Head of Marketing

Head of Marketing

 • Marketing
 • Consumer
 • Apeldoorn/Heerenveen
 • 873 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Accell Nederland werkgeverspagina voor andere vacatures

De fietsenmarkt verandert radicaal. E-bikes zijn enorm populair en fietsen zijn meer en meer uitgerust met hightech snufjes. Ouderen blijven langer mobiel en gebruiken daarbij vooral de fiets. Zij hebben andere wensen dan jongeren, voor wie de fiets een lifestyle item is geworden. Bovendien verlangt de consument, mede ingegeven door online informatie, steeds meer aankoopgemak, een completer assortiment en een betere prijs. Het is aan de nieuwe Head of Marketing om in deze veranderende wereld het enthousiasme voor de fietsen van Accell hoog te houden.

ACCELL GROUP: EUROPESE MARKTLEIDER IN FIETSEN

Accell Group fabriceert fietsen, onderdelen en accessoires van hoge kwaliteit. Zij richten zich op het midden- en hogere segment. Met household names als Batavus, Sparta en Koga is Accell wereldberoemd in Nederland. Maar Accell Group is ook buiten Nederland zeer succesvol. Ze zijn marktleider in Europa en in totaal actief in 70 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS.

TOONAANGEVEND IN DESIGN EN INNOVATIE

Belangrijke pijlers onder het succes van Accell Group zijn design en innovatie. Zo zegt Sten van der Ham (Regional Director Benelux) over de mogelijkheden van de nieuwe e-bike:

“Via een app op je telefoon kun je zien of je fiets nog op dezelfde plek staat en of hij niet is omgevallen. Ook kun je allerlei alerts instellen. Je kunt bijvoorbeeld een melding krijgen als je fiets harder rijdt dan 50 km per uur, want dan staat hij waarschijnlijk achter in een busje. In zo’n geval kun je zelfs met een druk op de knop aangifte doen van diefstal.” – Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux

Afgelopen jaar wonnen de fietsen van Accell Group 13 internationale innovatie- en designawards. Zo werd de Sparta R5TE verkozen tot e-bike van het jaar bij de Fiets Awards. Ook lanceerden ze met de Sparta M8i en Haibike eConnect de eerste connected modellen.

Huidige innovatieprojecten richten zich bijvoorbeeld op e-bikes, Internet of Things toepassingen en urban mobility.

DE CONSUMENT STAAT CENTRAAL

Maar uiteraard is productinnovatie alleen niet voldoende. Accell Group zet ook sterk in op consumer centricity. In dat kader werkt Accell Benelux aan een directere relatie met de consument. Zo ontwikkelt Accell Benelux onder andere experience centers, zoals De Fietser in Ede, e-commerce platforms en mobile bike services.

“We gaan ons als totale organisatie meer focussen op innovaties, op e-bikes, op digitalisatie en op consumer centricity. We willen voor consumenten de perfecte koopervaring neerzetten. En dat willen we samen doen met partners.” – Ton Anbeek, CEO Accell Group, interview op Tweewieler.nl, maart 2018

Een recent voorbeeld van dichter bij de consument komen is de overname van Beeline. Beeline, dat actief in de VS is, levert online bestelde fietsen af bij mensen thuis en maakt ze rijklaar. Accell Group overweegt dit model ook in Europa uit te rollen.

LEAD GLOBALLY, WIN LOCALLY

Om in te spelen op de veranderde fietsenmarkt en de ambities rond consumer centricity heeft Accell Group haar organisatiestructuur aangepast. Het uitgangspunt: landen richten zich volledig op het succesvol maken van lokale merken. Global ondersteunt en coördineert, bijvoorbeeld met innovatie. Hierdoor kunnen lokale merken gebruik maken van state-of-the-art-technieken en -platforms.

VACATURE: HEAD OF MARKETING BENELUX

In de nieuwe structuur is een vacature ontstaan voor Head of Marketing Benelux. Met een eigen team van ongeveer 25 fte is de Head of Marketing verantwoordelijk voor de marketing van alle merken in de Benelux. De Head of Marketing heeft de volledige zeggenschap over de merken, en zelf de P&L-verantwoordelijkheid. Het gaat dus zeker niet alleen om het ontwerpen, uitvoeren en monitoren van promotiecampagnes.

De Head of Marketing maakt keuzes in het merkportfolio en de profilering. Keuzes die steeds meer gestuurd zullen worden door data over consumenten en fietshandelaren. De Head of Marketing leidt en structureert het proces van data verzamelen en die slim inzetten. Bijvoorbeeld voor klant- en dealersegmentatie, category management, bediening van consumenten en samenwerking met fietshandelaren. Cruciaal, want uiteindelijk bepaalt de tevredenheid van de consument en de goede relatie met de fietshandelaar het succes van Accell Benelux.

De Head of Marketing buigt zich ook over B2B. Voor bedrijven is Accell Benelux een interessante partner. Meer medewerkers op de fiets betekent immers minder medewerkers in de file. En het is nog gezond ook.

SAMENWERKING IS CRUCIAAL

In de gekozen structuur is samenwerking enorm belangrijk. Evident is de samenwerking met Sales. Hun inspanningen in onder andere accountmanagement en voorraadbeheer moeten naadloos aansluiten op de strategie van Marketing.

De belangrijkste partner van de Head of Marketing is de Head of E-commerce. Waar de Head of Marketing verantwoordelijk is voor offline, is de Head of E-commerce dat voor online. On- en offline marketinginspanningen moeten elkaar versterken. Ze moeten samen een eenduidige consumer journey leveren. Ook in datacollectie zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Daarom ontwikkelt de Head of Marketing, samen met Sales en E-commerce, een geïntegreerde jaarkalender. Zij bedenken samen welke tools er wanneer worden ingezet om coherente marketingcampagnes te lanceren, over merken en kanalen heen.

Tot slot is er de samenwerking met R&D Global. Op basis van inzichten als het gaat om lokale consumenten geeft de Head of Marketing richting aan innovatie.

Om de verbinding met alle stakeholders te bevorderen, werkt de Head of Marketing Benelux een dag per week vanuit het hoofdkantoor van Accell Group in Heerenveen, en de andere dagen vanuit Accell Benelux in Apeldoorn.

LEIDINGGEVEN AAN EEN ORGANISATIE IN BEWEGING

Zoals beschreven zijn Accell Group, Accell Benelux en de fietsenmarkt volop in beweging. Dat vraagt om sterk leiderschap, ook van de Head of Marketing. In een dynamisch speelveld is het belangrijk de goede mensen op de goede plaats te zetten. Veranderingen vergen inspanning, maar bieden ook kansen. Kansen om de organisatie mede vorm te geven.

Kandiaatprofiel

ERVARING
 • WO-opleiding
 • 10+ jaar in consumentenmarketing
 • Leidinggeven
 • Change management trajecten
 • Werken in een matrixorganisatie
COMPETENTIES
 • Kennis van e-commerce en digitalisering
 • Klantgericht denken
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerking
 • Oordeelsvorming
 • Beheersing van Frans is een pre
PERSOONLIJKHEID
 • Stevig en overtuigend
 • Affiniteit met de fietsenmarkt
 • Sterk in samenwerking
 • Motiverend
 • Strategisch en analytisch
 • Pro-actief
 • Focus op resultaat

Accell Benelux werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Janko Klaeijssen via janko@topofminds.com.

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.