Head of Growth

Head of Growth

 • Strategy
 • Health
 • Breukelen
 • 506 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Zorgdomein werkgeverspagina voor andere vacatures

ZorgDomein brengt vraag en aanbod in de zorg bij elkaar. Via dit platform doen bijna alle huisartsen het merendeel van hun verwijzingen, teleconsultaties en diagnostiek. Het platform biedt een schat aan data en groeimogelijkheden. Die met beleid en nuance moeten worden benut, want privacy is heilig in de zorg. Binnen dit precaire evenwicht tussen commercie en zorgvuldigheid ligt de sleutel tot een betere zorg – namelijk de regie teruggeven aan de zorgconsument. Voor zorginstellingen vormt dit een prikkel tot het leveren van betere kwaliteit. Hoe sterker het platform, hoe meer transparantie, hoe sterker de consument. De Head of Growth leent lessen van e-commerce platformen en tilt deze naar de zorg.

Maatschappelijke missie

De missie van ZorgDomein is de patiëntenzorg sterk verbeteren door digitale oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners verbinden. ZorgDomein Nederland is in 2000 ontstaan vanuit een project van adviesbureau Plexus. Door een landelijk platform te bieden waar vraag en aanbod in de gezondheidszorg bij elkaar komen wil ZorgDomein deze sector efficiënter en kwalitatiever maken. Uitmuntende techniek en cybersecurity liggen aan de basis van het bedrijf. Het credo is: de juiste zorg op de juiste plaats. Concreet is het doel de patiënt – via de huisarts – meer keuzevrijheid, transparantie in het aanbod en kortere doorlooptijden bieden.

Korte termijn

ZorgDomein stimuleert dat door processen binnen en tussen zorgverleners te verbeteren. Denk aan verwijzingen, aanvragen van diagnostiek en teleconsultaties op basis van relevante gegevens uit het patiëntendossier. Intelligente digitale techniek speelt daarbij een belangrijke rol. Verschillende spelers in de zorgmarkt gebruiken namelijk uiteenlopende ICT-systemen die niet automatisch met elkaar kunnen communiceren. ZorgDomein is de spin én het web waardoor alle zorgaanbieders en hun systemen met elkaar kunnen communiceren. Zo maakt ZorgDomein efficiëntere en effectievere communicatie mogelijk.

“We moeten omzet draaien om weer te kunnen investeren in verbetering van de dienstverlening. En dat commerciële oogmerk moet je in een branche als de zorg nog weleens uitleggen.” – Walter Balestra, Oprichter ZorgDomein

Middellange termijn

Als onafhankelijk platform beschikt ZorgDomein over een schat aan gegevens met betrekking tot zorgverleners – van populariteit onder verwijzers tot doorlooptijden en slagingspercentages per type behandeling. De toekomstvisie is om als een soort Nielsen van de Nederlandse zorg transparantie te bieden in het zorgaanbod. Niet alleen richting de verwijzer, maar uiteindelijk ook richting de patiënt. De natuurlijke marktwerking zal kwalitatieve verbetering in de hand werken waardoor betere zorg loont voor alle betrokken partijen.

Commerciële inslag

ZorgDomein heeft landelijke dekking van ongeveer 95% onder huisartsen en ziekenhuizen. In de komende jaren zal een vergelijkbaar marktaandeel gerealiseerd worden bij een veelvoud aan andere zorgaanbieders zoals laboratoria, verloskundigen, fysio-, ortho- en psychotherapeuten. Dat betekent ongeveer 30.000 nieuwe aansluitingen op ZorgDomein de komende jaren, en het aantal transacties op het platform (dit jaar 10 miljoen) zal ook exponentieel toenemen. Dat vraagt om een heel andere commerciële benadering.

Groei

De groei wordt hoofdzakelijk aangezwengeld door het netwerk van aangesloten huisartsen. Voor hen is het een verademing dat ze ZorgDomein nu kunnen gebruiken voor ál hun verwijzingen. Daarom biedt ZorgDomein hen de mogelijkheid om eerstelijnszorgaanbieders uit hun netwerk uit te nodigen voor ZorgDomein. En dat blijkt een succesvolle tactiek. Zorgaanbieders betalen een maandelijks bedrag om aangesloten te zijn op ZorgDomein. Dat betekent ook dat veel van hen kritisch zullen evalueren: wat levert het hen op om aangesloten te zijn bij ZorgDomein? Daarom is het van belang ervoor te zorgen dat nieuwe aanbieders op het platform ook ontdekt worden door relevante verwijzers.

Waarde creëren

Op dit moment heeft ZorgDomein één stroom van inkomsten: de abonnementskosten van zorgaanbieders. Dat staat op lichtelijk gespannen voet met de missie: transparantie in het zorgaanbod. Want hoewel verwijzers en patiënten er direct baat bij hebben, is het voor veel aanbieders een nieuwe werkelijkheid. Daarom is het van belang voor ZorgDomein om het bestaande platform verder uit te bouwen met andere services en verdienmodellen. De nieuwe businessmodellen liggen op dit moment op de tekentafel. Dat vraagt ook om andere competenties in het team. Daarom worden professionals op strategische posities aangenomen, die door de wol geverfd zijn in omgevingen zoals e-commerce, tech scale-ups en strategieconsulting. Een voorbeeld daarvan is de vacature voor Head of Growth.

VACATURE: HEAD OF GROWTH

Missie van de functie: het platform organisch explosief laten groeien.

ZorgDomein kijkt naar het marktversterkende werking van e-commerce platformen (B2C en C2C) en wil het goede ervan overbrengen naar de organisatie van de Nederlandse zorgsector. Hoe dat exact zal verlopen is een geenszins uitgestippelde route. Het startpunt is het binnenhalen van ervaring. Ervaring met e-commerce platformen die gegroeid zijn met behulp van een virale groeimotor. Gebruikers die andere gebruikers werven op een platform wat aanbod transparant maakt. De vergelijking met de bekende vraag & aanbodplatformen ligt voor de hand. Maar dan in de zorg.

De Head of Growth haalt lessen uit e-commerce over naar de zorg. Veel is vergelijkbaar, veel is anders. Dat vergt dus het nodige abstractievermogen. Ook maar focus op de kerntaak: het platform organisch laten groeien.

Complexiteit reduceren

Hier ligt een complexe opdracht. Om deze behapbaar te maken is een belangrijke taak van de Head of Growth het snel realiseren van kleine, concrete verbeteringen in het functioneren van het platform. Daartoe heeft hij/zij de beschikking over een team professionals wat op dit moment zal bestaat een Product Lead en een scrumteam van 6 man. De verwachting is dat dit verder zal worden uitgebreid in de nabije toekomst.

Kandidaatprofiel

Hier past een Unit Director, Category Manager of Lead Commercial Owner uit een e-commerce bedrijf in B2C of C2C. Hoe sterker het platformkarakter, hoe beter. Affiniteit met de zorg is niet noodzakelijk, maar wel de acceptatie van een sector waarin zorgvuldigheid boven commercieel gewin gaat.

Profiel

 • Wereldverbeteraar met affiniteit met de zorg
 • Maar ook van nature commercieel aangelegd
 • Strategisch en inspirerend visionair
 • Leidinggevende ervaring is een pre
 • Een indrukwekkend portfolio aan digitale (e-commerce) innovaties
 • Idealiter een achtergrond in consulting
 • Verbinder die alignment tussen stakeholders creëert

ZorgDomein werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds Digital Executives. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Auke Bijnsdorp, Managing Partner bij Top of Minds, via aukebijnsdorp@topofminds.com.

Contact

Head of Growth Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.