoogste omzet die het ooit heeft gehaald: 1,19 miljard euro, een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2015. En in het eerste kwartaal van 2017 boekte Hema 44 procent meer online omzet dan het jaar ervoor. De speerpunten van de strategie zijn:

 • Revitaliseren in de Benelux – Op basis van internationale experimenten is de formule vernieuwd: minder hoge rekken en smalle gangpaden, veel pronktafels, wandvullende rekken en duidelijkere categorieën op de winkelvloer, zoals koken, beauty en wonen. Deze formule wordt nu ook uitgerold naar bestaande retail-outlets in de Benelux.
 • Versnellen van de internationale expansie – Inmiddels zijn er ruim 700 winkels in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Luxemburg.
 • Laten groeien van e-commerce – Onder e-commerce verstaat HEMA: omnichannel retail. Om een naadloze klantervaring tussen alle touch-points te creëren heeft HEMA een compleet replatforming-project op touw gezet. In Q1 van 2018 zal dat worden afgerond. Het omnichannel platform integreert onder meer een kersvers e-commerceplatform, loyalty app, CRM- en order-managementsysteem.

“Je voelt dat de organisatie in beweging is, als een schip dat draait. Onze nieuwe board zet koers op online, en dat merk je ook aan beslissingen over bezetting en budgetten.” – Raph Schröder, Head of e-Commerce

Vacature: Head of Online Sales

De Head of Online Sales is direct verantwoordelijk voor de online resultaten van vrijwel alle categorieën, zowel in Nederland als Internationaal. E-commerce is het hardst groeiende onderdeel van HEMA. De marges en de belangen zijn groot. Lineair voortzetten van de huidige groei zal uitmonden in serieuze marktaandelen binnen Europa.

De Head of Online Sales is lid van het E-commerce MT, werkt nauw samen met de Online Marketing Manager en rapporteert aan de Head of E-Commerce, Raph Schröder. Op zijn beurt rapporteert Schröder aan de CMO, Adriana Hoppenbrouwer. Dit is dan ook een rol met veel exposure binnen de organisatie.

“De Head of Online Sales begeleidt de commerciële organisatie in de transitie naar onze digitale toekomst.”- Adriana Hoppenbrouwer, CMO

De Head of Online Sales geeft leiding aan vier e-Category Managers (Fashion, Hardware, Food & Seasonal en Internationaal). Zij hebben ieder een eigen team. In totaal is de Head of Online Sales verantwoordelijk voor ongeveer 20 fte. De inhoudelijke expertise van dit team is de drijvende kracht achter de groei van het e-commerce kanaal tot nu toe. De Head of Online Sales versterkt deze groei verder door:

 • De visie te vertalen in een roadmap voor online sales en deze aan te jagen;
 • De commerciële operatie naadloos te laten aansluiten op online sales;
 • Het team te coachen en trainen.

De E-Category Managers werken nauw samen met de Category Units, die verantwoordelijk zijn voor inkoop. Samen optimalisen zij de categorieën vanuit een omnichannel perspectief. Op dit moment liggen hier de grootste groeikansen. Dat kan bijvoorbeeld door inkoop en voorraadbeheer beter af te stemmen op inzichten in het gedrag van app- en webbezoekers. Daarnaast is groei mogelijk door online-only producten en promoties.

“We hebben een hybride supply chain. Dat betekent dat een groot deel van de online orders niet vanuit het centrale warehouse in Utrecht worden verwerkt, maar vanuit de winkels. Deze decentrale aanpak maakt same day pick-up in de winkels en snellere bezorging mogelijk. Ook internationaal. De winkels moeten dus berekend zijn op zowel de offline als de online sales.”- Raph Schröder, Head of e-Commerce

Wanneer hier de juiste initiatieven en processen zijn ingericht, zal de focus van de Head of Online Sales verschuiven naar digitale innovaties, waaronder personalisatie.

Profiel

Dit is geen rol voor iemand die op de winkel wil passen; deze rol zorgt voor verandering binnen de organisatie. Dat vraagt om een professional die sterk analytisch en commercieel gedreven is, en anderen mee kan nemen in die werkwijze. Daarvoor is zeker vijf jaar ervaring in (online) sales nodig, en bovendien de senioriteit om zowel direct leiding te geven als indirect te beïnvloeden.

 • Minimaal 8 jaar ervaring, waarvan 5 in online sales
 • Analytisch onderlegd
 • Commerciëel gedreven
 • Inlevend en overtuigend manager
 • Lid van het E-commerce MT en C-level exposure
 • Eindverantwoordelijk voor 20 fte
 • Nederland en Internationaal

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.