Head of Business Control & Accounting

Head of Business Control & Accounting

  • Finance
  • Energy
  • Rotterdam
  • Vanaf 8 jaar werkervaring
  • 1221 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Rooftop Energy werkgeverspagina voor andere vacatures

De zakelijke markt voor verduurzaming groeit snel, is kapitaalintensief en staat aan de vooravond van een consolidatieslag. Aan de frontlinie vind je Rooftop Energy. Finance is dan ook een core capability binnen deze scale-up. Reden om een sterke leider aan te nemen die de professionalisering, schaalvergroting, internationalisering, automatisering en digitalisering van de afdeling Business Control vormgeeft.

Rooftop Energy

Rooftop Energy is een van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van zonnecentrales in Nederland. De Rotterdamse scale-up richt zich op de zakelijke markt. Dat wil zeggen: ze plaatsen zonnepanelen op bedrijfsdaken, overkappingen van parkeergarages en grondgebonden locaties zoals geluidswallen of oude vuilstortplaatsen. Rooftop Energy ontzorgt klanten volledig, van subsidieaanvraag, daklastonderzoek, electrical engineering en design tot en met installatie en onderhoud.

NPM Capital
In 2019 nam investeringsmaatchappij NPM Capital een meerderheidsbelang in Rooftop Energy. De ambitie is vanaf het begin duidelijk: ‘het nieuwe energiebedrijf’ vormgeven met Jeroen de Haas (oud topman van Eneco) aan het roer. In januari 2020 volgden de acquisities van Solaris Industria en Greenspread. Zowel het businessmodel als de cultuur van Solaris Industria komen overeen met die van Rooftop Energy. Greenspread levert een breder palet aan verduurzamingsdiensten. Denk naast zonnestroom bijvoorbeeld ook aan warmte- en windenergie, ledverlichting en laadpalen. Er staan nog meer acquisities op de roadmap om het portfolio verder te verbreden.

“We zijn afgelopen jaar sneller gegroeid dan gepland en liggen voor op ons expansieschema. Tegelijkertijd hebben we de organisatie geprofessionaliseerd en samen met onze langetermijnaandeelhouder NPM Capital een groepsstructuur neergezet die ons in staat stelt niet alleen nieuwe bedrijven te acquireren en goed in te passen, maar ook onderling optimaal te laten samenwerken.“ – Leendert Florusse, Founder van Rooftop Energy

Tot nu toe realiseerde de in 2011 opgerichte onderneming gemiddeld twintig projecten per jaar, dus één per drie weken. Het businessplan voor de komende drie jaar liegt er niet om: dat tempo gaat met een factor zes omhoog. Schaalbaarheid is het sleutelwoord. “Dat betekent dat je problemen niet meer pragmatisch kunt oplossen wanneer ze voorkomen,” aldus CFO Sander Overgaag, “maar dat je ze planmatig moet voorkomen.”

“In de Nederlandse renewable-power-business zijn er wel tweehonderd solar-ontwikkelaars zoals Rooftop Energy. Wij spelen in de eerste divisie, de top-10. Onze strategie is om een aantal van die bedrijven samen te voegen en samen in de eredivisie te gaan spelen. We gaan een ander spel spelen: een andere schaal, andere financiers, andere belangen, ander tempo. Daarom versterken we de organisatie voor de toekomstige omvang van de business.” – Sander Overgaag, CFO van Rooftop Energy

Vacature: Head of Business Control & Accounting

Voor de beoogde schaalvergroting is goede stuurinformatie essentieel. De Head of Business Control & Accounting is dan ook een spilfunctie in de transitie die de organisatie doormaakt.

De Head of Business Control & Accounting geeft leiding aan het team van Controllers (5 FTE) en beheert de relatie met de auditor. Hij/zij is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van forecasts en financiële resultaten en het beheer van governance en bevoegdheden. Daarnaast is hij/zij een business partner voor Asset Management.

De belangrijkste thema’s voor het eerste jaar van de Head of Business Control & Accounting zijn:

  1. Mensen – Het ontwikkelen van de medewerkers in het controllers team, coachen, motiveren, ondersteunen en trainen.
  2. Integratie – De Head of Business Control & Accounting zorgt dat Rooftop Energy, Solaris Industria en Greenspread echt één bedrijf worden. Dat wil zeggen: één gestandaardiseerd controlproces, één manier van boekhouden, één manier van rapporteren. Hij/zij zal de verschillen overbruggen en tot een gezamenlijke aanpak komen. Hetzelfde geldt voor eventuele verdere acquisities.
  3. Automatisering en digitalisering – “De beoogde schaalvergroting gaan we niet bereiken door harder te werken, maar door slimmer te werken,” aldus Overgaag. Het is belangrijk om de juiste digitale tools en systemen in te zetten en in de processen te verankeren. Denk daarbij ook aan de implementatie van een geavanceerder boekhoud- of ERP-systeem.
  4. Internationale financiering – Vanaf volgend jaar zal de organisatie worden gefinancierd door een consortium van Nederlandse én internationale banken. Dat betekent dat de organisatie moet overschakelen van de Nederlandse accountingstandaarden (Dutch GAAP) naar IFRS. De Head of Business Control & Accounting leidt deze transitie.

Rooftop Energy werkt voor invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn.nijhuis@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.